Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε μιλώντας στη Βουλή ότι δεν προτίθεται να συναινέσει ούτε για την εθνικής σημασίας συμφωνία με τη Γαλλία προαναγγέλλοντας μάλιστα πως μια προοδευτική κυβέρνηση θα την... αλλάξει. Αναφέρθηκε σε αλόγιστες εξοπλιστικές δαπάνες, συνδέοντας μάλιστα τη συμφωνία με δημοσιονομικά προβλήματα, την πανδημία και τους νεκρούς του κορονοϊού και μίλησε για πιθανά «φέρετρα» Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ...
Εμμένοντας στη λογική της άρνησης, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να επιτεθεί στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως η συμφωνία είναι κακή διότι δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας ενώ παράλληλα αναγκάζει τη χώρα να στείλει στρατεύματα στο Σαχέλ, κάτι που ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε στην ομιλία του. Επαναλαμβάνοντας όσα υποστήριξε μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα και όσα οι ομιλητές του κόμματός του δήλωσαν κατά τη χθεσινή και σημερινή συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, αναφέρθηκε σε κινδύνους Ελλήνων στρατιωτών αλλά και σε ασύμμετρες απειλές εξ αιτίας των τζιχαντιστών που θα αντιδράσουν...
Έφτασε στο σημείο να μιλήσει για φέρετρα Ελλήνων στρατιωτών καλώντας τον Πρωθυπουργό να δηλώσει στα πόσα φέρετρα Ελλήνων από το Σαχέλ θα αναθεωρήσει την απόφασή του, όπως αυτή κατά τον Αλέξη Τσίπρα καταγράφεται στη συμφωνία με τη Γαλλία. Αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλο μέρος της ομιλίας του αναλώθηκε στο θέμα αυτό και στο ενδεχόμενο αποστολής Ελλήνων στρατιωτών στην περιοχή όπου επιχειρεί η Γαλλία.
Έμφαση έδωσε στο οικονομικό σκέλος των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες» καθώς και ότι διαχειρίζεται τους πόρους της χώρας σαν να είναι χρήματα της οικογένειάς του, μιλώντας ακόμη μια φορά από το βήμα της Βουλής για την οικογένεια του πρωθυπουργού.
«Φουσκώσατε τον αμυντικό προϋπολογισμό με πάνω από 10 δισ. ευρώ» δήλωσε για να θέσει το ερώτημα «που θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει» βάζοντας στη συζήτηση το θέμα της πανδημίας και τους νεκρούς από τον κορονοϊό.
Δεν παρέλειψε να επαναλάβει και όσα έχει πει για αλλαγή του δόγματος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, τονίζοντας πως «συνιστά νέο δόγμα στην Εξωτερική Πολιτική της χώρας που δεν λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες» και αποστασιοποιείται από τη λογική του πυλώνα σταθερότητα ειρήνης και ασφάλειας».
«Δεν θα υπονοήσω ποτέ έλλειμμα πατριωτισμού για κανένα κόμμα παρά τις διαφορές που έχουμε», αναρωτήθηκε όμως «Ποια ήταν η παράταξη που χρεοκόπησε τη χώρα και ποια την έβγαλε από τα μνημόνια;» για να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό για κίβδηλο πατριωτισμό.
Κλείνοντας, όμως, την ομιλία του ανακοίνωσε πως όχι μόνο θα καταψηφίσει τη συμφωνία με τη Γαλλία αλλά ότι όταν υπάρξει κυβερνητική αλλαγή και αναλάβει την εξουσία η προοδευτική κυβέρνηση στο όνομα της οποίας ομνύει διαρκώς, θα την αλλάξει προκαλώντας φυσικά έντονα ερωτήματα δεδομένου ότι το κόμμα με το οποίο θέλει να συγκυβερνήσει, το ΚΙΝΑΛ έχει δηλώσει πως θα υπερψηφίσει παρά τα αρνητικά σημεία που υπάρχουν σε αυτή.