Υποβαθμίζει ο Μ. Ντράγκι την πρόταση για τόνωση ρευστότητας μέσω συνθετικών ομολόγων

Υποβαθμίζει ο Μ. Ντράγκι την πρόταση για τόνωση ρευστότητας μέσω συνθετικών ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιφυλάσσεται να απαντήσει, όταν δημοσιευτεί η τελική πρόταση της Κομισιόν σχετικά με ανάπτυξη τίτλων εξασφαλιζόμενων με κρατικά ομόλογα, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την πρόταση του κεντρικού τραπεζίτη της Ιρλανδίας και μέλους του ΔΣ της Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν (Philip Lane), για τόνωση της ρευστότητας μέσω συνθετικών ομολόγων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μ. Ντράγκι επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σημασία της πρότασης του Ιρλανδού κεντρικού τραπεζίτη αναφέροντας ότι «αν και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν συμμετείχε με κανέναν τρόπο στις εργασίες της ομάδας δράσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ), ο πρόεδρος της Φίλιπ Λέιν (Philip R. Lane) παρείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ενημέρωση σχετικά με τις εργασίες της ομάδας δράσης τον Φεβρουάριο του 2017 και τον Νοέμβριο του 2017».

Τα πορίσματα των εργασιών της ομάδας δράσης που συγκρότησε το ΕΣΣΚ δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο του 2018, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, σκοπό έχουν «να τροφοδοτήσουν με περισσότερα στοιχεία τις ευρύτερες συζητήσεις πολιτικής όσον αφορά τη σκοπιμότητα και τον αντίκτυπο της δημιουργίας μιας αγοράς SBBS (τίτλοι εξασφαλιζόμενοι με κρατικά ομόλογα) ως εργαλείου για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Παράλληλα, ο Μ. Ντράγκι περιγράφει πως «με βάση το σημερινό ρυθμιστικό πλαίσιο προληπτικής εποπτείας, η διακράτηση SBBS από τις τράπεζες θα αντιμετωπιζόταν λιγότερο ευνοϊκά σε σχέση με την άμεση διακράτηση κρατικών ομολόγων» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «αυτή η δυσμενής μεταχείριση αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην καθοδηγούμενη από τη ζήτηση ανάπτυξη SBBS». Τέλος, η ΕΚΤ επιφυλάσσεται να απαντήσει, όταν δημοσιευτεί η τελική πρόταση της Κομισιόν σχετικά με ανάπτυξη τίτλων εξασφαλιζόμενων με κρατικά ομόλογα.

Στην ερώτησή του ο Δημ. Παπαδημούλης, επικαλούμενος την δήλωση του Φίλιπ Λέιν για διαμόρφωση πακέτων κρατικών χρεών σε μορφή νέου ομολόγου και πώλησή τους σε διαβαθμισμένα κομμάτια, ζητούσε περισσότερες σχετικές λεπτομέρειες.

Η εν λόγω πρόταση, σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί δυνητικά να αποτελέσει μία εναλλακτική μορφή ρευστών ενεχύρων, ενώ εφόσον δημιουργηθεί σε επίπεδο Ευρωζώνης, αναμένεται να έχει υψηλή απόδοση και να είναι ανθεκτική απέναντι σε συστημικές κρίσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP