Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση μπαίνουν στον... ανταγωνισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να επιχειρούν να πάρουν μερίδιο από τις επιπτώσεις που ήδη κάνουν την εμφάνισή τους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο... κάμπος, οι αγρότες μπήκαν στο «στόχαστρο» μιας ιδιότυπης πλειοδοτικής διαδικασίας ενώ έχουν προηγηθεί εκπρόσωποι επαγγελματικών κατηγοριών και εργαζομένων στους οποίους δηλώνουν στήριξη τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης με διαφορετική μεν ένταση στη ρητορική αλλά με την ίδια λογική που κινείται στα όρια ενός ιδιότυπου λαϊκισμού.
Ο Αλέξης Τσίπρας για παράδειγμα έσπευσε να συμπαρασταθεί στους αγρότες ενθυμούμενος την περίοδο 2013 – 2014, ξεχνώντας όμως το 2017 όταν έδιωχνε στην Κρήτη εκπροσώπους τους κατηγορώντας τους πως επιχειρούσαν να προβούν σε επικοινωνιακά σόου μπροστά στις κάμερες. Σήμερα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι γυρνά την πλάτη στον αγροτικό κόσμο. Βρέθηκε στο Άργος αλλά και στο Κιλελέρ «απαιτώντας» στήριξη από την Κυβέρνηση.
Στον Ορχομένο βρέθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης για να δηλώσει τη δική του στήριξη και να εγκαλέσει την κυβέρνηση διότι δεν στηρίζει τον αγροτικό κόσμο προκειμένου να αντιμετωπίσει την ακρίβεια που πλήττει την παραγωγή για να κάνει ρελάνς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό. Της επίσκεψης του Νίκου Ανδρουλάκη στους αγρότες είχε προηγηθεί αυτή της γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Ευ. Λιακούλη που είχε φτάσει στα τρακτέρ που ετοίμαζαν μπλόκα στον γνωστό κόμβο της Νίκαιας.
Ο... κάμπος γίνεται πεδίο πλειοδοτικής λογικής μεταξύ δύο κομμάτων που διαγκωνίζονται για τη δεύτερη θέση και δεν είναι το μόνο. Τσίπρας και Ανδρουλάκης βγαίνουν, ο μεν πρώτος με σκληρό ροκ, ο δεύτερος με χαμηλότερους τόνους και ζητούν εν μέσω της νέας αυτής κρίσης που πλήττει συνολικά την Ευρώπη προκαλώντας ζήτημα αστάθειας στην παγκόσμια οικονομία και ζητούν επιδόματα και στήριξη σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Παράλληλα με αιτήματα που αφορούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και τη λήψη μέτρων που δεν απέχουν μεταξύ τους παρά μόνο, ενδεχομένως στο ύψος των πόρων που πρέπει να διατεθούν.
«Ο συνδυασμός των τρομακτικών αυξήσεων και της συρρίκνωσης του εισοδήματος δημιουργεί προϋποθέσεις κοινωνικής κρίσης» δήλωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με την ΕΣΕΕ, προσθέτοντας πως «Η εικόνα του κόσμου του εμπορίου είναι αυτή που βλέπω όταν πηγαίνω στις γειτονιές, ανθρώπους που ζουν με αγωνία αν θα επιβιώσει η επιχείρησή τους»για να καταλήξει πως «η κατάσταση σήμερα είναι δυσκολότερη και από τα πρώτα χρόνια των μνημονίων, που ήταν και τα πιο δύσκολα για την ελληνική οικονομία».
«Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι το κύμα ακρίβειας που μαστίζει τη χώρα, πρέπει να αντιμετωπιστεί με άμεσα μέτρα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, με την παράλληλη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Τη μείωση στο ΦΠΑ για τα βασικά αγαθά - και όπως είπα προηγουμένως - τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης» δήλωνε στις αρχές του μήνα ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστηρίζοντας πως «Χιλιάδες συμπολίτες μας, χιλιάδες νοικοκυριά, χιλιάδες επιχειρήσεις, βρίσκονται σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Όχι, λόγια, μέτρα αύριο το πρωί. Οι ανισότητες καλπάζουν, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και οι πολιτικές πρέπει να είναι συγκροτημένες. Δυστυχώς, δεν βλέπουμε από την κυβέρνηση να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο τα πράγματα θα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα».
Και αυτά ενώ γνωρίζουν πως η κυβέρνηση διέθεσε ήδη άνω των 42 δισ. Ευρώ για να στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζόμενους και νοικοκυριά από τις επιπτώσεις της πανδημίας και το πάγωμα της οικονομίας που έφεραν τα lockdown. Καθώς και για τις επιδοτήσεις και τη στήριξη που σε μηνιαία βάση γίνεται στους λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.
Όπως γνωρίζουν και ότι η ακρίβεια δεν είναι αποτέλεσμα ενεργειών της κυβέρνησης που κινείται και εν μέσω της κρίσης με γνώμονα την ανάταξη και την ανάκαμψη.
Εντύπωση προκαλεί επίσης πως την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην κοινωνία και τα οικονομικά επιτελεία των χωρών αναζητούν λύσεις για την κρίση στην οικονομία, τα δύο κόμματα που αναζητούν τρόπο επικράτησης στην κεντροαριστερή πολυκατοικία επιλέγουν το δρόμο του λαϊκισμού και της αντιπολίτευσης των υψηλών τόνων και των καταγγελιών επιδιώκοντας να αποκομίσουν οφέλη από τη δυσφορία των πολιτών, ανεξαρτήτως επαγγελματικής κατηγορίας και κοινωνικής τάξης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποσαφηνίσει πως η κανονικότητα δεν είναι το πεδίο του. Για να επικρατήσει όπως έχει δηλώσει και η Έφη Αχτσιόγλου αναζητά τη μη κανονικότητα και τις αντιδράσεις σε μια απέλπιδα προσπάθεια επανεμφάνισης φαινομένων όπως αυτά που τον έφεραν στην εξουσία το 2015. Το ΚΙΝΑΛ έχει κάνει λόγο για... σοβαρή αντιπολίτευση. Για κριτική και προτάσεις. Όμως μπαίνει στην πλειοδοτική λογική που επιχειρεί να φέρει στο προσκήνιο ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διαμορφώσει την πολιτική ατζέντα πάνω στην... τσέπη των πολιτών.
Άλλωστε η ανασφάλεια του Αλέξη Τσίπρα την οποία αναφέρθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποτελεί τον οδηγό της τακτικής που εφαρμόζει η Κουμουνδούρου, μπαίνοντας όμως στο ίδιο παιγνίδι και το ΚΙΝΑΛ έρχεται απλά να εμφανιστεί ως ο αντικαταστάτης ενός κόμματος που κινείται με μεγαλύτερη άνεση στην κινηματική αντιπολίτευση κινδυνεύοντας να τεθεί θέμα επιλογής μεταξύ πρωτότυπου και αντίγραφου...