Γνωρίζω πως στην πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ, αυτό ακούγεται κακόηχα. Μάλιστα, η πρόσφατη κίνηση του Γ. Βαρουφάκη να καταθέσει στην Βουλή τις συνομιλίες του Eurogroup, όπως αυτός τις κατέγραψε, άνοιξε ξανά την συζήτηση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Επ΄ αυτού καταθέτω την διαφωνία μου.
Αρχικά, είναι γνωστόν πως η υπόθεση αυτή έχει παραγραφεί, κάτι που ουδείς το αμφισβητεί. Συγχρόνως, είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για το δημοκρατικό μας πολίτευμα, η ποινικοποίηση πολιτικών επιλογών, ανεξαρτήτως των οδυνηρών συνεπειών που επέφεραν, πολύ δε περισσότερο όταν αυτές οι επιλογές δικαιώθηκαν ή «αμνηστεύθηκαν» με την μεταγενέστερη ψήφο του Ελληνικού λαού. ( Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015).
Τα όσα διαδραματίσθηκαν εκείνο το χρονικό διάστημα, οφειλόταν στις ιδεολογικές καταβολές και στις λανθασμένες εκτιμήσεις των τότε κυβερνώντων. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.
Είναι αυτονόητο πως οι πολιτικές κρίνονται στις κάλπες και όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων. Και η απόπειρα εξόδου της Ελλάδος από την ευρωζώνη ήταν ένας πολιτικός σχεδιασμός.
Αν ξεπεράσουμε την ανύπαρκτη ποινική διάσταση της υπόθεσης, εισερχόμαστε στην αμιγώς πολιτική της ουσία. Συμφέρει στην κυβέρνηση να συγκροτήσει μιαν εξεταστική επιτροπή για τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015;
Η απάντηση μου είναι: όχι.
Πρώτον: δεν θα γίνουμε σοφότεροι. Μέσα στα πέντε χρόνια που πέρασαν μάθαμε σχεδόν με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα. Γνωρίζουμε πως ο Α. Τσίπρας από τον Σεπτέμβριο του 2014 συμμετείχε στον σχεδιασμό του plan b, και προς τούτο επέλεξε τον Γ. Βαρουφάκη του οποίου οι απόψεις ήταν γνωστές από το 2010.
Επιπροσθέτως, το βιβλίο η «Τελευταία μπλόφα», περιγράφει λεπτομερώς τα γεγονότα που διαδραματιζόταν στις αίθουσες των συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες και αλλού, χωρίς να διαψευσθεί ή να αμφισβητηθεί από τους αναφερόμενους στο βιβλίο, κανένα γεγονός.
Συνεπώς, επί της ουσίας τι θα μας προσφέρει μια εξεταστική επιτροπή;
Δεύτερον: η κυβέρνηση για να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα χρειάζεται ένα πολιτικό κλίμα χωρίς πρόσθετες εντάσεις. H προανακριτική για την σκευωρία Novartis –που επιβαλλόταν να συγκροτηθεί—έχει ήδη φορτίσει την ατμόσφαιρα. Δεν χρειάζεται πρόσθετη ένταση.
Άλλωστε, αυτό ακριβώς επιζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ο Α. Τσίπρας. Έχουν μάθει να λειτουργούν μέσα σε πολωμένο κλίμα και μέσα σε εντάσεις. Δεν αντέχουν μια κανονική πολιτική ζωή, με τις φυσιολογικές αντιπαραθέσεις.
Και γι΄αυτό σήμερα, καταφεύγουν στην φρασεολογία του 2014, κάτι που αποδεικνύει την αδυναμία τους να εκπονήσουν μια παραγωγική πολιτική και να εκφέρουν έναν σύγχρονο πολιτικό λόγο.
Συγχρόνως, η σύσταση μιας εξεταστικής επιτροπής για το 2015 θα λειτουργήσει συσπειρωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, την στιγμή που αντιμετωπίζει - εν όψει συνεδρίου - σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να βοηθήσει με την πολιτική της την ηγετική του ομάδα να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα.
Εκείνο που θα πρέπει να κάνουμε όλοι όσοι δώσαμε την μάχη του «μένουμε Ευρώπη» είναι να μην λησμονήσουμε το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Να μην λησμονήσουμε σε ποιο σημείο φτάσαμε από ιδεοληψίες και λανθασμένους υπολογισμούς.
Οι ευθύνες είναι πολιτικές, που δυστυχώς δεν αποδόθηκαν, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, παρ΄ όλα αυτά, νίκησε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.
Ας κοιτάξουμε μπροστά, χωρίς όμως να ξεχνάμε.
ΥΓ. Αν υπάρχει ένα ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή είναι η διασπάθιση των κονδυλίων της ΕΕ για τους μετανάστες.