Ξεκινά έως το Μάιο η παραγωγή χρυσού στη Χαλκιδική

Ξεκινά έως το Μάιο η παραγωγή χρυσού στη Χαλκιδική

Tου Απόστολου Σκουμπούρη

«Πιστεύουμε ότι μέσα στο δίμηνο Απριλίου - Μαΐου θα ξεκινήσει η λειτουργία των μεταλλείων Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, οπότε μετά από δύο και πλέον δεκαετίες, η χώρα μας θα ξαναβγάλει χρυσό. Εκκρεμούν κάποιες άδειες ήσσονος σημασίας, ενώ τα έργα για το πλυντήριο και το παρασκευαστήριο θα είναι έτοιμα».

Ένα project που έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου, κυριολεκτικά και μεταφορικά, δείχνει να βρίσκει το δρόμο του, καθώς «εδώ που έχει φτάσει η ιστορία, είναι μη αναστρέψιμη η επένδυση. Έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που πίσω δεν μπορεί να γίνει ούτε μπορεί να ακυρωθεί ότι έχει προχωρήσει έως τώρα, σε όλα τα επίπεδα».

Αυτό τόνισαν χθες στελέχη της Ελληνικός Χρυσός, της θυγατρικής της Eldorado Gold που «τρέχει» την επένδυση εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους στην Αθήνα.

Η εταιρεία δρομολογεί την έναρξη των εργασιών εξόρυξης χρυσού στα μεταλλεία Ολυμπιάδας Χαλκιδικής μέσα στην άνοιξη, καθώς υπάρχει η πίστη ότι θα έχουν τελεσφορήσει θετικά οι ήσσονος σημασίας άδειες που εκκρεμούν.

Παράλληλα, τα ίδια στελέχη τόνισαν ότι τα επίσημα εγκαίνια πρόκειται να γίνουν τον Ιούνιο σε τελετή στην οποία θα προσκληθούν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Αν ξεκινήσουν τα έργα στην Ολυμπιάδα, αυτό αυτομάτως θα σημάνει την επανέναρξη της παραγωγής χρυσού στη χώρα μας, ύστερα από 22 χρόνια απραξίας, λόγω των γνωστών προβλημάτων.

«Τα μεταλλεία Ολυμπιάδας και Σκουριών, επισημαίνουν τα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός, «μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα μία από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής χρυσού στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αυτή τη στιγμή, ως μόνιμο προσωπικό, απασχολούνται περίπου 1050 εργαζόμενοι, ενώ περίπου επιπλέον 300 απασχολούνται στους εργολάβους που κάνουν ή συμπληρώνουν έργα. Στην πλήρη εξέλιξη της επένδυσης των δραστηριοτήτων της Ελληνικός Χρυσός, θα απασχοληθούν επιπλέον 1.000 εργαζόμενοι.

Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι για εφέτος προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 150 εκατ. δολαρίων ενώ μέχρι τώρα έχουν επενδυθεί συνολικά στο έργο από την εταιρία 750 εκατ. δολ.

Παράλληλα, μόνο για μισθοδοσίες, που δεν σταμάτησαν λόγω των εμπλοκών με τις άδειες, η εταιρεία καταβάλει πάνω από 3 εκατ. ευρώ το μήνα.

Εκκρεμότητες

Αυτό το διάστημα οι υποδομές ετοιμάζονται πυρετωδώς καθώς λαμβάνει χώρα η ανακαίνιση του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας, ώστε Απρίλιο ή Μάιο να αρχίσει η παραγωγή.

Παράλληλα, ετοιμάζεται και το πλυντήριο, όπου θα «εξαγνίζεται» το εξορυκτικό υλικό, ενώ όταν τελειώσουν οι εργασίες κατασκευών, θα ξεκινήσουν οι δοκιμές για να μονταριστεί όλο το σύστημα.

Όπως σημειώνουν τα στελέχη της εταιρείας, «εκκρεμούν οι άδειες για το παρασκευαστήριο, τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό και το πλυντήριο, όπως η διαβεβαίωση είναι ότι θα τις πάρουμε, και μετά θα ξεκινήσει η παραγωγή». Αυτές οι άδειες εκκρεμούν, ενώ οι αιτήσεις έχουν κατατεθεί από το Σεπτέμβριο.

Οι δυνατότητες παραγωγής και το εκτόπισμα σε χρυσό

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την εξαετία μεταξύ 2017 και 2022 η παραγωγή από την Ολυμπιάδα υπολογίζεται στις 72.000 ουγκιές χρυσού ετησίως, συν 55.000 ουγκιές που υπολογίζεται η παραγωγή λοιπών μετάλλων.

Μετά το 2022 η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σε 170.000 ουγκιές ετησίως. Η παραγωγή στις Σκουριές αναμένεται να ξεκινήσει το 2019 και ως το 2027 αναμένεται να παραχθούν συνολικά 1,4 εκατ. ουγκιές χρυσού και 620 εκατ. τόνοι χαλκού.

Αναφορικά με τη μακροχρόνια και... δύσκολη διαμάχη σχετικά με την περιβόητη αίτηση θεραπείας, η οποία πέρυσι, επί υπουργίας Σκουρλέτη είχε απορριφθεί, τα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός αφενός τονίζουν ότι είναι υπέρ της λύσης μέσω τεχνικού διαλόγου, αφετέρου βεβαίως – για να περιφρουρήσουν την επένδυση – προσέφυγαν στις 28 Δεκεμβρίου 2016 στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στην Αθήνα ο Paul Rait τη Δευτέρα για συναντήσεις

Ο ισχυρός άντρας της Eldorado Gold Paul Wright, θα βρίσκεται στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα για συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης, ενώ θα έχει συνάντηση και με τους εργαζομένους της Ελληνικός Χρυσός στα μεταλλεία Χαλκιδικής.

Τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, την Τρίτη θα υπάρξει η συνάντηση με τους εργαζομένους, ενώ την Τετάρτη θα πετάξει για Τουρκία, όπου «τρέχει» άλλη επένδυση του καναδικού ομίλου.

«Οι πολιτικοί τρέμουν την ταύτιση με τις επενδύσεις

«Εμείς έχουμε στείλει πάνω από 15 επιστολές όμως δεν μας έχουν απαντήσει. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, τρέμουν στην ιδέα πως θα δημοσιοποιήσουμε τη συνάντηση μαζί τους. Φοβούνται τόσο πολύ το πολιτικό κόστος, ενώ αυτό δείχνει και τα... ταμπού που έχουν και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις για τις επενδύσεις. Το ίδιο όμως διαπιστώσαμε ότι κάνουν και εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων. Φοβούνται να εκτεθούν. Τους καλούμε να έρθουν στη Χαλκιδική και αν δουν και φοβούνται».

Οι δηλώσεις αυτές του προέδρου του σωματείου υπογειτών Μεταλλείων Κασσάνδρας Χρήστου Ζαφειρούδα, μαρτυρούν ανάγλυφα και ξεκάθαρα την... αίσθηση και την κουλτούρα που έχει η εγχώρια πολιτική τάξη για τις επενδύσεις στη χώρα μας.

Ο ίδιος σημειώνει ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, εδώ και καιρό, έχουν ξεκινήσει μπαράζ ενημερωτικών συναντήσεων με πολιτικά και κομματικά στελέχη όλων των παρατάξεων. «Κάθε εβδομάδα σχεδόν είμαστε στην Αθήνα, κάναμε συνάντηση με τον κ. Σκρέκα της Ν.Δ. τον κ. Μανιάτη από το ΠΑΣΟΚ και άλλους, ενώ περιμένουμε τη συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα».

Συνολικά πάνω από 65 άδειες απαιτούνται

Συνολικά, απαιτούνται για το έργο εξόρυξης στη Χαλκιδική πάνω από 65 άδειες! Πρόκειται για επιμέρους πολλές άδειες, που δεν άπτονται της κεντρικής – κρατικής – διοίκησης, αλλά είναι δευτερεύουσες και ήσσονος σημασίας.

Και βεβαίως, πρόκειται για άδειες που απαιτούνται προοδευτικά, ανάλογα με την εξέλιξη του έργου. Για κάθε μία κατασκευή, είτε μικρή είτε μεγαλύτερη, για κάθε μία δραστηριότητα είτε επεξεργασίας είτε συντήρησης, απαιτούνται ξεχωριστές άδειες.