Κατηγορηματικά υπέρ ενός προληπτικού προγράμματος στήριξης μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο, τάσσεται ο αναλυτής του think tank Bruegel, Zsolt Darvas.
Αναμφίβολα, η χώρα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις και για να το πετύχει αυτό θα είναι καλό να υπάρχει, «τουλάχιστον μια προληπτική πιστωτική γραμμή», τόνισε ο κ. Darvas, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ του τρίτου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
«Το ξέρω ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν θέλει κάτι τέτοιο. Κανείς πολιτικός δεν θέλει να παρεμβαίνουν εξωτερικοί παράγοντες στην εθνική του κυριαρχία. Αλλά τα προβλήματα είναι τόσο σοβαρά που νομίζω ότι ένα προληπτικό πρόγραμμα θα βοηθήσει πάρα πολύ στην προσέλκυση επενδύσεων», εξήγησε ο αναλυτής του Bruegel.
Συμπλήρωσε δε, ότι η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει αφενός να καταπολεμήσει τη διαφθορά και αφετέρου να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα. Οι επιχειρήσεις για να έρθουν στη χώρα θέλουν να ξέρουν ότι δεν υπάρχει διαφθορά, ότι μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα καθαρό περιβάλλον, πρόσθεσε ο αναλυτής του Bruegel.
Ταυτόχρονα, θέλουν να μην φοβούνται ότι θα υπάρξει νέα πολιτική κρίση, υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον κ. Darvas, η φορολόγηση είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Η Ελλάδα έχει φορολογικά έσοδα που διαμορφώνονται στο 15% του ΑΕΠ, όταν η Ιταλία φτάνει στο 21% του ΑΕΠ. Η Ιταλία, όμως, αποτελεί παράδειγμα παραοικονομίας, κατά συνέπεια ότι η Ελλάδα εισπράττει λιγότερα δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Αυτό που πρέπει να κάνει η χώρα μας, είναι να διευρύνει τη φορολογική βάση και να μειώσει τους συντελεστές, πρόσθεσε.
Κωνσταντίνος Μαριόλης