Του Γιώργου Φιντικάκη
Το σκάνδαλο με την υπόθεση ΔΕΠΑ- ELFE και τις καταγγελίες του πρώην επικεφαλής της κρατικής εταιρείας αερίου Θεόδωρου Κιτσάκου όπου ενέπλεκε τουλάχιστον τρεις υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης κάνοντας λόγο για πιέσεις που δεχόταν, παίρνει το δρόμο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας με τη δικογραφία να μεταβιβάζεται στη Βουλή, έχοντας σκοντάψει σε πολιτικά πρόσωπα.
Η εξέλιξη ξαναφέρνει στο προσκήνιο την πολύκροτη υπόθεση ΔΕΠΑ –ΕLFE συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη, το ρόλο του στενού φίλου και συνεργάτη του Νίκου Παππά, Μανόλη Πετσίτη - τα ίχνη του οποίου χάθηκαν μετά τις αποκαλύψεις για τη δράση του- και τις αποκαλύψεις του πρώην μάνατζερ Θ. Κιτσάκου ότι πλειάδα υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε και ενέκρινε τους χειρισμούς του σχετικά με τα χρέη της βιομηχανίας λιπασμάτων.
Η μεταβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, έρχεται να θυμίσει ότι κορυφαίοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Α. Φλαμπουράρης, Ι. Δραγασάκης, Π. Σκουρλέτης, και Γ. Σταθάκης, ήταν ενήμεροι για την ανοδική τροχιά των χρεών της βιομηχανίας Λαυρεντιάδη προς τη δημόσια επιχείρηση, αλλά και για τους χειρισμούς του στην απόκτηση ακινήτων της ELFE με σκοπό τον συμψηφισμό των οφειλών.
Η διαβίβαση του φακέλου της δικαιοσύνης στη Βουλή φέρνει επίσης ξανά στην επικαιρότητα την υπόθεση Πετσίτη. Το 2017 ο γνωστός ως «Μανόλο του Παππά», είχε, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, επεκτείνει τη δραστηριότητά του, με αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά τα εισοδήματα του, ενώ επιπλέον χρησιμοποιούσε ανενόχλητα την ιδιότητα του εκπροσώπου του Μεγάρου Μαξίμου. Ενας άνθρωπος που μέσα σε 4-5 χρόνια κατάφερε να πολλαπλασιάσει τα εισοδήματά του (377.000 ευρώ μόνο κατά τη διετία 2016-2017), όντας μεταξύ άλλων και εργαζόμενος στην λιπασματοβιομηχανία ELFE, να ζει σε μια εντυπωσιακή βίλα, και να μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου, αλλά και σε δημόσιες εταιρείες, όπως στη ΔΕΠΑ, όταν και είχε επισκεφτεί τον Θ.Κιτσάκο.
Τις επαφές με τον Μ. Πετσίτη, είχε επιβεβαιώσει το Δεκέμβριο του 2018, μιλώντας στο liberal.gr, o ίδιος ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, επισημαίνοντας ότι ο πρώτος επισκέπτονταν την δημόσια εταιρεία αερίου και τον ίδιο, προκειμένου να μεταφέρει υπηρεσιακά έγγραφα από και προς την εταιρεία.
«Δεχόμουν στο γραφείο μου, επισκέψεις υπηρεσιακού χαρακτήρα από τον κ. Πετσίτη, ο οποίος λειτουργούσε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μαξίμου», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στο liberal.gr ο κ. Κιτσάκος, προσθέτοντας «απ’ ότι είχα ακούσει, ο κ. Πετσίτης επισκέπτονταν τη ΔΕΠΑ και επί προηγούμενης διοίκησης του κ. Παλαιογιάννη».
Στην πράξη ο κ. Κιτσάκος, είχε επιβεβαιώσει ότι ο Μ. Πετσίτης έπαιζε ενεργό ρόλο στο Μαξίμου αφού εμφανιζόταν να λειτουργεί ως εκπρόσωπος υπηρεσιών, και μάλιστα για υποθέσεις που αφορούσαν στη σχέση του με υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς, προξενώντας υπόννοιες για τις οποίες έχει κληθεί να απαντήσει η δικαιοσύνη.
Το θέμα είχε αποκτήσει ευρύτατες διαστάσεις μετά από τα δημοσιεύματα ότι ο ίδιος ο συνεργάτης του κ. Παππά συνδεόταν με επιχειρηματίες λαμβάνοντας αμοιβές καθώς και ότι διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, ειδικό στις οff shore, ο οποίος ως γνωστόν υπήρξε και συνταξιδιώτης του υπουργού στο περιβόητο ταξίδι του στη Βενεζουέλα το καλοκαίρι του 2013 και την μετακίνησή του από το Καράκας στο νησί Μαργαρίτα με αεροσκάφος επιχειρηματία άμεσα συνδεδεμένου με το καθεστώς Μαδούρο.
Η μεταβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή θα προσθέσει προφανώς νέα στοιχεία στο σκάνδαλο Πετσίτη, καθώς και για το ρόλο των πολιτικών - και όχι μόνο - προσώπων που συνδέονται με αυτόν.
Το κουβάρι είχε αρχίσει να ξετυλίγεται με τη δίωξη κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Θ.Κιτσάκου. Με δηλώσεις και συνεντεύξεις του ο Θ. Κιτσάκος, είχε βάλει στο κάδρο, τουλάχιστον έξι υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης, τους Π. Σκουρλέτη, Γ. Σταθάκη, Αλ. Χαρίτση, Αλ. Φλαμπουράρη, Ι. Δραγασάκη και Θ. Τζάκρη, με αναφορές σε περιστατικά που έδειχναν ότι μέλημα της κυβέρνησης ήταν να μη διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στην εταιρεία λιπασμάτων ΕLFE, παρ' ότι χρωστούσε στη ΔΕΠΑ, χωρίς να την εξοφλεί.
Σύμφωνα με τις τότε αποκαλύψεις από πρακτικά συνεδριάσεων του ΔΣ της ΔΕΠΑ και mails, τουλάχιστον τρεις υπουργοί και συγκεκριμένα οι κ. Σταθάκης, Φλαμπουράρης και Δραγασάκης, είχαν συμφωνήσει σε ένα είδος συμψηφισμού των οφειλών προς τη ΔΕΠΑ μέσα από την ανταλλαγή συγκεκριμένων ακινήτων της ELFE, παρ’ ότι γνώριζαν ότι αυτά ήταν και υπερτιμημένα και κυρίως δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμησης για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Οι εν λόγω πρώην υπουργοί συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία που έφτασε αμελλητί στη Βουλή όπως γίνονται στις περιπτώσεις που οι έρευνες σκοντάφτουν σε πολιτικά πρόσωπα.