Στη δημιουργία δικτύων συνεργασίας με μεγάλες παραγωγικές μονάδες των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών, μέσω του θεσμού της υπερογολαβίας, στοχεύει το υπουργείο Εξωτερικών για την ουσιαστική ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας και της εξαγωγικής της δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τον μηχανισμό αυτόν, όπως αποσαφηνίζεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο εργολάβος (μια βιομηχανία π.χ. της Γερμανίας) δίνει στον υπεργολάβο (μια ελληνική εταιρεία παραγωγής π.χ. προϊόντων μηχανολογικού εξοπλισμού) την παραγωγή: α) είτε ενός μέρους της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος που παράγει β) είτε κάποιων ανταλλακτικών, που ακολούθως θα ενσωματωθούν στο τελικό προϊόν του εργολάβου.
Η ανάπτυξη του θεσμού της υπεργολαβίας βρίσκεται στο επίκεντρο ενδιαφέροντος της παραγωγικής αναδιάρθρωσης της χώρας μας, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση και σημειώνεται ότι ενδεικτικά οι επιδιώξεις αυτές αναπτύχθηκαν από τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα, κατά την επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού στην Ελλάδα, καθώς και στις συνομιλίες που έλαβαν χώρα πρόσφατα στο Βερολίνο μεταξύ του υφυπουργού και εκπροσώπων γερμανικών επιχειρήσεων.
Το ΥΠΕΞ μέσω του portal www.agora.mfa.gr θα ανακοινώνει κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση, προβάλλοντας κάθε συλλογικό φορέα (Διμερή Επιμελητήρια, Συνδέσμους Επιχειρήσεων κ.λπ.) και κάθε μεμονωμένη επιχείρηση που αποβλέπει στην ενδυνάμωση του καθεστώτος της υπεργολαβίας.
Παράλληλα, το υπουργείο προτίθεται να υποστηρίξει τις προσπάθειες αυτές, με την οργάνωση ανοιχτής συνάντησης, όπου θα προσκληθούν εκπρόσωποι επιμελητηρίων και εξαγωγικών φορέων, να παρουσιάσουν τα σχέδια τους.
Για τον σκοπό αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί κάθε ενδιαφερόμενο φορέα που αναπτύσσει μια τέτοια πρωτοβουλία υπέρ της διασύνδεσης των βιομηχανιών μέσω του μηχανισμού της υπεργολαβίας, να στείλει τις σχετικές πληροφορίες στη Β8 Διεύθυνση του υπουργείου και ειδικότερα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail): [email protected].
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ