Την απόλυτη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών όσον αφορά την κατάσταση που διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας με το Oruc Reis να κινείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ αναγνώρισαν ότι η Τουρκία είναι εκείνη που προκαλεί και ότι πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες.
Ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε φωτογραφίες από το συμβάν με τους επικίνδυνους ελιγμούς του τουρκικού πολεμικού Kemal Reis και την επαφή του με ελληνική φρεγάτα και ο Ζοζέπ Μπορελ δήλωσε συγκλονισμένος, εκφράζοντας την ελπίδα να μην ξαναζήσουμε τέτοιες εικόνες.
Κοινή διαπίστωση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ήταν πως το Kemal Reis παραβίασε τους κανονισμούς
Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ συμφώνησαν να συνταχθεί και να παρουσιασθεί στο επόμενο τακτικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο και θα διεξαχθεί στις 28 Αυγούστου στο Βερολίνο, ένα option paper, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
FM @NikosDendias , Alt. FM @MVarvitsiotis & #Austria FM A.#Schallenberg attend extraordinary #FAC mtg jointly via video conference-Turkey’s illegal actions in #EasternMediterranean to be discussed / Συμμετοχή ΥΠΕΞ Ν.Δένδια & ΑΝΥΠΕΞ Μ.Βαρβιτσιώτη με ΥΠΕΞ Αυστρίας σε έκτακτο ΣΕΥ ΕΕ pic.twitter.com/uCmgfJVmEC
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) August 14, 2020
Ν. Δένδιας: Καταρτίζεται ο κατάλογος κυρώσεων που έχουμε ζητήσει
Την ικανοποίηση του από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς και τη συμπαράσταση που «εξέφρασαν και πάλι οι εταίροι μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο» εξέφρασε ο Ν. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά το Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ.
Όπως είπε, «ο κατάλογος κυρώσεων που έχουμε ζητήσει από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρτίζεται. Θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησής μας στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα».
«Στόχος μας», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, «είναι να υπάρχει ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν χρειαστεί. Ένα εργαλείο που θα ωθήσει την Τουρκία να επανέλθει στο δρόμο της νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου. Θέλω να πω ότι οι προσχηματικές εκκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο καταρρίπτονται συνεχώς από τις απροκάλυπτες απειλές που πάντα τις συνοδεύουν».
Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως παρουσίασε στο Συμβούλιο με στοιχεία την ακριβή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στην περιοχή. «Ώστε να διαπιστώσουν οι φίλοι και εταίροι μας τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλειρηνική. Επιλύει τα όποια ζητήματα μέσω του διαλόγου και με βάση το διεθνές δίκαιο. Οι πρόσφατες συμφωνίες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο το αποδεικνύουν», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.
Τέλος, σημείωσε πως «παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο και με την Τουρκία. Βεβαίως, όμως, όχι υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμού. Διάλογος διεξάγεται υπό τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Και επί της μόνης πραγματικής μεταξύ μας διαφοράς. Όχι επί παντός του επιστητού».
Μηνύματα από Αυστρία - Γερμανία
Το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει tweet του Αυστριακού ΥΠΕΞ ο οποίος αναφέρει ότι η δράση Τουρκίας αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο και η ΕΕ θα πρέπει να δείξει πλήρη αλληλεγγύη με Ελλάδα και Κύπρο.
Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει σε δηλώσεις του στο αυστριακό πρακτορείο «Ανησυχητικές και επικίνδυνες τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ασκώντας κριτική στην στάση της Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε θερμά τον Αυστριακό Υπουργό Εξωτερικών κ. Σάλενμπεργκ. «Βρήκα στη Βιέννη ευήκοον ους για τις ελληνικές απόψεις. Η άποψή μας εκφράστηκε με τον πιο καθαρό τρόπο και από την Αυστρία κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών»..
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του Συμβουλίου, τόνισε την ανάγκη να τερματιστούν οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και σε ανάρτησή του στο twitter επανέλαβε την πρόταση του Βερολίνου για διάλογο μετa Αθήνας και Άγκυρας.
FM @HeikoMaas before the extraordinary Foreign Affairs Council meeting: “As the EU 🇪🇺, we want to significantly increase the pressure on Belarus🇧🇾 today. The election result must be reviewed & those responsible for mistreatments of peaceful demonstrators must be sanctioned." 1/2
— GermanForeignOffice (@GermanyDiplo) August 14, 2020
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση στην Αν.Μεσόγειο κάνοντας λόγο για ανάγκη αποκλιμάκωσης, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε όξυνση.
Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές τηλεφωνικές συνομιλίες της 'Ανγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι θέση της γερμανικής κυβέρνησης και της Άνγκελα Μέρκελ είναι τα δύο κράτη να μπουν σε απευθείας συνομιλίες, στην οποία θα συζητήσουν τα μεταξύ τους διαφιλονικούμενα θέματα τα οποία αφορούν το Δίκαιο της Θάλασσας.
Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο στη Βιέννη.
Οι χθεσινές αναφορές Ερντογάν και η ελληνική απάντηση
Σημειώνεται πως τα τελευταία 24ωρα η Τουρκία έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ προκλήσεων, με χαρακτηριστικές τις χθεσινές αναφορές Ερντογάν, ο οποίος άφησε πολλά ερωτήματα με μία αόριστη δήλωση του. «Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο ''Oruc Reis'', αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και πήραν την πρώτη απάντηση», είχε δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος. Είχε ακολουθήσει απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ ότι πρόκειται να ενημερωθεί το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σχετικά με τους τουρκικούς ισχυρισμούς και ειδικότερα για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή.