Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Αντεπίθεση με… ρουσφέτια φέρεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον κυοφορείται στους διαδρόμους της Βουλής. Στελέχη της αντιπολίτευσης αναμένουν ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες θα «παρεισφρήσουν» ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ημέτερους ή τουλάχιστον για κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έριξαν μαύρο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμα, πάντως, και στην περίπτωση που μείνει… ορφανό από τροπολογίες (πράγμα πολύ δύσκολο) αρκεί το γεγονός ότι νομιμοποιούνται όλα τα αυθαίρετα σε δασικές περιοχές (ουσιαστικά εξαιρούνται για 25 χρόνια από την κατεδάφιση τα αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων), για να αποδειχτούν οι κυβερνητικές προθέσεις. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι πριν από λίγες μέρες το Ίδρυμα της Βουλής και η Πρόεδρος του κ. Μαρωνίτη έγινε «όχημα» για να βολευτούν οι ημέτεροι με διετής συμβάσεις εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασιστεί το πλήρες χρονοδιάγραμμα, όχι μόνο σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και σε ότι αφορά τους Κώδικες Ποινικής Δικονομίας. Πιο πιθανό σενάριο θεωρείται ότι θα ακολουθηθούν fast track διαδικασίες, καθώς η Βουλή -όπως έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση- θα παραμείνει ουσιαστικά ανοικτή μόνο αυτή την εβδομάδα, εκτός κι αν το Μέγαρο Μαξίμου έχει αλλάξει τον… προγραμματισμό. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι το διάταγμα διάλυσης της Βουλής δεν θα εκδοθεί την άλλη Δευτέρα στις 10 Ιουνίου αλλά αργότερα…
Να σημειωθεί ότι στην παρούσα στιγμή η κυβέρνηση απολαμβάνει τη στήριξη τουλάχιστον 152 βουλευτών, μετά και την αποχώρηση της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου. Κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και αν ο νέος αναμορφωμένος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ή το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες δεν στηριχθούν από την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Υπενθυμίζεται, ότι οι δυο Κώδικες είχαν αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή διατάξεις που εισάγονταν για το αδίκημα της διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης, του εγκλήματος του βιασμού, την χρήση και κατοχή βομβών μολότοφ και την παραβίαση του τηλεφωνικού απορρήτου.
Τονίζεται, τέλος, ότι έστω για λίγο η Βουλή θα λειτουργήσει με έξι Κοινοβουλευτικές Ομάδες, αφού η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη δεν λογίζεται ως ΚΟ, με τους βουλευτές του πλέον να είναι ανεξάρτητοι. Με δεδομένο, δε, ότι ο Γ. Σαρίδης «ψάχνεται» (έχει υπερψήφισει τόσο την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης και τον Προϋπολογισμό) κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να συνταχθεί και αυτή τη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα.