Με μια δια ζώσης συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με την οποία επιχείρησε να σηματοδοτήσει τον ανένδοτο κατά της εφαρμογής των μέτρων προστασίας στο Κοινοβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε στην τακτική της καταστροφολογίας και των επιθέσεων κατά της κυβέρνησης δείχνοντας ότι οι εξελίξεις και τα εσωτερικά προβλήματα καθιστούν αδύνατη τη στροφή στην κεντροαριστερά.
Μιλώντας για εργαλειοποίηση της πανδημίας προκειμένου να επιβληθεί ένα καθεστώς επέλεξε για μια ακόμη φορά να ακολουθήσει τη σκληρή γραμμή όσων επιχειρούν να παραλληλίσουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση με χούντα.
Επιλέγοντας να διεγείρει αντιδεξιά αντανακλαστικά στο κόμμα του που ταλανίζεται από τις αποκαλύψεις γύρω από τον στενό του συνεργάτη, δήλωσε πως η κοινοβουλευτική ομάδα θα μετέχει στις συνεδριάσεις της βουλής σύσσωμη καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι έχει επιλέξει μια υβριδική λειτουργία του κοινοβουλίου για να νομοθετεί με διαδικασίες πρωτοφανείς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έφτασε στο σημείο να επαναλάβει τα όσα υποστήριζε για την υπόθεση Λιγνάδη και να δηλώσει πως υπήρξε κάλυψη από τον Πρωθυπουργό στην εκλεκτή του (εννοώντας την υπουργό Πολιτισμού) και τους εκλεκτούς του.
Θέτοντας εκ νέου θέμα δημοκρατίας ουσιαστικά έδειξε πως αδυνατεί να σεβαστεί ακόμη και σήμερα την επιλογή των πολιτών να εκλέξουν τον Ιούλιο του 2019 μια νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Με τα όσα είπε δέ, έδειξε πως δεν δύναται να υλοποιήσει και τον ρόλο που του ανατέθηκε, δηλαδή αυτόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με την απόφαση του μάλιστα να παρακάμψει τις αποφάσεις της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για εφαρμογή των μέτρων έδειξε πως η στάση που τήρησε τις ημέρες που η πανδημία βρισκόταν στην κορύφωσή της δεχόμενος το ρίσκο των κινητοποιήσεων και αμφισβητώντας ακόμη και τις διαδικασίες του εμβολιασμού, αποτελεί μια στάση που εκφράζει το κόμμα του.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για χειραγωγούμενα Μέσα Ενημέρωσης εν μέσω των αποκαλύψεων για τις παρεμβάσεις που επιχειρήθηκαν από τον στενό του συνεργάτη στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, αλλά και τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τις κυβερνήσεις του.
Είναι χαρακτηριστικό πως εμμέσως πλην σαφώς ταύτισε την προανακριτική για τον Νίκο Παππά αλλά και την υπόθεση του Δημήτρη Παππαγγελόπουλου με πόλεμο κατά του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ και των ιδεών του, όπως χαρακτηριστικά είπε, δείχνοντας την αγωνία που υπάρχει στην Κουμουνδούρου από την αποσυσπείρωση που καταγράφεται και την αποστασιοποιήσει που αυτή προκαλεί από την ηγετική ομάδα
Απευθυνόμενος στους βουλευτές και τα στελέχη του, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει συνθήκες συσπείρωσης και να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις αντιδράσεις για την απόφασή του να μην ορίσει ημερομηνία διεξαγωγής συνεδρίου, ακολούθησε το δρόμο του καταγγελτικού λόγου επαναφέροντας την καταστροφολογία και εμφανίζοντας την κυβέρνηση ανίκανη να διαχειριστεί τόσο την πανδημία όσο και την επόμενη ημέρα.
Αυτή τη φορά όμως απέφυγε να θέσει θέμα εκλογών, αφού όπως τόνισε «η χώρα χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που μαζί θα το γράψουμε και μαζί θα το υπογράψουμε»
«Το συμβόλαιο με το λαό έχει όρους» είπε «και αφορά εμάς. Η ευθύνη είναι μεγάλη. Δεν μας ενδιαφέρει να δικαιωθούμε από την ιστορία αλλά να την αλλάξουμε. Έχουμε υποχρέωση αυτές τις ώρες να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα»