WSJ: Η σημαντικότερη τράπεζα της Ρωσίας χρειάζεται διάσωση

WSJ: Η σημαντικότερη τράπεζα της Ρωσίας χρειάζεται διάσωση

Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, είχε δηλώσει ότι για το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών των Ολυμπιακών αγώνων του Σότσι θα ήταν υπεύθυνοι ιδιώτες επενδυτές. Ωστόσο η μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της χώρας, Vnesheconombank, κατέληξε να αναλάβει ένα εξαιρετικά μεγάλο μέρος του κόστους, κάτι που οδήγησε στη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων δανείων ύψους 2,9 δις. δολαρίων, όπως μεταδίδει η WSJ. 

Πρόκειται για την τράπεζα που ίδρυσε το 1922 ο τότε Σοβιετικός ηγέτης Vladimir Lenin για την προώθηση του εμπορίου, μετά από χρόνια επανάστασης και εμφυλίου πολέμου. Το 2007, υπό την ηγεσία του Putin η τράπεζα άλλαξε σε αναπτυξιακή τράπεζα επιφορτισμένη με τα πάντα, από την χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής έως την ενίσχυση των εξαγωγών.

Η  Vnesheconombank ιδρύθηκε το 1922 από τον Σοβιετικό ηγέτη Vladimir Lenin για την προώθηση του εμπορίου, μετά από τα χρόνια της επανάστασης και του εμφυλίου πολέμου. To 2007 μετετράπη σε αναπτυξιακή τράπεζα, υπό τον V.Putin, επιφορτισμένη με πλήθος ενεργειών, από τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής έως την ενίσχυση των εξαγωγών.

Στα τέλη του 2015, ωστόσο, Ρώσοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι πιθανότητα η τράπεζα θα χρειαστεί να διασωθεί. 

Τα προβλήματα στη VEB αφορούν 56,9 δισ. δολάρια σε ενοποιημένα στοιχεία ενεργητικού και αντιστοιχούν περίπου στο 5,5% του ΑΕΠ της Ρωσίας, κάτι που αποτελεί σημαντικό ζήτημα για το ρωσικό κράτος, τονίζει το δημοσίευμα της WSJ. 

 

Οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να οδηγήσουν την οικονομία της χώρας σε μια πορεία ανάκαμψης, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν πως η VEB θα χρειαστεί τουλάχιστον 300 δισ. ρούβλια (4,47 δισ. δολ.) ελάφρυνσης για τη φετινή χρονιά. Η κυβέρνηση της Ρωσίας όμως έχει δεσμευτεί να κρατήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού ύψους 1,5 τρισ. ρουβλιών που προβλέπεται για το Δεκέμβριο έως το 3% του ΑΕΠ. Έχει ήδη προχωρήσει σε περικοπές δαπανών στην υγεία, στην εκπαίδευση ενώ έχει παγώσει συντάξεις και μισθούς.

«Δεν ήμασταν πολύ χαρούμενοι με την ιδέα» δήλωσε στην WSJ πηγή με γνώση του σχεδίου διάσωσης της VEB, η οποία έχασε 133 δισ. ρούβλια τους πρώτους 9 μήνες του 2015. «Υπάρχει όμως ένα “καλάθι??απορριμμάτων” για πάγια κεφάλαια, τα οποία κάποιος πρέπει να ξεκαθαρίσει. Δεν μπορούμε απλώς να προσποιούμαστε ότι αυτά τα σκουπίδια δεν υπάρχουν».

Η πηγή σημείωσε πως η κυβέρνηση πίεζε τη VEB να μην προχωρά σε απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων αλλά και να πουλά ή να διαχωρίζει μερικά από αυτό που ήδη κατέχει. Κάποιοι traders ομολόγων στοιχηματίζουν πως το bailout αποτελεί βεβαιότητα. Ένας trader ανέφερε πως «η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να αφήσει τη VEB να χρεοκοπήσει».

Το Φεβρουάριο ο επικεφαλής της τράπεζας, κ. Dmitriev αντικαταστάθηκε με τον κ. Gorkov, ο οποίος προηγουμένως κατείχε ανώτερες θέσεις στην Sberbank και την εταιρεία πετρελαίου Yukos. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, τα ανώτατα στελέχη της τράπεζας δεν έχουν τον τελευταίο λόγο στη διοίκηση.

«Σε όλα τα βασικά έργα που αποτελούν τώρα την αιτία των προβλημάτων της, οι αποφάσεις ελήφθησαν από την κυβέρνηση, ενώ η διοίκηση συμφώνησε εκ των υστέρων» δήλωσε ο Karen Vartapetov, αναλυτής της Standard & Poors. «Έτσι δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνει η τυπική διοίκηση της τράπεζας αν η κυβέρνηση ζητά ή απαιτεί να επενδυθούν χρήματα σε ορισμένα έργα», συμπλήρωσε.