Εκκωφαντική είναι η σιωπή που καταγράφεται στο Βερολίνο, την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν δε λέει να σταματήσει τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας. Η Άνγκελα Μέρκελ δείχνει να έχει εξαφανιστεί τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με τους “τσαμπουκάδες” του προνομιακού της συνομιλητή, μια και αποφεύγει με επιμέλεια τις δημόσιες τοποθετήσεις με αποδέκτη τον Τούρκο πρόεδρο.
Πρόσφατο και σαφώς χαρακτηριστικό παράδειγμα η απουσία μίας δημόσιας παρέμβασης μετά από την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Ερντογάν στα μέσα της εβδομάδας που μας πέρασε. Δεν υπήρξε η παραμικρή νύξη, εν μέσω των πρωτοφανών προκλήσεων της Άγκυρας.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η καγκελαρία προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της θέσης της ως προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ από την μία και αυτή της χώρας που διαθέτει εξαιρετικές οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία από την άλλη.
Η αλήθεια είναι όμως ότι η στοιχειώδης ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επιτάσσει μια καθαρή και ανοιχτή πολιτική δήλωση υπέρ της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, η έκτακτη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24-25 Σεπτεμβρίου αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Γερμανία να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια τη θέση της.
Το ραντεβού της Πέμπτης
Την ίδια ώρα μία άλλη ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα, η Γαλλία ακολουθεί την εντελώς αντίθετη οδό. Ο Εμμανουέλ Μακρόν βγαίνει μπροστά, στηρίζοντας ανοιχτά την Αθήνα, δείχνοντας μάλιστα έτοιμος να το κάνει και μέσω στρατιωτικής παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μητσοτάκης και Μακρόν ετοιμάζονται μάλιστα να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο.
Την ερχόμενη Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας για να συζητήσουν το ευρύτερο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συνεργασίας. Ελάχιστες ώρες αργότερα μάλιστα οι δυο τους θα βρεθούν ξανά στην Κορσική στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής διάσκεψης. Είναι βέβαιο ότι εκτός όλων των άλλων οι δύο χώρες θα κάνουν και ένα βήμα πιο κοντά στην σύναψη ελληνογαλλικής συνεργασίας στο κομμάτι των εξοπλισμών.
Όπως πάντως επισημαίνει καλά πληροφορημένη πηγή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αλλάξει την στρατηγική που έχει υιοθετήσει από την πρώτη στιγμή της έντασης με την Τουρκία.
Ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και χαμηλοί τόνοι χαρακτηρίζουν την ελληνική τακτική, με την κυβέρνηση συνειδητά να έχει επιλέξει να μην απαντά στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις και την εμπρηστική ρητορική, που εκθέτουν την Τουρκία ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.
Είναι σαφές για την ελληνική πλευρά ότι διάλογος δεν μπορεί να γίνει όσο η Τουρκία κρατά το ερευνητικό πλοίο και τον στόλο της στην περιοχή. Το μήνυμα που στέλνει άλλωστε το Μέγαρο Μαξίμου προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι δεν πρόκειται να μπει σε διάλογο υπό καθεστώς απειλών, ούτε με δημιουργία τετελεσμένων όπως επιχειρεί η Άγκυρα, ενώ θα κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την διπλωματική της αντεπίθεση ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου, καθώς είναι σαφές ότι η συζήτηση επί τομεακών κυρώσεων θα αποτελέσει μονόδρομο αν η Τουρκία δεν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση.