Του Τάσου Ευαγγελίου
Παρίσι, Βερολίνο, Ολλανδία, Νέα Υόρκη και Σαγκάη. Τέσσερις μήνες τέσσερις προορισμοί δείχνουν τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προσπάθειά του να επανασυστήσει την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές με βασικό στόχο την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό οι οδηγίες για την αντιμετώπισης της καθημερινότητας προς τους υπουργούς, το έργο των οποίων ήδη βαθμολογείται, είναι σαφείς. Ο Πρωθυπουργός κινείται με συγκεκριμένο σχέδιο αναδεικνύοντας τις προδιαγραφές ενός ευρωπαίου ηγέτη.
Σε όλες τις κινήσεις του δείχνει να έχει σαφές σχέδιο με στόχο διττό. Την προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επίτευξη της ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα. Ανοιχτά και ξεκάθαρα. Κάθε ραντεβού του ανακοινώνεται. Κάθε επαφή στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό δημοσιοποιείται και αντί να κλειστεί στο Μέγαρο Μαξίμου τράβηξε τις κουρτίνες ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν κάθε κίνηση. Στην Ευρώπη άλλωστε οι ηγέτες ανακοινώνουν ακόμη και το που θα περάσουν ένα σαββατοκύριακο ξεκούρασης.
Κινούμενος σε χώρες κλειδιά με ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες επιδιώκει να μετατρέψει την Ελλάδα σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Δύσκολο στοίχημα πολύ δε περισσότερο την ώρα που το ενδεχόμενο μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης είναι όλο και περισσότερο. Όμως συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό.
Άλλωστε κάθε προεκλογική του εξαγγελία γίνεται, μέχρι τώρα, πράξη και η προσέλκυση επενδύσεων εκ των βασικών του εξαγγελιών. Συναντά ο ίδιος τους επενδυτές. Δεν αφήνει περιθώρια άλλων συζητήσεων και άλλων... μεθόδων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται με τη λογική των ευρωπαίων ηγετών που έχουν ως γνώμονα, την ανάπτυξη της δική τους χώρας άσχετα με τη συμμετοχή τους σε μια κοινή ένωση όπως η Ε.Ε..
Είναι δεδομένο ότι δεν χρησιμοποιεί επικοινωνιακά κόλπα και δεν υπόσχεται πράγματα που δεν μπορούν να δρομολογηθούν. Δεν το έπραξε προεκλογικά και δεν υφάρπαξε τις ψήφους που τον οδήγησαν στη θέση του πρωθυπουργού και ως εκ τούτου δεν έχει σκοπό να το πράξη τώρα
Ακόμη και στο προσφυγικό απέφυγε τις μεγάλες κουβέντες. Από τη χθεσινή σύσκεψη του Μαξίμου δεν υπήρξαν διαρροές ή αναφορές περί μέτρων που θα λύσουν το πρόβλημα. Ζήτησε την καταγραφή του, την ανάλυσή του και την κατάθεση προτάσεων και εφικτών λύσεων.
Φρόντισε μόνο να στείλει ένα μήνυμα. Πως το μεταναστευτικό προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα μόνο των ελλήνων που ζουν στα νησιά. Είναι ένα βάρος που ανέλαβε η χώρα και το οποίο πρέπει να επιμεριστεί ισοβαρώς πάντως σε όλες τις περιοχές. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα ανασάνουν τα νησιά και μόνο με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η γκετοποίηση μεταναστών και προσφύγων με ότι αυτό δύναται να προκαλέσει.
Και ζήτησε και κάτι ακόμη. Ενημέρωση των πολιτών. Το πρόβλημα πρέπει να αποτυπωθεί σε όλες τις διαστάσεις τους και οι Έλληνες να κατανοήσουν πως δεν πρέπει να ασχολούνται μόνο με το να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα.
Ένα είναι βέβαιο. Δεν θα επιτρέψει το διχασμό των Ελλήνων και την επανεμφάνιση ακραίων τάσεων. Και για το λόγο αυτό δεν θα παίξει το παιγνίδι του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει να επενδύει στην αναγέννηση μιας ακροδεξιάς την οποία μάλιστα επιδιώκει να καταστεί και συνομιλητή στο δημόσιο βίο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωταγωνίστησε στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για περιορισμό του λαϊκισμού είτε προέρχεται από αριστερά είτε από την άκρα δεξιά. Ουδείς πρέπει να ξεχνά ότι ήταν εκ των πρώτων Ευρωπαίων πολιτικών αρχηγών που καταδίκασαν την πολιτική τύπου Όρμπαν.
Σε κάθε περίπτωση τα δύσκολα τώρα έρχονται. Τόσο στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων για τις οποίες πρέπει πρώτα να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν ελκυστικό το επιχειρείν όσο και στην καθημερινότητα. Τα μικρά καθημερινά προβλήματα αναζητούν λύσεις. Δείγματα θετικά υπάρχουν, απαιτούνται όμως και πιο δραστικοί τρόποι αντιμετώπισης. Και ουδείς πρέπει να ξεχνά πως και το μεταναστευτικό τείνει να μετατραπεί σε πρόβλημα καθημερινότητα.