Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ζήτησε χθες τις παραιτήσεις του ΔΣ του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, τις οποίες τα μέλη κατέθεσαν σήμερα προσπαθώντας να εμφανιστούν ως αδικημένοι. Επιπλέον, απέστειλαν επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού στην οποία την κατηγορούν για απραξία και άρνηση επικοινωνίας, διατεινόμενοι πως τα έκαναν όλα σωστά.
«Ως μέλη του απερχόμενου ΔΣ, έχοντας εργαστεί συστηματικά τα τελευταία 4 χρόνια με στόχο την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΜΜΘ, έχοντας παρουσιάσει δημόσια τον θετικό απολογισμό μας το προηγούμενο καλοκαίρι και έχοντας εξαντλήσει έκτοτε κάθε δυνατότητα εξόδου από το πρόσφατο τέλμα, υποβάλλουμε τις παραιτήσεις μας με την ελπίδα η συνέχεια να είναι αντάξια του Μεγάρου Μουσικής που παραδίδουμε: ένα Μέγαρο ανοιχτό, εξωστρεφές, καλλιτεχνικά ανήσυχο, κοινωνικά ευαίσθητο και παρόν στη δημόσια σφαίρα, με όχημα πάντα την τέχνη και τον πολιτισμό», αναφέρουν στην επιστολή τους.
Αφού «υπενθυμίζουν πως η τριετής θητεία του 10μελούς Δ.Σ του ΟΜΜΘ έληγε τυπικά τον Ιανουάριο του 2022, σαν να μην είχε δικαίωμα κάθε υπουργός να αλλάζει διοικήσεις, τονίζουν: «Σε πρόσφατη ενημέρωσή τους τα μέλη του Δ.Σ (στη διάρκεια συνέντευξης τύπου προ 20ημέρου για την ανακοίνωση του καλλιτεχνικού προγράμματος) είχαν κοινοποιήσει δημόσια την πρόθεσή τους «να εξετάσουν κάθε δυνατή ενέργεια, ακόμη και αυτήν της σύσσωμης παραίτησης του ΔΣ, προκειμένου να δρομολογηθεί επιτέλους μία υπεύθυνη λύση των σωρευμένων προβλημάτων».
Το οποίο, απλούστατα κατ΄ αυτούς σημαίνει ότι πρώτον οι ίδιοι δεν έχουν ευθύνη για τα «σωρευμένα προβλήματα», αλλά κυρίως πως είχαν κατά νου γενικώς να πραγματοποιήσουν «ηρωική έξοδο» και η πολιτική ηγεσία τους έκοψε τον βήχα ζητώντας τις παραιτήσεις τους.
Αναφέρουν επίσης πως δεν έχει ακόμη υπογραφεί η πρόσληψη της καλλιτεχνικής διευθύντριας Ζωής Ζενιώδη, καθώς «η εξάμηνη διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 11 Ιουλίου - τέσσερις μέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές - με την υπογραφή σύμβασης εργασίας μεταξύ ΟΜΜΘ και της κ. Ζενιώδη. (Και φυσικά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν πως η πολιτική ηγεσία έχει κάθε δυνατότητα να μην εγκρίνει κάτι που έγινε σε προεκλογική περίοδο). Εκτός από αυτό, στην υπουργική απόφαση Ζορμπά για την προκήρυξη της θέσης, δεν υπήρξε αναφορά σε εγκριτική απόφαση της επιτροπής της ΠΥΣ- Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου- που θα της επιτρέψει να αμείβεται.
Τα παραιτηθέντα μέλη του Δ.Σ του ΟΜΜΘ είναι: Νικήτας Μυλόπουλος, Πρόεδρος, Σάσα Λαδά Αντιπρόεδρος, Ιωάννα Ναούμ Γραμματέας, Ρόλλυ Γκατένιο Ταμίας, Κωνσταντίνος Βόμβολος, μέλος, Ίντα Μασαράνο μέλος, Ιουλία Πιπινιά μέλος, Δάφνη Τραγάκη μέλος, Συραγώ Τσιάρα μέλος, Κωνσταντίνος Χάρδας μέλος.
Η κα Συραγώ Τσιάρα, έχει παραμείνει από την τωρινή πολιτική ηγεσία στη θέση της ως προσωρινή διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, θέση στην οποία είχε τοποθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Παρόλα ταύτα, όπως φαίνεται, μέμφεται την νυν πολιτική ηγεσία για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης…