Ξεκίνησε ο τελικός γύρος για συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών

Ξεκίνησε ο τελικός γύρος για συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών

Υπό την πίεση του χρόνου ενόψει της Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και της ανάγκης να κλείσει γρήγορα η ελληνική «εκκρεμότητα» λόγω προσφυγικού, κάθονται σήμερα για τελευταία (;) φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης επί Αθηναϊκού εδάφους η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στο «μενού» των συζητήσεων, που ξεκίνησαν στις 19.30, βρέθηκαν αρχικά τα δημοσιονομικά, στις 20.30 ξεκίνησε η συζήτηση για θέματα αρμοδιότητας του Γ. Σταθάκη και  ακολούθησε συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών στις 21.30 με τον κ. Κατρούγκαλο, και στη συνέχεια θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις και άλλοι υπουργοί (Δικαιοσύνης, Παιδείας, Ενέργειας κ.ά.).

O υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, προσερχόμενος στη συνάντηση με τους θεσμούς έκανε λόγο ένα γενικότερο κλίμα αναζήτησης συμφωνίας με δημιουργικό πνεύμα. «Έχουμε αργήσει αρκετά για τη συμφωνία. Μέχρι τις 15 Απριλίου θέλουμε να έχουμε κάτι χειροπιαστό. Καλό θα ήταν να τελειώσουμε σήμερα. Έχουμε εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τα όρια της υποχώρησης μας», είπε αναφερόμενος ειδικά στο θέμα του ασφαλιστικού.

Στόχος είναι να συμφωνήσουν απόψε επί του πακέτου των μέτρων και δράσεων που θα ανοίξει το δρόμο για την επιτυχή αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στο Eurogroup τις 22ας Απριλίου, με τις έως σήμερα διεργασίες να ενισχύουν την εκτίμηση πως οδεύουμε για δύο «κείμενα συμφωνίας» με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών και με το ΔΝΤ. Στο πρώτο θα καταγράφονται αφενός τα απαιτούμενα μέτρα που θα οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 με βάση κοινά αποδεκτές παραδοχές της Ε.Ε και της ελληνικής κυβέρνησης, και στο δεύτερο θα επισημαίνονται οι διαφοροποιήσεις του ΔΝΤ τόσο στο μείγμα των μέτρων όσο και στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Θέση του Ταμείου, η οποία μένει να φανεί πως θα αποτυπώνεται στα τελικά κείμενα, είναι πως τα προτεινόμενα μέτρα θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% και κατά συνέπεια βάζει στο τραπέζι είτε περισσότερα και σκληρότερα μέτρα (π.χ. ΦΠΑ στο ρεύμα και το νερό, μισθολογικές περικοπές κλπ.) ή σε μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.

Ο τελικός γύρος διαπραγματεύσεων διεξάγεται στη σκιά των δηλώσεων της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στο Bloomberg ότι η σημερινή συγκυρία με το προσφυγικό ενδυναμώνει το ρόλο της Ελλάδας στην Ε.Ε, αλλά και της τοποθέτησης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα και πως δεν πρέπει να αναμένει κάποια ελάφρυνση χρέους.

Τα τελευταία 24ωρα και ειδικά κατά τις ολονύχτιες χθεσινές επαφές κυβέρνησης -δανειστών, φαίνεται πως κατεγράφη πρόοδος σε όλα τα επιμέρους θέματα της διαπραγμάτευσης, με το φορολογικό να «έχει σχεδόν κλειδώσει» όπως διατείνεται η κυβέρνηση, στα κόκκινα δάνεια να έχουν γίνει κάποια βήματα προσέγγισης αλλά χωρίς να υπάρχει σύγκλιση, ενώ μεγαλύτερο αγκάθι εξακολουθεί να αποτελεί στο ασφαλιστικό όπου το θέμα των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις που βάζουν στο τραπέζι οι δανειστές, εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας.

Οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να κλείσουν σήμερα τα περισσότερα ανοιχτά θέματα πριν αποχωρήσουν οι επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα και μεταφερθεί η διαπραγμάτευση στην Ουάσιγκτον και στις επαφές που θα υπάρξουν στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ μεταξύ 15 και 17 Απριλίου.

Παρά την χρονική πίεση, ωστόσο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να παραμείνουν εκκρεμότητες και για αύριο.

Β. Γεώργας

Διαβάστε ακόμα:

- Ολονυχτία χωρίς συμφωνία - Νέο ραντεβού στις 15.00