Περισσότερα από 4,3 δισ. ευρώ σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις που ξεπερνούν τα 540 εκατ. ευρώ η καθεμία θα κληθούν να πληρώσουν φέτος τα φυσικά πρόσωπα για να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει επιτύχει φέτος «ιστορικό ρεκόρ» στη βεβαίωση καθώς οι πολιτικές «βγήκαν»: η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας έχει φέρει μεγαλύτερη ποσοστιαία επιβάρυνση σε όσους είχαν αύξηση εισοδήματος (και ήταν πολλοί μέσα στο 2023 και θα γίνουν ακόμη περισσότεροι μέσα στο 2024) το «στενό μαρκάρισμα» στους έχοντες εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις με την ηλεκτρονική συλλογή στοιχείων έχει αποδώσει ενώ -το κυριότερο- λειτούργησε όσον αφορά στον καταλογισμό πρόσθετων φόρων και το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων το οποίο από μόνο του έχει αποδώσει πάνω από 500-600 εκατ. ευρώ.
Είναι σαφές ότι ο φόρος εισοδήματος έχει υπεραποδόσει φέτος με το μέσο χρεωστικό εκκαθαριστικό να φέρνει αυξημένο φόρο κατά περισσότερο από 18% σε σχέση με πέρυσι. Είναι προφανές ότι το εισόδημα δεν έχει αυξηθεί κατά 18% (πλην του τεκμαρτού φυσικά) και αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι βλέπουν απώλεια διαθέσιμου εισοδήματος και εξαιτίας της φορολογικής πολιτικής. Αυτό λοιπόν που πλέον παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είναι να καταγραφεί η αντίδραση -αν υπάρξει- των φορολογούμενων.
Στα «πηγαδάκια» των φορολογουμένων γίνονται ήδη έντονες συζητήσεις. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα δεν έχει και τόσο νόημα να συνεχίσει να ασκείς ένα επιτήδευμα που αποδίδει ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Κάποιοι άλλοι συνδέουν και με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές την έλλειψη καλά πληρωμένων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.
Υπάρχει το φαινόμενο των «παροχών σε είδος» που επεκτείνεται καθώς οι εργοδότες προτιμούν να προσφέρουν κουπόνια και leasing ως επιβράβευση παρά να πληρώνουν την παρακράτηση φόρου που φτάνει και στο 44% ή τις ασφαλιστικές εισφορές. Να αναφερθούμε και στους ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών που προσπαθούν πλέον να τις διαθέσουν μέσω κοινωνικών δικτύων και μακριά από τα βλέμματα των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης οι οποίες και προμήθειες χρεώνουν και δίνουν τα στοιχεία των εισπράξεων απευθείας στην εφορία.
Η δουλειά του υπουργείου Οικονομικών δεν τελειώνει αλλά ξεκινά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων. Διότι πρέπει να καταγραφούν πιθανές υπερβολικές επιβαρύνσεις σε ατομικές επιχειρήσεις, ο ρυθμός εισπραξιμότητας του φετινού αυξημένου φόρου εισοδήματος αλλά και γενικότερα η συμπεριφορά των φορολογουμένων από εδώ και στο εξής.