Μπλόκο στο προσχέδιο του κείμενου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που έχει διακοπεί για 45 λεπτά, έχουν βάλει Ελλάδα και Κύπρος. Στο κείμενο για την Τουρκία δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε κυρώσεις. "Δεν είναι αποδεκτό, θέλει ακόμη πολύ δουλειά, δεν θα δεχτούμε ένα κείμενο όπως είναι και θα δουλέψουμε για να αντικατοπτρίζει τις θέσεις της Ελλάδας", δηλώνουν κυβερνητικές πηγές. Η αληλληγγύη απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο δεν είναι διαπραγματεύσιμη, ανέφερε νωρίτερα ο Εμ. Μακρόν.
Στο προσχέδιο το “μαστίγιο” προς την Τουρκία συμπυκνώνεται στην φράση ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο στην διάθεση της, προκειμένου να εξασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρος. Μια πολύ γενική διατύπωση που δεν ικανοποιεί την Αθήνα, η οποία επιδιώκει να υπάρξει πάνω στο τραπέζι ένα έγγραφο με συγκεκριμένες αναφορές σε κυρώσεις. Στο ίδιο προσχέδιο υπάρχουν φυσικά και “καρότα” προς την Τουρκία, όπως η δρομολόγηση μιας θετικής πολιτικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας με αναφορές στην τελωνειακή ένωση, ενίσχυση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό και διευκόλυνση του εμπορίου.
Στο προσχέδιο γίνεται λόγος και για την πολυμερή διάσκεψη για την Αν. Μεσόγειο, εμπνέυσεως Μισέλ στον οποίο και ανατίθεται να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες για μια σύνοδο, θέση αντίστοιχη με εκείνες που έχει εκφράσει ο Τ.Ερντογάν. Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».
Σε ειδική παράγραφο για την Κύπρο, ζητείται να σταματήσουν όλες οι δραστηριότητες της Τουρκίας στα κυπριακα νερά, χωρίς αναφορές στην παραβατική συμπεριφορά της Αγκυρας. Και ζητείται από την Λευκωσία να μπει σε ένα διάλογο με την Τουρκία για τις θαλάσσιες διαφορές, ενώ υπάρχει αναφορά στην ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Πολύ καρότο, όχι μαστίγιο
«Πάρα πολύ καρότο, όχι αρκετό μαστίγιο», φέρεται να έχει δηλώσει ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος.
At #EUCO @eucopresident calls a 45 minute break #EU27 will resume discussion on Eastern Mediterranean and Belarus during dinner.
— Barend Leyts (@BarendLeyts) October 1, 2020
Σύμφωνα με το Politico «υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους και συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016». Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας.