Ενίσχυση των εισοδημάτων, μείωση των φόρων και στοχευμένη οικονομική στήριξη: Αυτοί είναι οι πυλώνες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Μια στρατηγική που συνδέεται με την πολιτική σταθερότητα, και στοχεύει στην ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής, ενισχύοντας εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Μια στρατηγική που προωθεί, παράλληλα, την ανάπτυξη της οικονομίας και τη συνέχιση μιας πορείας δημοσιονομικής σταθερότητας που έχει χαραχθεί εδώ και 5,5 χρόνια.
Από το 2019, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει μειώσει πάνω από 50 φόρους, ενώ στον νέο Προϋπολογισμό προβλέπεται η μείωση ακόμα 12 φόρων. Ταυτόχρονα, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί: από 650 ευρώ που ήταν το 2019, σήμερα είναι 830 ευρώ, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και μια σειρά σχετικών επιδομάτων, όπως το επίδομα ανεργίας.
Όσο σημαντικά είναι αυτά άλλο τόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που, αντιμετωπίζοντας αυξημένες ανάγκες χρειάζονται παραπάνω στήριξη, καθώς επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα και από την παγκόσμια πληθωριστική κρίση. Οικογένειες με χαμηλά ή καθόλου εισοδήματα, νέες μητέρες, φοιτητές, χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑμεΑ, είναι παραδείγματα πολιτών που ωφελούνται ουσιαστικά από την πολιτική της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα που η Νέα Δημοκρατία το αναγνωρίζει αυτό, κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως στα δεξιά της ΝΔ, ασκούν κριτική στην επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης. Καλούνται, ωστόσο, να ξεκαθαρίσουν κάτι ουσιώδες: ποια επιδόματα θεωρούν ότι πρέπει να καταργηθούν; Το επίδομα μητρότητας, που πριν από το 2019 ήταν με το ζόρι 1.000 ευρώ, ενώ σήμερα μια νέα μητέρα λαμβάνει τον κατώτατο μισθό επί 9 μήνες και ένα επίδομα γέννησης πάνω από 2.400 ευρώ, καλύπτοντας περίπου 10.000 ευρώ συνολικά; Το επίδομα στέγασης για φοιτητές, το οποίο φτάνει τα 2.500 ευρώ για όσους συγκατοικούν;
Το επίδομα τέκνου στους δημόσιους υπαλλήλους; Το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους; Να μην αυξηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα; Ποιος μπορεί να υποστηρίξει σοβαρά ότι οι νέοι γονείς, οι φοιτητές, οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν αξίζουν αυτή τη στήριξη;
Ας μας απαντήσουν επιτέλους συγκεκριμένα ποιο από αυτά τα στοχευμένα μέτρα στήριξης ευάλωτων συμπολιτών μας πρέπει να καταργηθεί, και δη σε μια περίοδο παγκόσμιας πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης, που πλήττει όλα τα νοικοκυριά με πρώτα τα πιο αδύναμα. Οι ίδιοι που κατηγορούν την κυβέρνηση για όλα τα παραπάνω, τα εργαλειοποιούν καθημερινά για να χτίσουν ένα μηδενιστικό πολιτικό αφήγημα χωρίς καμία σοβαρή και κοστολογημένη αντιπρόταση.
Η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι μια επιδοματική πολιτική χωρίς στόχευση που στηρίζεται στην υπερφορολόγηση, όπως γινόταν μέχρι το 2019. Είναι αντίθετα στοχευμένη στήριξη σε όσους το έχουν ανάγκη, που βασίζεται σε μια ισχυρή ανάπτυξη και πάει χέρι - χέρι με φοροελαφρύνσεις και αύξηση εισοδημάτων για όλους.
Γιατί σε μια κοινωνία δικαιοσύνης, η φροντίδα των πολιτών που το χρειάζονται περισσότερο είναι μία από τις υποχρεώσεις της πολιτείας. Όπως υποχρέωση κάθε σοβαρής κυβέρνησης που σέβεται τον πολίτη είναι αυτή η στήριξη να προέρχεται από μέρισμα ανάπτυξης και όχι από την υπερφορολόγηση ή την υπερχρέωση των επόμενων γεννιών που οδηγεί αναπόδραστα στις περιπέτειες της προηγούμενης δεκαετίας, τις οποίες ευτυχώς έχουμε αφήσει οριστικά πίσω.
Αντίστοιχα υποχρέωση της αντιπολίτευσης είναι να κάνει σοβαρά τη δουλειά της, με στέρεη επιχειρηματολογία, με κοστολογημένες προτάσεις και χωρίς fake news. Στο πλαίσιο αυτό, οποιοσδήποτε ασκεί κριτική στο μίγμα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, οφείλει να εξειδικεύει τι θα προσέθετε και τι θα έκοβε από αυτό το μίγμα. Όσοι προτείνουν μέτρα με δημοσιονομικό κόστος, να μας πουν και ποιους κωδικούς δαπανών θα έκοβαν ή ποιους νέους φόρους θα έβαζαν. Όσοι, από την άλλη, προτείνουν περικοπές στην κοινωνική πολιτική και στα μέτρα στήριξης της οικογένειας και των ευάλωτων συμπολιτών μας, να μας πουν συγκεκριμένα ποια επιδόματα θα έκοβαν.
*O Νίκος Ρωμανός είναι Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας