«Το νομοσχέδιο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά» που μέχρι πρότινος σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση «θα πήγαινε στις ελληνικές καλένδες» εν μέσω «διαφωνιών των θεσμών» (τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά αγάπησε…) κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή και άμεσα ξεκινά η συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας και προσθέτει:
«Όπως το λέει και το όνομά του, είναι μια μεταρρύθμιση για τους νέους, που συνιστά υλοποίηση μιας ακόμα προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης. Παρεμβαίνει στις επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων -με στόχο την αύξησή τους- εισάγοντας στοιχεία κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Η, σε απλά ελληνικά, τη φιλοσοφία του «ατομικού κουμπαρά». Με τον τρόπο αυτό, οι νέοι που τώρα πιστεύουν ότι δεν θα πάρουν σύνταξη, συνδέονται με την επικουρική τους σύνταξη και έχουν λόγο στη διαμόρφωσή της επιλέγοντας το επενδυτικό προφίλ που τους ταιριάζει».
Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, «δεν πρόκειται ασφαλώς για κάποια ελληνική πατέντα! Ακολουθούμε την πεπατημένη προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών που κινήθηκαν ταχύτερα από εμάς για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των ασφαλιστικών τους συστημάτων» αφού «Το σύστημα που εισάγουμε ισχύει ήδη -μεταξύ άλλων- στη Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία». Μάλιστα διευκρινίζει ότι «η εμπειρία τους δείχνει ότι μπορεί να οδηγήσει σε επικουρικές συντάξεις για τους νέους υψηλότερες κατά 43-68% σε σχέση με το σημερινό σύστημα».
Και συνεχίζει λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατηγορεί -μεταξύ άλλων- ότι «τζογάρουμε» με τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων. Τη στιγμή που το νομοσχέδιο υπάρχει κρατική εγγύηση ότι ακόμα και όλα να πάνε στραβά με τις επενδύσεις του νέου, δημόσιου ταμείου (ΤΕΚΑ), οι ασφαλισμένοι θα πάρουν σίγουρα τις εισφορές τους συν τον πληθωρισμό. Εγγύηση όμως υπάρχει και για τους νυν συνταξιούχους, ότι δεν επηρεάζεται στο παραμικρό ούτε η καταβολή, ούτε το ύψος των επικουρικών συντάξεων που λαμβάνουν βάσει του υφιστάμενου συστήματος».
Απόλυτα διαχειρίσιμο το κόστος
Στο σημείο αυτό ξεκαθαρίζει ότι «Το κόστος που θα προκύψει από τη μετάβαση από το παλιό σύστημα στο νέο είναι απόλυτα διαχειρίσιμο και είναι 120 εκατ. ευρώ το χρόνο για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Αυτό είναι το καθαρό «κενό» αν συνυπολογιστεί το κόστος της μεταρρύθμισης (56 δις. ευρώ σε βάθος 50ετίας) και το όφελος από το λεγόμενο «αναπτυξιακό μέρισμα» (50 δις. ευρώ την ίδια περίοδο)»
Καλεί δε τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσαφηνίσει τη θέση του και την άρνηση που εκφράζει αναφορικά με την προώθηση μιας εμβληματικής μεταρρύθμισης που δημιουργεί νέα δεδομένα ως προς τις συντάξεις αλλά και την προστασία των Ταμείων. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να μη δώσουμε 120 εκατ. ευρώ παραπάνω τον χρόνο για να πάρουν οι νέοι υψηλότερες συντάξεις, να μας το πει! Εμείς πάλι θεωρούμε ότι τα 120 εκατ. ευρώ είναι ένα μικρό τίμημα που είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε για να διασφαλίσουμε καλύτερες συντάξεις για τους νέους. Και πολύ περισσότερο τη στιγμή που το κράτος δίνει κάθε χρόνο 15 δις. ευρώ για τη στήριξη του συνταξιοδοτικού συστήματος συνολικά».
Και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «Περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση που θα ξεκινήσει σύντομα στη Βουλή. Γιατί μέχρι στιγμής δεν κάνει τίποτε άλλο από το να υπερασπίζεται το σημερινό σύστημα, τα προβλήματα του οποίου είναι γνωστά σε όλους και έχει απαξιωθεί στα μάτια των νέων-και όχι μόνο…».
Το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή και εισάγεται προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της αυτή την εβδομάδα, καταρρίπτοντας το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το οποίο οι θεσμοί (που όπως αναφέρει στην δήλωσή του και ο Κωστής Χατζηδάκης τους αγάπησαν ξαφνικά) διαφωνούσαν γεγονός το οποίο το οδηγούσε στις ελληνικές καλένδες ως προς την ψήφισή του.
Αποτελεί μια εμβληματική μεταρρύθμιση που συμπεριλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ., με στόχο τη βιωσιμότητα των ταμείων και των υφιστάμενων συντάξεων καθώς και την δημουργία συνθηκών ικανών να οδηγήσουν σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις αναφορικά με τους νέους που σήμερα διαμορφώνουν την εργασιακή τους πορεία
Το νέο σύστημα στηρίζεται στη λογική του ατομικού κουμπαρά και η κεντρική του ιδέα είναι η εισαγωγή στοιχείων κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (από 1/1/2022) και εθελοντικά για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους έως 35 ετών.
Δηλαδή, αντί οι εισφορές των νέων να μπαίνουν σε έναν γενικό «κορβανά» και να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα αποθεματικό από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις.
Οι νέοι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τριών επενδυτικών προφίλ, του «συντηρητικού», του «ισορροπημένου» και του «επιθετικού», με δυνατότητα αλλαγής ανά πενταετία, ενώ περιλαμβάνει διπλή δικλείδα ασφαλείας αφού το χρηματοδοτικό κενό που τυχόν προκύψει θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ για τους νέους ασφαλισμένους, υπάρχει η εγγύηση του Δημοσίου περί μη αρνητικής απόδοσης.