Ξεκίνησε ο κρισιμότερος μήνας του χρόνου για το οικονομικό επιτελείο. Παραδίδει τις τελικές εισηγήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου για να συνταχθεί η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, περιμένει τα… μαντάτα για τον ρυθμό ανάπτυξης του β’ τριμήνου και του α’ εξαμήνου της φετινής χρονιάς, παίρνει στα χέρια του τον… έλεγχο για την πορεία των δημοσίων εσόδων κατά τον μήνα Αύγουστο (πολύ κρίσιμο λόγω τουρισμού) ενώ παραδίδει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον πολυετή προϋπολογισμό.
Περιμένει από την Κομισιόν το πράσινο φως για να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων και από τους τρεις οίκους που θα αξιολογήσουν την ελληνική οικονομία μέσα στον μήνα το… κάτι παραπάνω. Ακόμη και μια αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, θα αντιμετωπιστεί ως «θετική είδηση» και επιβεβαίωση για την οικονομική πολιτική.
Ποια αποτελέσματα θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση; Αρχικά να δώσει στον πρωθυπουργό ένα δημοσιονομικό χώρο μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τον φετινό προϋπολογισμό προκειμένου να του δώσει τη δυνατότητα να ανακοινώσει έκτακτη οικονομική στήριξη τον Δεκέμβριο σε περισσότερους οικονομικά ευάλωτους και όχι μόνο στους συνταξιούχους που δε θα λάβουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς. Το 2024 κλείνει με μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα από τον στόχο του 2% αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στο τελευταίο 4μηνο. Τα στοιχεία της 15ης Σεπτεμβρίου για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Αύγουστο, πιθανότατα θα επιβεβαιώσουν τη θετική πορεία.
Ανησυχία υπάρχει για την πορεία του ΑΕΠ. Ναι, μεν και το δεύτερο τρίμηνο θα έχει θετικό πρόσημο όμως ο στόχος για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,5% δε φαίνεται ότι θα βγει παρά την καλή πορεία του τουρισμού. Μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία του β’ τριμήνου και το οικονομικό επιτελείο θέλει ένα ποσοστό όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 2% για το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου.
Οι καλές δημοσιονομικές επιδόσεις έστω και χωρίς τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης, φαίνεται ότι δημιουργούν κάποια δημοσιονομικά περιθώρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης μέσα στο 2025. Το οικονομικό επιτελείο διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή με την Κομισιόν ώστε να διευρυνθεί έστω και κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το περιθώριο αύξησης των δημοσίων δαπανών για την επόμενη χρονιά. Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαρτάται και το αν θα προχωρήσει το πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων, το λεγόμενο «σπίτι μου 2». Το υπουργείο οικονομικών περιμένει μια πρώτη απάντηση μέσα στην εβδομάδα ώστε να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό.
Οι ημερομηνίες αξιολόγησης
Μέσα στον μήνα θα δημοσιευτούν τρεις εκθέσεις αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Το χορό θα ανοίξει η DBRS στις 6 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ενώ ακολουθεί ο Ιαπωνικός οίκος R&I στις 9 Σεπτεμβρίου ο οποίος προφανώς θα έχει ολοκληρώσει το κείμενο χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η προσοχή βεβαίως θα επικεντρωθεί στην έκθεση του Moody’s ο οποίος είναι και ο μοναδικός οίκος που δεν έχει επιστρέψει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.