Το χαρτί της οικονομίας ολοένα και πιο εντατικά θα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ταυτόχρονα με τη συστηματική προετοιμασία για το νέο πακέτο των στοχευμένων μέτρων, η οποία θα αποκτήσει ταχύτερο τέμπο μετά και την επιστροφή του πρωθυπουργού από την ολιγοήμερη, θερινή ανάπαυλα.
Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβερνητική στρατηγική, όπως εξηγούσε στο Liberal, υψηλόβαθμος αξιωματούχος, αποσκοπεί στο σπάσιμο του κύκλου μονοθεματικότητας στον οποίο έχει εγκλωβιστεί το πολιτικό σκηνικό με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Είναι επίσης σαφές όπως ανέφερε η ίδια πηγή ενημέρωσης, ότι δεν θα επιδιωχθεί απλώς η αλλαγή ατζέντας. Στόχος είναι να στραφούν τα φώτα στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και συνεπακόλουθα να αναδειχθούν οι επιπλέον «άμυνες» που μπορούν να δημιουργηθούν χάρη στους κυβερνητικούς χειρισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο άλλωστε δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι δεν έχει τύχει της δέουσας προβολής η ιστορικής σημασίας έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Την επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και τον μεγαλεπήβολο στόχο που βρίσκεται στον τερματισμό του δωδεκαετούς μαραθωνίου και δεν είναι άλλος από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό είναι ένα πεδίο στο οποίο θα επικεντρωθεί, μαζί με το σύνολο του κυβερνητικού έργου, η επικοινωνιακή στρατηγική στους κύκλους των εξορμήσεων που πραγματοποιούνται σε όλη την επικράτεια από τα μικτά κλιμάκια, υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών.
Σε σημαντική μερίδα των γαλάζιων βουλευτών άλλωστε κυριαρχεί η άποψη ότι η μακρά διάρκεια της προεκλογικής περιόδου προσφέρει διαφορετικές δυνατότητες στην εκστρατεία πειθούς της κοινωνίας για την αποτελεσματικότητα αλλά και την επάρκεια των κυβερνητικών μέτρων. Όπως εξηγούσε υψηλόβαθμος παράγοντας, «τα 340 νομοσχέδια που ψηφίστηκαν στην πρώτη τριετία και ο πρακτικός αντίκτυπος τους θέλουν και τα αντίστοιχα χρονικά περιθώρια για να περάσουν στον κόσμο». Το ίδιο στέλεχος υπενθύμιζε ότι γι’ αυτόν τον λόγο δόθηκε η οδηγία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πρόσφατο συνέδριο, το κόμμα «να βρεθεί δίπλα σε κάθε πολίτη».
Γι’ αυτό άλλωστε και η φετινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, όπως πληροφορείται το Liberal θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλες χρονιές. Είναι ξεκάθαρο ότι θα έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια η οποία θα περιλαμβάνει ένα πυκνό πρόγραμμα επαφών και επισκέψεων. Κυρίαρχο θα είναι φυσικά το πακέτο των ανακοινώσεων που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Βελλίδειο.
Όπως εγκαίρως έχει δημοσιεύσει το Liberal, στόχος είναι έως τα τέλη του μήνα να έχει μορφοποιηθεί το πρωθυπουργικό καλάθι αφού συνοπολογιστούν τα επικαιροποιημένα δεδομένα για την πορεία των εσόδων από τον τουρισμό, την αντίστοιχη που θα έχει διαγράψει η εισπραξιμότητα των φόρων σε συνδυασμό με τα ύψη που θα βρίσκονται σε εκείνο το χρονικό ορόσημο οι τιμές στην ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση κυβερνητική πηγή ξεκαθάρισε στο Liberal, ότι το αποτύπωμα εξαγγελιών του πρωθυπουργού θα αντανακλά την κεντρική επιδίωξη να είναι «λελογισμένο» καθώς θα διατηρεί εφεδρείες για τους χειμερινούς μήνες οι οποίοι προοιωνίζονται ακόμη δυσκολότεροι.
Τα πιο πιθανά σενάρια είναι η περαιτέρω αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η συνέχιση του Fuel Pass και η νέα επιταγή ακρίβειας. Ωστόσο, το μεγάλο ζητούμενο είναι το πόσο θα συνεχιστεί η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος, κυρίως την περίοδο του χειμώνα, όταν θα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης.
Όλα δείχνουν πως ένα σημαντικό μέρος από τα πρόσθετα έσοδα των 2,4 δισ. ευρώ θα πάει προς σε αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, στην κυβέρνηση έχουν προαναγγείλει πως θα υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού -η τρίτη μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια- ενώ θα υπάρξει μείωση και στις ασφαλιστικές εισφορές, γεγονός που θα ενισχύσει τα εισοδήματα των πολιτών.