Σε κρίσιμη φάση περιέρχονται εκ νέου τα έσοδα από κόκκινα δάνεια και οι εγγυήσεις του «Ηρακλή», καθώς οι εταιρίες διαχείρισης αντιμετωπίζουν δικαστικές αποφάσεις και μάλιστα του Αρείου Πάγου, που τις εμποδίζουν να προχωρούν σε πλειστηριασμούς και έχουν φέρει πίσω όλους τους σχεδιασμούς, για έσοδα από δάνεια και για πώληση μικρότερων πακέτων από αυτά στη δευτερογενή αγορά.
Οι εταιρίες διαχείρισης ή servicers, διαχειρίζονται αυτή τη στιγμή «κόκκινα δάνεια» 80 δισ. ευρώ, ενώ οι κρατικές εγγυήσεις που παρέχει το σχήμα του «Ηρακλή», έχουν βοηθήσει σημαντικά, για να πουλήσουν οι τράπεζες αυτά τα δάνεια σε funds του εξωτερικού και να ρίξουν έτσι όλες το ποσοστό των ανοιγμάτων τους σε ποσοστό μεταξύ 6% και 9% του συνόλου των δανείων τους.
Οι «αντιφατικές δικαστικές αποφάσεις» για αντίστοιχες διαφορετικές περιπτώσεις όπως λένε οι servicers, θα γίνουν αιτία για νέες καθυστερήσεις στα έσοδα που πρέπει να φέρουν, απειλώντας το οικοδόμημα του «Ηρακλή» οι εγγυήσεις του οποίου αν καταπέσουν θα μετατραπούν σε δημόσιο χρέος. Ήδη μάλιστα η Eurostat πιέζει ούτως ή άλλως προς αυτή την κατεύθυνση, διεξάγοντας και έρευνα.
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρη άρνηση της κυβέρνησης για νομοθετική πρωτοβουλία που θα έδινε τη δυνατότητα στις εταιρίες διαχείρισης να προχωρούν σε πλειστηριασμούς για «κόκκινα δάνεια», οι εταιρίες, τράπεζες και funds ανησυχούν ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, καθώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες.
Η κυβέρνηση άκουσε τις προτάσεις τους για την ανάγκη τροπολογίας, αλλά εκτιμά ότι είναι καλύτερα το ζήτημα να επιλυθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου από τον οποίο άλλωστε εκδόθηκαν διαφορετικές αποφάσεις, άλλοτε επιτρέποντας και άλλοτε ανατρέποντας τους πλειστηριασμούς. Αλλά οι παράγοντες της αγοράς ανησυχούν, καθώς μετά το χειμώνα η χώρα θα μπει σε προεκλογική περίοδο με τους τόνους να ανεβαίνουν και το ζήτημα των πλειστηριασμών θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πεδίο αντιπαράθεσης.
Στο μεταξύ όμως, όπως υποστηρίζουν οι εταιρίες διαχείρισης, μαζί με τα έσοδα των πελατών τους, απειλείται και ο «Ηρακλής» που είναι το πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων για «κόκκινα δάνεια» τα οποία τιτλοποιούνται και πωλούνται σε funds τα οποία αναθέτουν τη διαχείριση στους servicers.
Υπενθυμίζεται ότι, οι κρατικές εγγυήσεις παρέχονται φυσικά έναντι αμοιβής που λαμβάνει το δημόσιο και αφορούν μάλιστα το καλύτερο τμήμα των τιτλοποιημένων δανείων (senior ομόλογα).
Αλλά το έσοδο του δημοσίου για τις εγγυήσεις, όπως και αυτό των τραπεζών, funds και εταιριών διαχείρισης, έρχεται μόνο μέσα από τις εισπράξεις που κάνουν οι servicers, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε πλειστηριασμούς για να εισπράξουν και «απελπίζονται» με την ιδέα να πρέπει να περιμένουν μέχρι το φθινόπωρο του 2023 για να αποκτήσουν τη δυνατότητα των πλειστηριασμών.