Άγονη κηρύχθηκε η προσπάθεια του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση για την συγκρότηση του ΕΣΡ, με δεδομένο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συναίνεσαν.
Συγκεκριμένα, την πρόταση υπερψήφισαν μόνο οι εκπρόσωποι της συμπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), «όχι» είπε η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή, ενώ παρών ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Συζητήσεις, πάντως, προκάλεσε η απουσία από την ψηφοφορία του πρώην προέδρου της ΝΔ, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος όμως φέρεται να επικοινώνησε με τον Ν. Δένδια εκφράζοντας την άποψη ότι συντάσσεται με την απόφαση του κόμματος. Για την ιστορία η ψηφοφορία διαμορφώθηκε ως εξής: 12 ναι, 4 όχι, 7 παρών και ένας απών.
Οι περισσότεροι, μάλιστα, ζήτησαν αναβολή της συνεδρίασης, μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφανθεί για την συνταγματικότητα ή μη του νόμου, κάτι το οποίο απορρίφθηκε σε σχετική ψηφοφορία. Από την πλευρά τους οι βουλευτές της συμπολίτευσης και ο κ. Βούτσης επιχείρησαν να αποσυνδέσουν την εκλογή του ΕΣΡ με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
«Υπάρχει και το νέο δεδομένο, η χθεσινή απόφαση, αυτή που βγήκε με διακριτή διαφορά το 16-9 και δεν αφήνει αμφιβολίες. Άρα σήμερα να αναβληθεί η συνεδρίαση, να περιμένουμε αποτέλεσμα και να δεσμευθούν τα κόμματα, ότι όποια απόφαση έβγαινε, μπορεί να αρέσει σας και όχι σε μας και ανάποδα, θα δεσμευόμαστε να βγάλουμε ΕΣΡ μετά», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, θέση την οποία στήριξε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Δένδιας. «Θα ήταν σώφρων, να αναμένουμε απόφαση ΣτΕ και μετά να κινηθούμε για δημιουργία ισχυρού ΕΣΡ», προσέθεσε ο κ. Δένδιας και ζήτησε μετ' επιτάσεως να μην έρθει η τροπολογία Παππά εκ νέου στην Ολομέλεια.
Σε αυτό, μάλιστα, συμφώνησε τόσο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, όσο και του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης και Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης. «Αφού εχθές η διάσκεψη έκρινε το παραδεκτό και θα ολοκληρώσει διασκέψεις για κρίση επί της ουσίας, ζητούμε αναβολή. Θα είναι ολιγοήμερη», προσέθεσε ο κ. Λοβέρδος, με τον κ. Δανέλλη να συμπληρώνει πως είναι «αυτονόητο ότι δεν πρέπει να αποπειραθεί η κυβέρνηση να φέρει τροπολογία σαν αυτή που είχε καταθέσει».
Από την πλευρά της κυβέρνηση ο Ν. Βούτσης εξέφρασε την άποψη ότι «δεν είναι ό,τι καλύτερο, η αξιωματική αντιπολίτευση, στη βάση μιας ένστασης για ένα νόμο, να μην επικουρεί για να λύσουμε ένα τέτοιο θέμα, αν και λύσαμε το θέμα με τέσσερις ανεξάρτητες αρχές». Η Τασία Χριστοδουλοπούλου πρότεινε να θεωρηθεί άγονη η συζήτηση αλλά να «πάρουμε δεσμεύσεις απ' όλους ότι θα συμπράξουμε μετά την απόφαση του ΣτΕ».
Τέλος το ΚΚΕ δήλωσε εκ νέου «παρών» και η Χρυσή Αυγή καταψήφισε την πρόταση.
Τον Ροδόλφο Μορώνη προτείνει ο Ν. Βούτσης για πρόεδρο του ΕΣΡ
Για την θέση του προέδρου του ΕΣΡ, προτείνεται ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης και για την θέση του αντιπροέδρου, ο καθηγητής, Γιώργος Πλειός. Ως μέλος, διανύει θητεία, η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου, ενώ για την πλήρωση των υπόλοιπων θέσεων των μελών, προτείνονται:
- Ο καθηγητής, Βασίλης Καραποστόλης
- Η δικηγόρος, καθηγήτρια Λίλιαν Μήτρου
- Η δημοσιογράφος, Φανή Πετραλιά
- Η διδάκτωρ, Αγγελική Σγώρα
- Ο δημοσιογράφος, Γιάννης Τζανετάκος
- Ο ειδικός στις ραδιοτηλεοπτικές τεχνολογίες, Κωνσταντίνος Τσακίρης
Αλέξανδρος Διαμάντης