«Μήνυμα» Κυρ. Μητσοτάκη σε Τουρκία - Ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα

«Μήνυμα» Κυρ. Μητσοτάκη σε Τουρκία - Ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα

Ισχυρό ανάχωμα απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας, ειδικά μετά την συμφωνία με τη Λιβύη, θα επιχειρήσει να οικοδομήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός, διεθνοποιώντας τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας αλλά και τη στάση της στο μεταναστευτικό. Αρχής γενομένης από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ όπου θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο και στις 4 Δεκεμβρίου και την επίσκεψή στον Λευκό Οίκο, που σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί τετελεσμένα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο και στις 4 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο όπου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ θα παραστεί σε γεύμα εργασίας με εκπροσώπους της της Ελλάδας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Λιθουανίας, της Βουλγαρίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή" ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο, στη σκιά των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συνάντηση έχει οριστικοποιηθεί και ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να εκθέσει στον Ντ. Τραμπ τους κινδύνους που απορρέουν από την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και γενικότερα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ενός αξιόπιστου συμμάχου που σέβεται το διεθνές δίκαιο και συμβάλει στην ανάπτυξη και την ειρήνη.

Στο ίδιο πλαίσιο, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, του εξέθεσε την κατάσταση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Αναφέρθηκε επίσης, ειδικά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά και την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου με τη Λιβύη.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ σαφή στήριξη στην Ελλάδα εξέφρασε μέσω της ομιλίας του στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ ο ΓΓ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Αντόνιο Λόπεζ. Ο κ. Λόπεζ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Θεωρούμε ακόμα ως αυθαίρετες, παράνομες και μη αποδεκτές τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του παράνομου Μνημονίου Συνεργασίας με την Λιβύη αλλά και την ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ με συντεταγμένες μονομερώς ορισμένες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στις θαλάσσιες αυτές ζώνες».

Η ενημέρωση ξένων ηγετών για την παραβατική και εκτός διεθνούς νομιμότητας συμπεριφορά της Τουρκίας, αποτελεί ένα από τα «όπλα» στη φαρέτρα της ελληνικής πλευράς, η οποία θέλει να καταστήσει σαφές προς την Άγκυρα πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί τα τετελεσμένα που προσπαθεί να επιβάλλει χρησιμοποιώντας, μάλιστα, ως μοχλό πίεσης το προσφυγικό.