Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πλέον στη Βόρεια Ελλάδα. Εκεί όπου σύμφωνα με τα στοιχεία η εμβολιαστική κάλυψη είναι σε χαμηλά επίπεδα και που ακόμα και σήμερα αποτελεί σημαντική απειλή για μία πιθανή αναζωπύρωση της πανδημίας. Όπως επισημαίνει στο Liberal καλά πληροφορημένη πηγή, θέμα ωρών θα πρέπει να θεωρείται η δραστηριοποίηση στις συγκεκριμένες περιοχές των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού σε περιοχές που υπολείπονται ακόμα σημαντικά.
Με την κίνηση αυτή στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ελευθερία» θα ανέβει, μειώνοντας έναν από τους πολλούς πονοκεφάλους που έχει αυτή την περίοδο η κυβέρνηση.
Η αλήθεια είναι το τελευταίο διάστημα ο ρυθμός εμβολιασμών έχει πέσει σε πανελλαδικό επίπεδο, όμως συνολικά η εικόνα είναι ικανοποιητική. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 17η θέση μεταξύ των 27 της Ε.Ε. σε απώλειες από Covid. Εξακολουθεί δηλαδή να βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας έως και σήμερα. Επίσης, διαχρονικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας διαπιστώνεται μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και της επιβάρυνσης στο Σύστημα Υγείας.
Σήμερα με τα 2/3 των ενηλίκων εμβολιασμένους έχουμε το 1/3 των νοσηλειών, των ΜΕΘ και των θανάτων συγκριτικά με την Άνοιξη του 2021 που ο εμβολιασμός ήταν ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα και επιπλέον βρίσκονταν σε ισχύ πολύ αυστηρά μέτρα δημόσιας υγείας. Το Σύστημα Υγείας χάρη στον εμβολιασμό και με ανοιχτή την οικονομία δέχεται σήμερα - ακόμη και στη Βόρεια Ελλάδα που έχει χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού - το 1/3 των νοσηλειών που δεχόταν προ του εμβολίου και αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία ανεμβολίαστους ασθενείς. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτιμάται ότι ο στόχος για 600.000-700.000 παραπάνω εμβολιασμούς είναι εξαιρετικά εφικτός.
Παράλληλα στην κυβέρνηση θεωρούν ότι με τη διεύρυνση των ελευθεριών για όλους, όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο θα παρακινήσουν και κάποιους από τους λεγόμενους «επιφυλακτικούς» και τελικά θα το κάνουν. Σε κάθε περίπτωση, συνομιλητής του πρωθυπουργού έλεγε ότι δεν πρόκειται οι ανεμβολίαστοι να μπουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης με κάποια μέτρα τιμωρητικού χαρακτήρα. Αντιθέτως, θα αφεθούν μόνοι τους να αντιληφθούν το τί τελικώς τους συμφέρει.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται ότι μέρα με τη μέρα, έστω και αργούς ρυθμούς, χτίζεται το πολυπόθητο «τείχος ανόσιας» καθώς οι εμβολιασμένοι αγγίζουν σχεδόν το 70% ενώ το ποσοστό του πληθυσμού που φαίνεται ότι έχει πλέον ανοσία φτάσει περίπου το 10%. Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη μέχρι τα Χριστούγεννα η εικόνα θα είναι καλύτερη και άρα η επιστροφή σε μίας κάποια μορφής καθημερινότητα θα είναι δεδομένη.
Στο πλαίσιο αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να κινηθούν με βάση μια κεντρική παραδοχή ότι η πανδημία είναι μέρος πλέον της καθημερινότητας. Με αυτό το σκεπτικό στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι η πανδημία μέσα στους επόμενους λίγους μήνες θα μπει σε καθεστώς οριστικής ύφεσης, δίνοντας τη δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να υλοποιήσει το μεγάλο του στόχο.Την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων πολιτών. Ήδη ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έχει μπει σε εφαρμογή, αρχικά με τα μέτρα στήριξης κόντρα στην παγκόσμια αύξηση των τιμών της ενέργειας και στη συνέχεια με τις μειώσεις φόρων και εισφορών και τελικά με τις αυξήσεις σε μισθούς.
Όλα αυτά ασφαλώς παραμένουν προς το παρόν κομβικά στοιχεία στον οδικό χάρτη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στο χέρι όμως του πρωθυπουργού είναι κατά πόσο θα γίνουν πράξη ή θα μείνουν απλώς κομμάτια μιας θεωρητικής προσέγγισης.