Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας σε BBB (high) από A (low) προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS, σε μια κίνηση που μπορεί να αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού των ιταλικών τραπεζών.
Όπως σημειώνει η DBRS, η απόφασή της αντανακλά ένα συνδυασμό παραγόντων όπως η αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική ικανότητα να στηριχθούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις και η συνεχιζόμενη αδυναμία του τραπεζικού κλάδου, εν μέσω μιας περιόδου εύθραυστης ανάπτυξης.
H DBRS εκτιμά ότι, μετά το δημοψήφισμα, με το οποίο απορρίφθηκαν οι συνταγματικές αλλαγές που θα προσέφεραν περισσότερη σταθερότητα στην κυβέρνηση και την επακόλουθη παραίτηση του πρωθυπουργού Renzi, η νέα προσωρινή κυβέρνηση μπορεί να έχει λιγότερο χώρο για να προωθήσει πρόσθετα μέτρα.
Επιπλέον, αναφέρει η DBRS, παρά τα πρόσφατα σχέδια για στήριξη των τραπεζών, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) παραμένει πολύ υψηλό, επηρεάζοντας την ικανότητα του τραπεζικού τομέα να λειτουργεί ως ενδιάμεσος χρηματοπιστωτικός οργανισμός για τη στήριξη της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η χαμηλή ανάπτυξη έχει οδηγήσει σε παρατεταμένη καθυστέρηση στη μείωση του πολύ υψηλού δείκτη δημόσιου χρέους, αφήνοντας τη χώρα περισσότερο εκτεθειμένη σε δυσμενείς διαταραχές.