(Φωτ.: Οι πρώτες 4 βιομηχανίες που υπέγραψαν με τη ΔΕΗ, η Motor Oil, η Σιδενόρ, η ΕΛΒΑΛ και η Sovel, άνοιξαν τον δρόμο για τις υπόλοιπες.)
Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τέσσερις από τις 24 συνολικά βιομηχανικές μονάδες της υψηλής τάσης έχουν υπογράψει σύμβαση προμήθειας με τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο της νέας τιμολογιακής πολιτικής της επιχείρησης που ισχύει από τις αρχές του έτους, μετά την κατάργηση των εκπτώσεων του 20%. Πρόκειται για τον όμιλο της Βιοχάλκο, με τρία εργοστάσια, της ΕΛΒΑΛ, της Sovel και της Σιδενόρ, καθώς και τη Motor Oil. Οι συμβάσεις αυτές είναι διετούς χαρακτήρα, ως τα τέλη του 2017, αρχής γενομένης από 1/1/2016.
Ουσιαστικά, έχει ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή συμβάσεων και με τις υπόλοιπες βιομηχανικές μονάδες της υψηλής τάσης, κίνηση που διευκολύνθηκε μετά την προώθηση του μέτρου της διακοψιμότητας, αλλά και την επικείμενη, όπως λένε οι πληροφορίες, ικανοποίηση ενός ακόμη αιτήματος της ενεργοβόρου βιομηχανίας, για τη μείωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), στο πλαίσιο των κατευθυντήριων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ποιοι ακολουθούν
Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, οι επόμενες βιομηχανίες που είναι έτοιμες να υπογράψουν συμβάσεις με τη ΔΕΗ είναι η ΜΕΛ, με μία μονάδα, ο όμιλος Lafarge (πρώην ΑΓΕΤ Ηρακλής) με δύο μονάδες, για να ακολουθήσει και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ με τρεις μονάδες.
Προβληματισμένες οι Χαλυβουργίες
Αντίθετα, σκεπτικισμός επικρατεί στις Χαλυβουργίες, που ναι μεν είναι σε συζητήσεις με τη ΔΕΗ, αλλά η διαπραγμάτευση επί της ουσίας για τα νέα τιμολόγια προμήθειας δεν έχει μπει σε ρότα. Ο λόγος έχει να κάνει με το ότι υπάρχει προβληματισμός από την πλευρά τους για τις πολύ υψηλές αυξήσεις, όπως χαρακτηρίζονται, που ζητούνται με τα νέα τιμολόγια, σε σχέση με την κατάσταση του κλάδου, αλλά και τα συγκριτικά δεδομένα στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την αναμονή που υπάρχει για το πώς θα εξελιχθεί το μέτρο της διακοψιμότητας. Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται από ενημερωμένες πηγές ότι οι Χαλυβουργίες θα αργήσουν να υπογράψουν νέες συμβάσεις με τη ΔΕΗ.
Διαπραγμάτευση επί της ουσίας, με βάση τις ιδιαιτερότητες της κάθε βιομηχανίας
Πηγές της βιομηχανίας που μίλησαν στο liberal.gr, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους, γιατί διαπιστώνεται ότι η ΔΕΗ για πρώτη φορά δείχνει την πρόθεση της να διαπραγματευθεί επί της ουσίας, και μάλιστα, για ζητήματα με θεσμικό χαρακτήρα. Ενδεικτικά, αναφέρεται το παράδειγμα της Βιοχάλκο, η οποία εξασφάλισε τιμολόγιο με αλλαγές χρέωσης στις ζώνες φορτίου, ενώ για την ΤΙΤΑΝ η συζήτηση που γίνεται σε αυτήν τη φάση αφορά στην αναζήτηση μιας φόρμουλας χρέωσης, για τις τιμές των ρύπων, καθώς οι τσιμεντοβιομηχανίες δεν δικαιούνται το μέτρο της αντιστάθμισης. Η ΤΙΤΑΝ επιδιώκει να μην υπόκειται στις διακυμάνσεις των τιμών αυτών, συνεπώς, αναζητείται τρόπος για την ικανοποίηση του αιτήματος της.
Έκπτωση στους συνεπείς, για να ανακόψει τη διαρροή πελατών και να αυξήσει την εισπραξιμότητά της
Θετικό γεγονός, εξάλλου, χαρακτηρίζεται και η απόφαση της ΔΕΗ να προσφέρει εκπτώσεις ως και 10% για τους συνεπείς επαγγελματικούς καταναλωτές της μέσης και χαμηλής τάσης. Από τις εκπτώσεις αυτές υπάρχουν και βιομηχανικοί όμιλοι που επωφελούνται. Η ΔΕΗ προχώρησε στην κίνηση αυτή, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη διαρροή πελατών προς ανεξάρτητους προμηθευτές, αλλά και να βελτιώσει την εισπραξιμότητά της. Και ήδη, όπως λένε οι πληροφορίες, το έχει πετύχει ως ένα βαθμό.