Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Αρχικά ξεκίνησαν ως οι μεγάλες επιτυχίες της κυβέρνησης. Οι τομές, τις οποίες σχεδίασε ο πρωθυπουργός έτοιμες να αφήσουν το αποτύπωμά τους με θετικό πρόσημο στην κοινωνία. Δύο στρατηγικές επιλογές του κ. Τσίπρα, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, μέσα από τις οποίες επιδίωκε είτε να χτίσει το προφίλ του, είτε να κερδίσει με καθαρά ψηφοθηρική λογική.
Και οι δύο όμως αυτές κινήσεις δεν κύλησαν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου και κινδυνεύουν πλέον να γίνουν η αιτία για μια μεγάλη εκλογική “αιμορραγία” αναφορικά με τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος στις επερχόμενες αναμετρήσεις.
Τόσο η λεγόμενη 13η «σύνταξη» όσο και η συμφωνία των Πρεσπών είχαν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, από ότι είχαν υπολογίσει οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Παρότι διαφορετικού μεγέθους «ζαριές», παρόλαυτα έχουν ένα κοινό στοιχείο. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, ο κ. Τσίπρας έδειξε να υποτίμησε την νοημοσύνη αλλά και την μνήμη των πολιτών.
Και στις δύο επιλογές, το Μέγαρο Μαξίμου φάνηκε να προσεγγίζει την κοινωνία μόνο με ψηφοθηρική λογική (13η σύνταξη) ή έδειξε να μην λαμβάνει στα σοβαρά την αντίθεση των πολιτών σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα (σκοπιανό), προχωρώντας στη διευθέτησή του κόντρα στην πλειοψηφία.
Λάθος εκτίμηση, κακός σχεδιασμός, αλαζονεία της εξουσίας; Μπορεί το καθένα από αυτά να είναι από μόνο του η εξήγηση ή ίσως και όλα μαζί. Το αποτέλεσμα πάντως είναι το ίδιο. Από όπλα στην κυβερνητική φαρέτρα, μετατρέπονται σε βαρίδια με άγνωστες συνέπειες.
Σε ότι έχει να κάνει με την παροχή της “σύνταξης”, η κυβερνητική διαχείριση του τελικά προκάλεσε περισσότερο την οργή παρά την ικανοποίηση της πλειοψηφίας των συνταξιούχων. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα οι δικαιούχοι που προχώρησαν ακόμα και σε έντονες διαμαρτυρίες εναντίον της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας ότι τους κορόιδεψε, αφού κανείς δεν τους είχε ενημερώσει ότι ακόμη και το κουτσουρεμένο επίδομα θα φορολογηθεί και μάλιστα με όλες τις επιβαρύνσεις που έχει επιβάλει η κυβερνητική πλειοψηφία την τελευταία τετραετία. Όχι μόνο δηλαδή με το 22% αλλά και με τον φόρο 6% που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση υπέρ Υγείας.
Και αυτό, τη στιγμή που έτσι και αλλιώς το ποσό δόθηκε μειωμένο ακόμη και κατά 50%, σε όλους όσοι λαμβάνουν σύνταξη άνω των 501 ευρώ. Η σκληρή λοιπόν αυτή αλήθεια, με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι οι συνταξιούχοι μπροστά στα ΑΤΜ έκανε πολλούς να μιλήσουν ευθέως για εμπαιγμό.
Ακόμα περισσότερα ερωτηματικά πάντως προκάλεσε η κυνική αναφορά του πρωθυπουργού, ο οποίος μιλώντας στον Πειραιά δεν έκρυψε ότι η επιλογή περί παροχής της 13ης “σύνταξης” ήταν ενταγμένη σε μία ευρύτερη προεκλογική λογική.
«...Πάνω στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η 13η σύνταξη και η εγγύηση του εισοδήματος σας» είπε ο κ.Τσίπρας, καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Κυριακή.
Η μεγάλη όμως απορία που αρχίζει και αναπτύσσεται στην αφετηρία της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας είναι το κατά πόσο και σε ποιό βαθμό αυτή η δυσφορία πολλών συνταξιούχων θα εκφραστεί στην κάλπη, μετατρέποντας ένα εκλογικού ατού σε ανοιχτή απειλή για το κυβερνών κόμμα.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την συμφωνία των Πρεσπών, εκεί οι συνέπειες για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανώς πιο ξεκάθαρες μια και η πτώση των ποσοστών του στην Μακεδονία έχει καταγραφεί σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, “κοντός ψαλμός αλληλούια”, σε λιγότερο από μία εβδομάδα θα λυθούν όλες μας οι απορίες...