Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει καταθέσει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες, είναι «σταθερό» και «αξιόπιστο», όπως το χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για τον Προϋπολογισμό και τις Διαρθρωτικές Πολιτικές, Ζίγκφριντ Μουρεσάν. Η εν λόγω Ομάδα, παρακολουθεί –ανάμεσα σε άλλα– την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων και των 27 κρατών μελών. Όπως λέει, το σχέδιο αυτό «μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την Ελλάδα ενόψει μελλοντικών προκλήσεων».
Ο κ. Μουρεσάν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει, επίσης, ότι η υλοποίηση του «μεγαλύτερου πακέτου οικονομικής υποστήριξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RFF)» προχωρά «πολύ καλά», καθώς έχουν ήδη εγκριθεί τα εθνικά σχέδια 27 κρατών και 21 έχουν λάβει ήδη χρηματοδότηση. Τα κράτη μέλη, όπως λέει, «κατανοούν ότι αυτό είναι ένα ταμείο για την αναβάθμιση των οικονομιών τους, για να τις κάνουν πιο πράσινες, πιο καθαρές, πιο ψηφιακές» και, αναφερόμενος στη χώρα μας, σημειώνει ότι «η Ελλάδα αποτελεί ένα πρωτοποριακό παράδειγμα ως προς αυτό, με τα 15 δισ. ευρώ να έχουν ήδη απορροφηθεί».
Αναφέρει ότι «το Ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ξεχωρίζει για την ευθυγράμμισή του με τις ανάγκες της χώρας, αποδεικνύοντας την εξαιρετική στρατηγική της κυβέρνησης στην αξιοποίηση των κονδυλίων», και επιχειρηματολογώντας γι' αυτό το συμπέρασμά του, προσθέτει: «Το σχέδιο δίνει μεγάλη έμφαση στην πράσινη μετάβαση, με επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση των κατοικιών, πρωτοβουλίες αναδάσωσης και δράσεις πρόληψης πυρκαγιών, αποδεικνύοντας τη δέσμευση για περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Επιπλέον, η στήριξη της ψηφιακής μετάβασης μέσω επενδύσεων στη δημόσια διοίκηση, τη συνδεσιμότητα και τις ψηφιακές δεξιότητες, μαζί με πρωτοβουλίες, όπως η παροχή κουπονιών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η επαγγελματική κατάρτιση για πρόσφυγες, αναδεικνύει μια μακρόπνοη και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση που αντιμετωπίζει τις ψηφιακές και κοινωνικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας». Και καταλήγοντας, λέει: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορώ να πω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ένα πολύ καλό σχέδιο. Η Ελλάδα διαθέτει ένα σταθερό και αξιόπιστο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την Ελλάδα ενόψει μελλοντικών προκλήσεων».
Σχετικά με την άνοδο (στις μετρήσεις) των υποστηρικτών εξτρεμιστικών πολιτικών κύκλων (και πολιτικών) σε όλα τα κράτη μέλη, ο κ. Μουρεσάν τονίζει ότι «η άνοδος του εξτρεμισμού αποτελεί κίνδυνο επειδή οι εξτρεμιστές, οι λαϊκιστές, οι υπερεθνικιστές δεν έχουν λύση στα προβλήματα των πολιτών» και πιστεύει ότι «οι πολίτες της Ευρώπης θα καταλάβουν, μέχρι την ημέρα των ευρωεκλογών, ότι η καλύτερη συνταγή κατά των εξτρεμιστών είναι να ψηφίσουμε υπεύθυνα, ευρωπαϊκά, κεντροδεξιά κόμματα, τα οποία έχουν πραγματικές λύσεις για τους λαούς της Ευρώπης».
Στο ερώτημα, δε, που θέτουν κυρίως οι νέοι «γιατί να πάνε να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, αφού οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις και τους ευρωπαίους πολιτικούς», αφού υπενθυμίζει ότι αυτοί «είναι οι πολιτικοί που επιλέγονται από τους πολίτες, από τους νέους», καλεί όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να προσέλθουν στις ευρωπαϊκές εκλογές και να ψηφίσουν ενημερωμένοι, δηλαδή, «να ψηφίσουν εκείνους τους υποψηφίους που εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους, που είναι έτοιμοι να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και που ταιριάζουν στο προφίλ ενός ικανού βουλευτή του ΕΚ» και «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πούμε ότι η ψήφος μας είναι άχρηστη, διότι δεν είναι».
«Κάθε ψήφος είναι σημαντική», προσθέτει και συνεχίζει: «Η συμβουλή μου προς τους νέους είναι: ενημερωθείτε και πηγαίνετε να ψηφίσετε. Η ψήφος σας είναι αυτή που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Οι υποψήφιοι που κερδίζουν ορισμένες θέσεις θα μας εκπροσωπούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα επόμενα 5 χρόνια, θα υιοθετήσουν ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα λάβουν αποφάσεις που θα επηρεάσουν τη ζωή μας. Για το λόγο αυτό, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλους ανθρώπους να επιλέξουν για εμάς. Πρέπει να κάνουμε αυτές τις επιλογές μόνοι μας».
Ο κ. Μουρεσάν και άλλα μέλη της πολιτικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ευρωπαίοι αξιωματούχοι και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από κράτη μέλη κ.ά., θα βρεθούν στην Αθήνα, την Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, και στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συνέδριο με θέμα «Ο δρόμος προς την ανάκαμψη», που διοργανώνεται από το ΕΛΚ και τον αντιπρόεδρο του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Στην Αθήνα, θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς κ. ά., ενώ θα συμμετέχουν με παρεμβάσεις τους υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Ζίγκφριντ Μουρεσάν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Χρυσόστομο Μπίκατζικ:
Ερ.: Όπως διάβασα στην εισαγωγική σημείωσή σας για το συνέδριο: «Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ είναι ένα κύριο εργαλείο για την ανάκαμψη από τη μετα-πανδημίας κρίση, καθώς και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ρωσικού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας και την αναβάθμιση των οικονομιών μας». Ως πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για τον Προϋπολογισμό και τις Διαρθρωτικές Πολιτικές, ο οποίος παρακολουθεί την εξέλιξή του σε όλα τα Κράτη Μέλη, ποια είναι η συνολική κατάσταση; Προχωρά η υλοποίηση των εθνικών σχεδίων προόδου;
Απ.: «Αμέσως μετά την έναρξη της πανδημίας, εκκινήσαμε το μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής υποστήριξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο: το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RFF). Το RFF δημιουργήθηκε για να βοηθήσει ανθρώπους, επιχειρήσεις, περιφέρειες, να ξεπεράσουν την πανδημία, να χτίσουν μια ισχυρότερη οικονομία, πιο ανθεκτικούς δημόσιους τομείς. Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος προχωρά πολύ καλά. Μέχρι στιγμής, έχουν εγκριθεί τα εθνικά σχέδια 27 χωρών, 21 έχουν λάβει προχρηματοδότηση, και ορισμένες χώρες-μέλη έχουν ήδη λάβει δύο ή τρεις πληρωμές. Τα κράτη μέλη (της ΕΕ) εμφανώς χρησιμοποιούν τη χρηματοδότηση. Κατανοούν ότι αυτό είναι ένα ταμείο για την αναβάθμιση των οικονομιών τους, για να τις κάνουν πιο πράσινες, πιο καθαρές, πιο ψηφιακές. Η Ελλάδα αποτελεί ένα πρωτοποριακό παράδειγμα ως προς αυτό, με τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη απορροφηθεί».
Ερ.: Ειδικότερα, πώς κρίνετε το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υπέβαλε η Ελλάδα; Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση της εφαρμογής του μηχανισμού;
Απ.: «Το Ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ξεχωρίζει για την ευθυγράμμισή του με τις ανάγκες της χώρας, αποδεικνύοντας την εξαιρετική στρατηγική της κυβέρνησης στην αξιοποίηση των κονδυλίων. Το σχέδιο δίνει μεγάλη έμφαση στην πράσινη μετάβαση, με επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση των κατοικιών, πρωτοβουλίες αναδάσωσης και δράσεις πρόληψης πυρκαγιών, αποδεικνύοντας τη δέσμευση για περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Επιπλέον, η στήριξη της ψηφιακής μετάβασης μέσω επενδύσεων στη δημόσια διοίκηση, τη συνδεσιμότητα και τις ψηφιακές δεξιότητες, μαζί με πρωτοβουλίες, όπως η παροχή κουπονιών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η επαγγελματική κατάρτιση για πρόσφυγες, αναδεικνύει μια μακρόπνοη και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση που αντιμετωπίζει τις ψηφιακές και κοινωνικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορώ να πω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ένα πολύ καλό σχέδιο. Η Ελλάδα διαθέτει ένα σταθερό και αξιόπιστο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την Ελλάδα ενόψει μελλοντικών προκλήσεων».
Ερ.: Πώς κρίνετε τα μέτρα που έχει προτείνει και δρομολογήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάκαμψη της Ευρώπης μέχρι στιγμής; Υπάρχουν τομείς όπου η ενίσχυσή τους ή η αλλαγή τους είναι απαραίτητη (και δικαιολογημένη);
Απ.: «Ήταν πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να κατευθύνει χρήματα από το RRF σε 6 κατευθύνσεις: (1) Οικολογικός προσανατολισμός: Περισσότερο από το 1/3 των χρημάτων υποτίθεται ότι θα διατεθεί σε έργα που μειώνουν τις εκπομπές CO2, μειώνουν τη ρύπανση, μας κάνουν πιο αποδοτικούς ενεργειακά και διευκολύνουν τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία· (2) Περισσότερο από το 20 % των χρημάτων διατίθενται στον ψηφιακό τομέα· (3) Έχουμε έναν ειδικό πυλώνα για τη στήριξη της βιομηχανίας, των ΜΜΕ, προκειμένου να καταστήσουμε την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική· (4) Διαθέτουμε, επίσης, έναν πυλώνα για την κοινωνική περιφερειακή συνοχή· (5) Έναν πυλώνα για τη νεολαία και την εκπαίδευση· (6) Έναν πυλώνα για τους δημόσιους φορείς, ιδίως συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού και της διεύρυνσης των υφιστάμενων νοσοκομείων, της κατασκευής νέων νοσοκομείων. Πιστεύουμε ότι αυτές οι προτεραιότητες, που καθορίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξακολουθούν να είναι οι σωστές προτεραιότητες. Όλες οι κυβερνήσεις, που θα διαθέσουν χρήματα σε αυτούς τους έξι (6) τομείς, θα είναι σε θέση να ενισχύσουν τις οικονομίες τους, να καταστήσουν τη δημόσια διοίκησή τους πιο ανθεκτική, πιο κοντά στον πολίτη, πιο ψηφιακή. Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτές τις προτεραιότητες, προκειμένου να είμαστε ισχυροί απέναντι σε οποιεσδήποτε άλλες μελλοντικές κρίσεις».
Ερ.: Ανησυχείτε για την άνοδο (στις μετρήσεις) των υποστηρικτών εξτρεμιστικών πολιτικών κύκλων (και πολιτικών) σε όλα τα κράτη μέλη και κατά πόσο αυτό θα «καταγραφεί» στις ευρωεκλογές του Ιουνίου;
Απ.: «Η άνοδος του εξτρεμισμού αποτελεί κίνδυνο επειδή οι εξτρεμιστές, οι λαϊκιστές, οι υπερεθνικιστές δεν έχουν λύση στα προβλήματα των πολιτών. Έχουμε δει τις αρνητικές συνέπειες της λαϊκιστικής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Τσίπρα στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι οι πολίτες της Ευρώπης θα καταλάβουν, μέχρι την ημέρα των εκλογών, ότι η καλύτερη συνταγή κατά των εξτρεμιστών είναι να ψηφίσουμε υπεύθυνα, ευρωπαϊκά, κεντροδεξιά κόμματα, τα οποία έχουν πραγματικές λύσεις για τους λαούς της Ευρώπης. Πιστεύω ότι το ΕΛΚ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και η Νέα Δημοκρατία στην Ελλάδα, θα κερδίσουν τις ευρωεκλογές. Θα συνεχίσουμε να ηγούμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να συνεργαζόμαστε με τις υπεύθυνες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Οι εξτρεμιστές έχουν απομονωθεί στο (Ευρωπαϊκό) Κοινοβούλιο και πιστεύω ότι δεν θα είναι πολύ μεγαλύτεροι σε μέγεθος και σίγουρα όχι μεγαλύτεροι από άποψη πολιτικής σημασίας. Είναι απομονωμένοι και διαιρεμένοι».
Ερ.: Και μια τελευταία ερώτηση, την οποία θέτουν κυρίως οι νέοι: «Γιατί να πάω να ψηφίσω στις ευρωεκλογές; Εξάλλου, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις και τους ευρωπαίους πολιτικούς»...
Απ.: «Πολλές αποφάσεις λαμβάνονται από κυβερνήσεις και ευρωπαίους πολιτικούς. Αλλά είναι οι πολιτικοί που επιλέγονται από τους πολίτες, από τους νέους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο του οποίου τα μέλη εκλέγονται άμεσα από τους ευρωπαίους πολίτες. Για τον λόγο αυτόν, το (Ευρωπαϊκό) Κοινοβούλιο αποκαλείται, επίσης, "η φωνή των πολιτών". Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να προσέλθουν στις ευρωπαϊκές εκλογές και να ψηφίσουν με ενημερωμένο τρόπο. Θα πρέπει να ψηφίσουν εκείνους τους υποψηφίους που εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους, που είναι έτοιμοι να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και που ταιριάζουν στο προφίλ ενός ικανού βουλευτή του ΕΚ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πούμε ότι η ψήφος μας είναι άχρηστη, διότι δεν είναι. Κάθε ψήφος είναι σημαντική. Έτσι, η συμβουλή μου προς τους νέους είναι: ενημερωθείτε και πηγαίνετε να ψηφίσετε. Η ψήφος σας είναι αυτή που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Οι νέοι θα πρέπει να ενδιαφέρονται περισσότερο να ψηφίσουν, διότι θα ζήσουν περισσότερο με τις συνέπειες των σημερινών αποφάσεων που λαμβάνονται από τους πολιτικούς. Οι εκλογές, και ιδίως η άσκηση του δικαιώματος ψήφου, έχουν πολύ υψηλό διακύβευμα: οι υποψήφιοι που κερδίζουν ορισμένες θέσεις θα μας εκπροσωπούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα επόμενα 5 χρόνια, θα υιοθετήσουν ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα λάβουν αποφάσεις που θα επηρεάσουν τη ζωή μας. Για το λόγο αυτό, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλους ανθρώπους να επιλέξουν για εμάς. Πρέπει να κάνουμε αυτές τις επιλογές μόνοι μας».