Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Το ότι η σχέση Μητσοτάκη - Μέρκελ δε διανύει και την καλύτερή φάση της δεν αποτελεί είδηση. Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από την πρόσφατη σύνοδο του Βερολίνου για την Λιβύη από την μία και η μάλλον «ουδέτερη» στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου σε σχέση με την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα έχουν προκαλέσει «βραχυκύκλωμα».
Απόδειξη της μεγάλης ενόχλησης που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το γεγονός ότι σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του στο Νταβός ο πρωθυπουργός ήταν σαφής:
«Υπήρξα πολύ ξεκάθαρος στην Γερμανίδα Καγκελάριο. Νομίζω ότι ήταν λάθος που δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Θεωρώ ότι θα συμμετέχουμε στις επόμενες διαδικασίες. Ήμουν πολύ ξεκάθαρος σε αυτό το θέμα» είπε κατά τη διάρκεια συζήτησης στο οικονομικό φόρουμ. Μερικές ώρες αργότερα μάλιστα έκανε το ίδιο έχοντας απέναντί του τη διάδοχο της κυρίας Μέρκελ.
Κατά την συνάντησή του με την υπουργό Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ επέμεινε στην σκληρή γραμμή απέναντι στην Γερμανία. Σύμφωνα με πληροφορίες επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα στα επόμενα στάδια της διαδικασίας για τη Λιβύη.
Φαίνεται πάντως πως η τακτική αυτή της ελληνικής πλευράς μπορεί και να μην πέρασε απαρατήρητη τελικά από το Βερολίνο. Μία αναφορά από την Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Νταβός προκάλεσε συζητήσεις:
«Η Ελλάδα έχει σήμερα έναν πρωθυπουργό ο οποίος εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από το Νταβός αναφερόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η συγκεκριμένη αναφορά ερμηνεύθηκε ως κίνηση - γέφυρα προς την Ελλάδα μετά τον πάγο που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις Μητσοτάκη Μέρκελ. Η επιλογή αυτή της Γερμανίδας καγκελαρίου έρχεται μάλιστα σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία.
Το Σαββατοκύριακο η κυρία Μέρκελ θα επισκεφτεί την Τουρκία προκειμένου να επισκεφτεί τον Ταγίπ Ερντογάν. Μια συνάντηση με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς η Άγκυρα δεν λέει να πατήσει φρένο στην προκλητική συμπεριφορά και την κυρία Μέρκελ να έχει κρατήσει μια τουλάχιστον ήπια στάση απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο. Μεγάλο ερωτηματικό πάντως παραμένει το τί θα ειπωθεί στο τετ α τετ στην Άγκυρα...