Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα άτομα και εταιρείες από την Τουρκία που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συζητείται σήμερα σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων ενόψει της Συνόδου Κορυφής, όπως αναφέρει το Reuters.
Εφόσον συμφωνηθεί, η ΕΕ θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση της υπάρχουσας λίστας κυρώσεων και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής της, επισημαίνει το προσχέδιο.
Σημειώνεται ότι η ΕΕ δημιούργησε ένα πρόγραμμα κυρώσεων το 2019, προκειμένου να παγώσουν περιουσιακά στοιχεία ανθρώπων και εταιρειών που κατηγορούνται ότι σχεδιάζουν ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου ή στην υφαλοκρηπίδα της. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, μόνο δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO) έχουν ενταχθεί στον κατάλογο κυρώσεων, ενώ η Κύπρος έχει προτείνει λίστα με περισσότερα ονόματα.
Οι διαπραγματεύσεις για το προσχέδιο συνεχίζονται, ενώ διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters, αναφέρει πως Ελλάδα και Κύπρος εκτιμούν ότι τα βήματα αυτά δεν είναι αρκετά.
Τ. Ερντογάν: Μικρές οι επιπτώσεις στην Τουρκία αν επιβληθούν κυρώσεις
Την πεποίθησή του πως ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην γειτονική χώρα εξέφρασε νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας παράλληλα την Ένωση για ανέντιμη στάση και για αθέτηση των δεσμεύσεών της.
Kατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «οι έντιμοι ηγέτες στην Ευρώπη ήταν εναντίον των κυρώσεων κατά της Τουρκίας», ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως η Άγκυρα θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο.
«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όσα δικαιώματα έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως θα κάνουμε και με τη βόρεια Κύπρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στα ζητήματα αυτά. Όμως αν η Ελλάδα ως γείτονας συμπεριφερθεί έντιμα θα συνεχίσουμε να είμαστε στο τραπέζι», ανέφερε μεταξύ άλλων το Τούρκος πρόεδρος από το Μπακού.
«Μας έχουν υποβάλει σε κυρώσεις εδώ και καιρό, έτσι κι αλλιώς», ανέφερε επίσης ο Τ. Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε λίγα λεπτά πριν την επίσημη επίσκεψη του στο Αζερμπαϊτζάν.
Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «η Ελλάδα κατάφερε να φέρει το θέμα των διαφορών με την Τουρκία στην Ε.Ε.» και ανέφερε πως «στην πραγματικότητα αυτοί προσπαθούν συνεχώς να αποφύγουν να καθίσουν στο τραπέζι. Όπως έκαναν και με το κάλεσμα του κυρίου Στόλτενμπεργκ. Για παράδειγμα, υπήρχε περίπτωση να γίνει ένα βήμα μεταξύ της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Αλβανίας [και] δυστυχώς πάλι δεν ήρθαν στο τραπέζι. Κάνουν πολιτική όλο με το ψέμα», δήλωσε.
Όσον αφορά στις πιθανές επαφές του με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα διαδεχθεί τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου 2021, ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε ότι θα μιλήσει με τον νέο Αμερικανό ομόλογό του μόλις εκείνος αναλάβει καθήκοντα αρχηγού του κράτους.
«Ο Μπάιντεν και εγώ γνωριζόμαστε πολύ καλά. Έχει επισκεφτεί το σπίτι μου στο παρελθόν. Μόλις αναλάβει καθήκοντα θα μπορούσαμε να καθίσουμε και να μιλήσουμε. Δεν μπορεί να υπάρξει σύγκρουση στην πολιτική», είπε.