Την ανησυχία τους για τυχόν παράταση της αναστολής των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και μετά την 1η Ιουνίου, μετέφεραν σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των συστημικών τραπεζών στους θεσμούς στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες. Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία από τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης λήγει στο τέλος Μαΐου.
Οι τράπεζες θεωρούν ότι από τον Ιούνιο που ξεκινά η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου για ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις, να αρθούν τα πρόσθετα μέτρα προστασίας που έχουν εφαρμοστεί εξαιτίας της πανδημίας, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να παγώσουν όχι μόνο οι πλειστηριασμοί αλλά και όλες οι νομικές ενέργειες που συνδέονται με τη διαδικασία αυτό, με αποτέλεσμα να έχει μπλοκάρει όλη η αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν μπορεί να προχωρήσει ακόμη η διανομή στους δικαιούχους των χρημάτων από πλειστηριασμούς που ολοκληρώθηκαν λίγο πριν επιβληθούν τα έκτακτα μέτρα.
Ταυτόχρονα στους τραπεζικούς κύκλους υπάρχει προβληματισμός καθώς η παράταση της αναστολής των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης μπορεί να προκληθεί από τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου. Ενώ διαπιστώνεται ότι έχει υπάρξει πρόοδος στη δημιουργία της πλατφόρμας που θα πρέπει να στηθεί καθώς και στην προώθηση του αναγκαίας νομοθεσίας, δεν συμβαίνει το ίδιο με τη δημιουργία του φορέα εκμετάλλευσης για την ανάκτηση της πρώτης κατοικίας των δανειζόμενων που θα υπαχθούν στον Νέο πτωχευτικό νόμο.
Η σχετική διαδικασία σχεδιάζεται από την Κυβέρνηση να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021 με τη συνδρομή και του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, νομικοί κύκλοι εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί ο νόμος περί αφερεγγυότητας να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς να λειτουργεί παράλληλα και ο μηχανισμός ανάκτησης. Επομένως, οι διοικήσεις των τραπεζών αλλά και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων εκφράζουν φόβους μήπως αυτό οδηγήσει σε νέα αναστολή των μέτρων αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης.
Στα υπόλοιπα ζητήματα που σχετίζονται με τους ασυνεπείς δανειολήπτες, οι τράπεζες είναι σχετικώς ικανοποιημένες καθώς για παράδειγμα παρατηρείται σημαντική αποσυμφόρηση των υποθέσεων που δεν είχαν εκδικαστεί με το Νόμο Κατσέλη. Συνολικά από την 1η Δεκεμβρίου έως στις αρχές Απριλίου έχουν κατατεθεί περίπου 28.000 αιτήσεις για επανακαθορισμό της δικάσιμου. Από αυτές οι περίπου 17.000 έχουν επικυρωθεί έχουν ενημερωθεί τα εμπλεκόμενα μέρη, 5.000 έχουν υποβληθεί και εκκρεμεί επικύρωση από το δικαστήριο και άλλες περίπου 6000 βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι τελικώς το 20% από τις εκκρεμείς υποθέσεις θα τεθεί τελικώς εκτός του πλαισίου προστασίας του Νόμου Κατσέλη.
Στη χθεσινή συζήτηση ετέθησαν και πάλι επί τάπητος τα αιτήματα των τραπεζών και των servicers αναφορικά με τις αλλαγές που θα πρέπει να επέλθουν στο πλαίσιο λειτουργίας του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων ΗΡΑΚΛΗΣ 2. Το σημαντικότερο από τα αιτήματα των τραπεζών συνδέεται με τα προσημειωμένα ακίνητα. Οι τράπεζες και οι servicers ζητούν να μπορούν να αποκτούν την κυριότητα των ακινήτων αυτών και να απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ. Για το ίδιο ζήτημα ζητείται θέμα τροποποίησης του νόμου περί τιτλοποιήσεων ώστε να επιτραπεί στα SPVs των τιτλοποιήσεων να αποκτούν όχι μόνο ακίνητα που φέρουν υποθήκη ή προσημείωση για την εξασφάλιση της τιτλοποίησης, αλλά επίσης και μετοχές εταιρειών απόκτησης ακινήτων (REOCOs).
Εξίσου σημαντικό κυρίως για τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων θεωρείται και το αίτημα για την επιμήκυνση της περιόδου χάριτος για την επίτευξη των στόχων που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων από 24 σε 36 μήνες. Επίσης, ζητούν αλλαγές του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά στη νομιμοποιήση των αυθαιρέτων. Καθώς και την επιμήκυνση, από δύο σε τρεις μήνες, της περιόδου υποβολής αναφορών στην ΤτΕ για την πορεία των ανακτήσεων, αλλά και τη μεταβολή της ημερομηνίας της περιοδικής καταβολής της προμήθειας για τις κρατικές εγγυήσεις.