Η βαριά κληρονομιά του ονόματος του ιδρυτή της κεντροδεξιάς παράταξης Κωνσταντίνου Καραμανλή, ξαναήρθε σήμερα στην επικαιρότητα με τις δηλώσεις των δύο συνονόματών του, φορέων της οικογενειακής παράδοσης των Καραμανλήδων. Σε μια εξαιρετικά σημαντική και δύσκολη στιγμή της ιστορίας της χώρας, μέσα στη θύελλα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, από την παγκόσμια οικονομική και ενεργειακή κρίση και από τις αυξανόμενες απειλές από την Τουρκία, ακούστηκαν δυο εντελώς διαφορετικές φωνές και δυο εντελώς διαφορετικές απόψεις, σχετικά με την πορεία των πραγμάτων.
Το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, μας είχε προϊδεάσει ήδη από το 2015 για τη στάση απέναντι στην κεντροδεξιά παράταξη, αφού είχε συνταχθεί στο πλευρό της συγκυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου. Έτσι οι έστω και καλυμμένες αναφορές και κατηγορίες για αντιδημοκρατικότητα και για παρανομία, τα σχόλια για νοσηρή φαντασία και πολιτική ανοησία, καθώς και οι επικλήσεις για κάθαρση και φως, που ακούστηκαν σήμερα στην Κρήτη, είναι σαν να ακολουθούν τη λογική της διαρκούς υπονόμευσης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που συντελείται απολύτως συνειδητά εδώ και χρόνια από το ίδιο περιβάλλον.
Το δηλητήριο των πρώην εκλεκτών του πρώην πρωθυπουργού, που τροφοδοτεί με υλικό την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή της κυβέρνησης και τη μεθόδευση συγκεκριμένων μετεκλογικών σεναρίων, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη δυναμική μετά από τις δηλώσεις του ίδιου του Κώστα Καραμανλή.
Στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, οι δηλώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή, έδωσαν την απάντηση που χρειαζόταν λέγοντας ότι «στα ζητήματα Δημοκρατίας, καμία παράταξη δεν είναι πιο ευαίσθητη από την παράταξη που εγγυήθηκε τη Δημοκρατία στην πατρίδα μας το 1974». Επικεντρώθηκε στα καίρια προβλήματα των ημερών που δεν είναι άλλα από την ενεργειακή κρίση, που είναι συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όσο και στις οικονομικές δυσκολίες, με τον πληθωρισμό σε ιστορικά υψηλά της τελευταίας 10ετίας. Και τόνισε την ύψιστη ανάγκη για ισχυρά και σταθερά κράτη. Μια ανάγκη στην οποία ανταποκρίνεται με επιτυχία και επάρκεια η κεντροδεξιά παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.
Ο σημερινός υπουργός έθεσε με ρεαλιστικό τρόπο τις προτεραιότητες και τις ανάγκες. Ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε περαιτέρω τροφή στο κυνήγι των μαγισσών. Ο σημερινός υπουργός, πρόταξε τη σημασία της διακυβέρνησης της χώρας από μια ισχυρή κυβέρνηση με περγαμηνές στη διαχείριση κρίσεων καις την αντιμετώπιση πάσης φύσεων κινδύνων. Ο πρώην πρωθυπουργός διατήρησε ζωντανή με την παρέμβαση του, την επιθυμία της αντιπολίτευσης να υπάρξουν εξελίξεις που θα έθεταν τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια σήμερα.
Η ανάγκη να μείνει σήμερα όρθια η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα του ευρύτερου χώρου. Δυστυχώς όμως κάποιοι ονειρεύονται νέα 2015, νέους πειραματισμούς και εκπλήρωση όλων των εμμονών τους. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να περάσει.