Tου Γιάννη Κ. Τρουπή
Η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας ανοίγει και ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας και μη αναγκάζεται να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία, μετά την σχεδόν διψήφια διαφορά στην ευρωκάλπη.
Προφανώς και δεν το είχε σχεδιάσει μια επιθυμία του ήταν να εξαντλήσει την τετραετία. Φάνηκε όμως ότι λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο...
Από το απόγευμα της Δευτέρας όλα αυτά θα αποτελούν παρελθόν και τα κομματικά επιτελεία θα πέσουν στην μάχη της κάλπης της 7ης Ιουλίου. Ερωτηματικό παραμένει πάντως με ποιο αφήγημα θα πάει στις εθνικές εκλογές ο πρωθυπουργός, μια και όλα όσα υποστήριξε ενώπιον των πολιτών αποδοκιμάστηκαν στις 26 Μαΐου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείεται να επιχειρήσει τελικά να έρθει σε κάποιου είδους ρήξη ή ακόμα και σε σύγκρουση με τους δανειστές , αν και μέχρι πρόσφατα αποτελούσε το «αγαπημένο τους παιδί» και των οποίων τις καλές κουβέντες περιέφερε ως τεκμήρια επιτυχίας, επιδιώκοντας να επανασυστήσει τις πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες της αντμνημονιακής περιόδου.
Το ερώτημα όμως που θα τεθεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν είναι άλλο από το κατά πόσο μπορεί μία τέτοια τακτική να φέρει αποτελέσματα και να αποδώσει μπροστά στην κάλπη.
Η απάντηση δεν είναι εύκολη υπόθεση, όμως μετά από όλα όσα έχουν συμβεί μία τέτοια στρατηγική δεν μοιάζει να έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας, μια και η ελληνική κοινωνία την αποδοκίμασε ήδη δύο φορές στις πρόσφατες κάλπες στέλνοντας το μήνυμα πως πιθανόν να έχει γυρίσει οριστικά την πλάτη στον κ. Τσίπρα. Επιπροσθέτως είναι εξαιρετικά δύσκολα ο πρωθυπουργός στο τέλος της τετραετίας να μπορέσει να υποστηρίξει ένα τέτοιο αφήγημα, αφού έχει ως μεγαλύτερο αντίπαλό του τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς για περισσότερο από 4,5 χρόνια είχε ταυτιστεί απολύτως με τους δανειστές.
Την ίδια ώρα όμως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η συγκεκριμένη τακτική του κυβερνώντος κόμματος να φέρει τη χώρα μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις ή ακόμα και να ανακόψει την πολύ θετική αποδοχή που είχε το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης από τις διεθνείς αγορές.
Εφόσον επιβεβαιωθούν τα όσα καταγράφουν οι έρευνες κοινής γνώμης, η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση σε λιγότερο από 30 μέρες θα έρθει αντιμέτωπη με τα καμπανάκια της ευρωπαϊκής επιτροπής και τις ανησυχίες των θεσμών για το δημοσιονομικό κενό, όπως αυτές εκφράζονται τα τελευταία 24ωρα από τις Βρυξέλλες. Πώς λοιπόν σκέφτεται να αντιδράσει; Θα έρθει και εκείνη σε σύγκρουση ή μήπως θα επιχειρήσει να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους εταίρους και αν με ποιο τρόπο;
Eύκολες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν υπάρχουν όμως καλά ενημερωμένη πηγή εντός της ΝΔ επιμένει ότι το «γαλάζιο» πρόγραμμα είναι ρεαλιστικό και κοστολογημένο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε καμία περίπτωση δεν θα χρειαστούν έκτακτα μέτρα προκειμένου να εφαρμοσθεί. Και αυτό γιατί υπάρχει εδραιωμένη η άποψη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η δυναμική που θα προσδώσει στην οικονομία η νίκη της ΝΔ θα είναι ικανή να υπερκεράσει ακόμη και το επιπλέον κόστος των προεκλογικών μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία οι επιτελείς της ΝΔ έχουν ήδη συμπεριλάβει στις δικές τους εκτιμήσεις.
Γι αυτό και επιμένουν στη δέσμευσή τους ότι κανένα από τα επιδόματα που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ακυρωθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία θα προχωρήσει στην προϋπολογισμένη μείωση φόρων και θα επεκτείνει και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όπως έχει ήδη δεσμευτεί.