Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Η πρόταση για την αλλαγή του άρθρου 54 του Συντάγματος, η οποία είχε συμφωνηθεί στη διακομματική επιτροπή, κατατέθηκε στην επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Σύμφωνα με αυτή, πλέον θα μπορούν να τίθενται προϋποθέσεις «στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια, όπως η κατοχή αριθμού φορολογικού μητρώου, ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή η παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν». Όπως είναι λογικό, αφού η νέα διάταξη του άρθρου 54 εγκριθεί από την επιτροπή, τότε με εφαρμοστικό νόμο θα τίθενται τα κριτήρια που έχουν αποφασιστεί από τη διακομματική. Να σημειωθεί ότι αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση που είχε ληφθεί πριν από μερικές μέρες είχαν αποφασιστεί τα εξής:
- Η ψήφος των αποδήμων θα είναι ισότιμη με αυτήν των υπολοίπων Ελλήνων, που ψηφίζουν εντός της χώρας.
- Οι απόδημοι θα ψηφίζουν για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Για το λόγο αυτό, θα αυξηθούν στους 15 οι βουλευτές του Επικρατείας των κομμάτων και σε αυτό θα μπορούν να συμπεριληφθούν και προσωπικότητες της ομογένειας.
- Απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα που θα οριστούν (πρεσβείες, προξενεία κ.ά.).
- Προϋπόθεση για να έχει ένας ομογενής δικαίωμα ψήφου, είναι από τα τελευταία 35 χρόνια, να έχει ζήσει τουλάχιστον δύο στην Ελλάδα.
Η νέα διάταξη του άρθρου 54 του Συντάγματος θα έχει ως εξής:
“4. Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια, όπως η κατοχή αριθμού φορολογικού μητρώου, ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή η παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από τον ελληνισμό της διασποράς. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.”