Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Σχέδιο για την επέκταση εγκατάστασης μηχανημάτων POS σε χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών έχουν εξεταστεί διάφορα σενάρια για το ποιοι κλάδοι θα ενταχθούν και αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το μέτρο πρέπει να επεκταθεί συνολικά σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι το προσεχές διάστημα θα ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων αλλά και την αύξηση των συναλλαγών μέσω «πλαστικού» χρήματος, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ελέγχονται καλύτερα οι επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα σχεδιάζεται – με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή– ο περιορισμός της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές των πολιτών με τις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα να μειωθεί το όριο των 500 ευρώ σε 400 ή 300 ευρώ ανά συναλλαγή. Η διάταξη αυτή ενδεχομένως να «περάσει» από τη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου με σχέδιο νόμου το οποίο θα αφορά αποκλειστικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνει:
1. Υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε δεκάδες επαγγέλματα που σήμερα εξαιρούνται.
2. Μείωση των μετρητών στις συναλλαγές των φορολογουμένων με τα καταστήματα λιανικής πώλησης από τα 500 ευρώ στα 400 ή 300 ευρώ.
3. Σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS). Και αυτό καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.
4. Δημιουργία κλειστού κυκλώματος διαβίβασης των συναλλαγών των επιχειρήσεων online μέσω Διαδικτύου με την εφορία, τη στιγμή που πραγματοποιείται η συναλλαγή. Το σύστημα θα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, στις οποίες δεν θα μπορεί να παρέμβει κανείς.
5. Διασταυρώσεις στις επιχειρήσεις με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στη φορολογική τους δήλωση και τις συναλλαγές που προκύπτουν από τα POS.
Πέραν των νομοθετικών ρυθμίσεων για διευκολύνσεις προς τους φορολογούμενους και μειώσεις φορολογικών συντελεστών, η πολιτική ηγεσία του θα προχωρήσει και στην
- Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων
- Υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.- Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και των ΟΤΑ .Η ηλεκτρονική τιμολόγηση έρχεται και για τις δαπάνες του Δημοσίου με στόχο τον καλύτερο έλεγχο τους δηλαδή, να γνωρίζει το δημόσιο επ' ακριβώς τι υπάρχει στις «αποθήκες» για παράδειγμα νοσοκομείων, πανεπιστημίων κ.λ.π. αλλά και τον πάγιο εξοπλισμό που διαθέτουν όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα ζητήσει από όλους τους φορείς αλλά και τα υπουργεία να προχωρήσουν σε πλήρη απογραφή του εξοπλισμού (από καρέκλες και γραφεία μέχρι και αναλώσιμα), τις συμβάσεις που υπάρχουν και τρέχουν τη στιγμή της απογραφής, της παραγγελίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική τιμολόγηση.
Αυτό σημαίνει ότι το Γενικό λογιστήριο του Κράτους θα ξέρει την «περιουσία» κάθε οργανισμού και το στοκ των αναλώσιμων που υπάρχει στις αποθήκες. Κάθε αγορά η σύμβαση παροχής υπηρεσιών θα έχει συγκεκριμένο κωδικό έτσι ώστε να ελέγχονται από το υπουργείο Οικονομικών οι δαπάνες κάθε φορέα και να κατηγοριοποιούνται αναλόγως. Ως ηλεκτρονική τιμολόγηση ορίζεται η η ανταλλαγή ψηφιακών τιμολογίων μεταξύ δύο ή περισσότερων οντοτήτων (επιχειρήσεων, δημοσίου, φυσικών προσώπων) που εμπλέκονται σε μια εμπορική συναλλαγή.
Ο όρος δεν αφορά μόνο την έκδοση και λήψη του ψηφιακού παραστατικού, αλλά και την αυτοματοποίηση του συνόλου των διαδικασιών που το αφορούν, από την αρχειοθέτηση και ανάκτησή του έως τη διαχείριση του από τους φορείς του δημοσίου και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η έννοια της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης δεν περιορίζεται μόνο στα απαραίτητα συνοδευτικά πώλησης, αλλά αφορά όλα τα εκδιδόμενα έγγραφα μεταξύ δύο εμπορικών εταίρων: προσφορές, παραγγελίες, εντολές αγοράς κ.λπ.