"Αν χρειάζεται σήμερα, τώρα, κάτι η πατρίδα απ'' όλους μας, μέχρι και από τον τελευταίο Έλληνα, αυτό είναι ένας σύγχρονος, αποφασιστικός, ανυποχώρητος, πατριωτισμός", σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα, όπου πραγματοποιείται το 9ο Περιφερειακό Συνέδριο.
"Ένας πατριωτισμός όμως", όπως τόνισε, "που απαντά στη δύσκολη συγκυρία όχι με όρους εμπρηστικής ρητορείας, αλλά με όρους καθημερινής αρετής", ενώ υπογράμμισε ότι "δεν μπορεί να υπάρξει, όπως δεν υπήρξε ποτέ, πατριωτισμός των Panama papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου συμφέροντος, της μίζας και της διαφθοράς".
Χαρακτήρισε "εγκληματικά υποκριτικό, πολιτικοί άνδρες, από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού, και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής". "Ή να καταγγέλλουν", όπως πρόσθεσε, "ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες".
"Ο πατριωτισμός δεν είναι δήλωση και ρητορεία. Ούτε στάση προσοχής κατά την έπαρση της σημαίας. Ο πατριωτισμός είναι πράξη καθημερινής αρετής, έμπρακτης καταδίκης κάθε φαινομένου διαφθοράς και ιδιοτέλειας" και πάνω από όλα τιμιότητας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε μάλιστα ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο να πάρουμε ένα οριστικό διαζύγιο με τις συνήθειες του χθες και τα πρόσωπα που τη σημάδεψαν. Να πάρουμε διαζύγιο από πρόσωπα κυκλώματα και πρακτικές... Πρόσωπα που έκαναν τον πατριωτισμό σημαία ευκαιρίας».
Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζοντας τις έμμεσες αλλά σαφείς αναφορές του στο συλλαλητήριο και την δικογραφία για τη Novartis που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφέρθηκε και στον αείμνηστο Κωστή Στεφανόπουλο:
«Επιτρέψτε μου να επικαλεστώ στο σημείο αυτό έναν έξοχο πολιτικό, αν και αντίπαλης παράταξης της δικής μου, τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον αείμνηστο Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος έλεγε κάτι που σήμερα έχει ιδιαίτερη σημασία:
«Ούτε λόγος βέβαια για πατριωτισμό και τιμή για όσους παραβαίνουν τον νόμο και παραβιάζουν τη συνείδησή τους, ζητώντας και λαμβάνοντας ωφελήματα που δεν δικαιούνται. Υπάρχει τεράστια διαφορά στάσης απέναντι στην πατρίδα, όση μεταξύ ήθους και πανουργίας, μεταξύ αυτού που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο από τη θέση που κατέχει, και αυτού που την εκμεταλλεύεται για το δικό του συμφέρον. Ο πρώτος είναι άξιος κάθε σεβασμού, ο δεύτερος πρέπει να υφίσταται αυστηρές κυρώσεις και τη βαθιά περιφρόνησή μας.»
Και αμέσως μετά επεσήμανε: «Ο πατριωτισμός δεν είναι ρητορεία, στάση προσοχής στην έπαρση της σημαίας. Είναι πράξη καθημερινής αρετής, συμβολής στα βάρη του κράτους, έμπρακτης καταδίκης κάθε φαινομένου διαφθοράς & ιδιοτέλειας, σεβασμού στον διπλανό & τις ανάγκες του κοιν. συνόλου. Και πάνω από όλα τιμιότητα».