Μπορεί ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε σήμερα να προβλέπει υπερπλεόνασμα 436 εκατ. ευρώ για το 2019 ωστόσο στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι αυτό δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερο. Και αυτό καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σημειώνει πως το μέγεθος αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί τελικό.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ξεκινήσει τον έλεγχο δαπανών, κάτι που ενδεχομένως να διογκώσει το υπερπλεόνασμα. Πάντως στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να κρατήσουν χαμηλά τον πήχη δεδομένου ότι για το κλείσιμο του φετινού προϋπολογισμού απομένει η είσπραξη 10-11 δισ. ευρώ.
Στην περίπτωση που «στραβώσει» η είσπραξη σε κάποιο φόρο θα ανατραπεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. Πάντως από την κυβέρνηση δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να δοθεί μέρισμα με τη μορφή που έδινε τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό τόνισε πως «πλέον σχεδιάζονται και εφαρμόζονται πολιτικές όχι ταξικές αλλά για όλους τους Έλληνες και ο όποιος διαθέσιμος χώρος αξιοποιείται επ' ωφελεία των χαμηλότερων στρωμάτων και της μεσαίας τάξης».
Με βάση το ποσό του 2019, το οποίο αντιστοιχεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ, θα υπολογιστεί και το κοινωνικό μέρισμα που θα διαθέσει στο τέλος του έτους η κυβέρνηση με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε νέα μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από το υπερπλέονασμα των 436 εκατ. ευρώ αλλά και το αποθεματικό των περίπου 200 εκατ. ευρώ θα πρέπει να κρατηθεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ και να καλυφθεί ένα μέρος των υποχρεώσεων ΥΚΩ προς τη ΔEH συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, από τα 636 εκατ ευρώ (υπερπλεόνασμα και αποθεματικό) τα 350 εκατ. ευρώ είναι ήδη δεσμευμένα.
Όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 3,73%, ενώ για το 2020, το πρωτογενές υπολογίζεται να διαμορφωθεί στο 3,56% του ΑΕΠ. Ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται στο 2% για φέτος και 2,8% του ΑΕΠ για το 2020, με την ανεργία να υποχωρεί από το 15,9% στο 14%. Σε εθνικολογιστική βάση, αναμένεται επίσης μείωση της ανεργίας από το 17,4% στο 15,6%, σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΛΣΤΑΤ.
Σε επιστολή του που συνοδεύει τον προϋπολογισμό, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρει: «Με τον Προϋπολογισμό του 2020 επιδιώκεται η όσο το δυνατόν εγγύτερη επίτευξη του στόχου του πλεονάσματος, προκειμένου να αποφευχθεί η ανεξήγητη και αναιτιολόγητη υπέρβαση που παρατηρήθηκε την περίοδο 2016-2018. Περίοδο κατά την οποία αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισ. ευρώ, πέραν και επιπλέον των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές του επίσημου τομέα και επιπλέον των πάσης φύσεως έκτακτων επιδομάτων. Με δεδομένο ότι την ίδια περίοδο αυξήθηκαν ταυτόχρονα και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο κατά 18,1 δισ. ευρώ, γίνεται αντιληπτό το υπέρμετρο φορολογικό βάρος το οποίο εκλήθησαν να φέρουν οι φορολογούμενοι και η ελληνική οικονομία και του οποίου την άρση εγκαινιάζει η νέα κυβέρνηση».
Ο προϋπολογισμός θα εισαχθεί για συζήτηση στη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής στις 25 Νοεμβρίου και θα γίνουν τέσσερις συνεδριάσεις. Θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια προτού η Βουλή διακόψει τις εργασίες της για τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Τον προϋπολογισμό παρέδωσε ο κ. Σταϊκούρας στον Πρόεδρο της Βουλής.
Τα μέτρα που αναμένεται να δώσουν ώθηση στην αγορά
- Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί. Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ο πρώτος φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται στο 9%. Το αφορολόγητο όριο διατηρείται στα 8.636
- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης. Το κόστος υπολογίζεται στα 123 εκατ. ευρώ.
- Μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019. Το κόστος υπολογίζεται στα 566 εκατ. ευρώ .
- Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%. Το κόστος θα φθάσει τα 69 εκατ. ευρώ.
- Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων. Κόστος 26 εκατ. ευρώ.
- Επιστροφή από το φόρο του 40% των δαπανών για υπηρεσίες που σχετίζονται με ανακαινίσεις, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής
- επίδομα ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 123 εκατ. ευρώ
- Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας. Η ελάφρυνση αυτή θα επιφέρει μείωση εσόδων ύψους 12 εκατ. ευρώ.
Δείτε τον προϋπολογισμό εδώ.