Αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές για 3 χρόνια και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από το 2006, εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist, όπου αναφέρθηκε στο σχέδιο για την αλλαγή σελίδας στη χώρα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη με παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις που καθιστούν φιλικότερο το περιβάλλον στις επενδύσεις και το επιχειρείν. Mεταρρυθμίσεις, μείωση φόρων και δαπανών και ισχυρό τραπεζικό σύστημα απαλλαγμένο από κόκκινα δάνεια είναι το τρίγωνο στο οποίο κινείται η κυβέρνηση, τόνισε.
Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις προκειμένου να δημιουργηθούν νέες δουλειές ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μεταρρυθμιστικό τόξο που έχει αναπτυχθεί από τις υποδομές και την ενέργεια μέχρι την αγορά εργασίας και τα μέτρα για την μετατροπή της σε υγιή απασχόληση.
Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε την αναστολή του ΦΠΑ ύψους 24% στις οικοδομές γεγονός που αναμένεται να επιφέρει την πολυπόθητη αναγέννηση της αγοράς των ακινήτων μετά από 10 χρόνια εγκλωβισμού της εξ αιτίας της κρίσης καιτ ων μέτρων που ελήφθησαν.
Η αναστολή του ΦΠΑ θα ισχύσει για 3 χρόνια και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός θα έχει και αναδρομική ισχύ για τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί από την 1-1-2006. Με τις ενέργειες αυτές αναμένεται να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία όλο το σύστημα που κινείται γύρω από αυτή την αγορά.
«Με άλλα λόγια, στο εξής απαλλάσσονται από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας όλες οι καινούργιες κατασκευές, όπως και τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 14 χρόνια και δεν έχουν πωληθεί ακόμη», είπε, υπογραμμίζοντας «νέο μέτρο θα ισχύσει, μάλιστα, και για τις περιπτώσεις αντιπαροχής».
«Δηλαδή o ιδιοκτήτης του οικοπέδου θα απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για τα διαμερίσματα που θα λαμβάνει ως αντιπαροχή», εξήγησε, «και η απαλλαγή θα γίνεται από κάθε ενδιαφερόμενο με μία απλή αίτηση, εντός εξαμήνου».
Αναφερόμενος στην αλλαγή που ήδη συντελείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο, εν αντιθέσει μάλιστα με το παγκόσμια κλίμα στασιμότητας και ύφεσης που έχει διαμορφωθεί.
«Ήδη μειώσαμε τις λεγόμενες «οροφές» των προϋπολογισμών των υπουργείων και αυτό εξασφαλίζει περίπου 500 εκ. ευρώ κατ' έτος», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «και ύστερα, στις συμπράξεις του Δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, που θα μειώσουν τα κρατικά έξοδα χωρίς να περιορίζεται και ο αριθμός των έργων δημοσίου ενδιαφέροντος».
«Κλασσικές υποδομές, όπως οι μεγάλοι δρόμοι και τα λιμάνια, αλλά και τομείς υπό ανάπτυξη, όπως η διαχείριση απορριμμάτων θα έχουν, εδώ, τον πρώτο λόγο», συνέχισε και επανέλαβε «ότι αυτές οι δημοσιονομικές κατευθύνσεις θα ακολουθηθούν σε συνεργασία με τους εταίρους».
Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να τονίσει πως η Ελλάδα δανείζεται με το χαμηλότερο επιτόκιο που υπήρξε ποτέ κάτι που επιβεβαιώνει το κλίμα που διαμορφώνεται.
Εκφράζοντας την «ισχυρή βεβαιότητά του» ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2021 και το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε έδειξε το δρόμο για απεγκλωβισμό της πραγματικής οικονομίας από τη στασιμότητα που δημιουργούν τα υπερπλεονάσματα.
«Για τα έτη 2021 και 2022 έχουμε πει ότι θα θέσουμε υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό θα γίνει μέσα στο 2020, όταν θα έχουμε αποκαταστήσει την αξιοπιστία και την προσήλωση της χώρας στις μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα πιστωτικά ιδρύματα, τονίζοντας ότι «υγιές τραπεζικό σύστημα αποτελεί προϋπόθεση για μία υγιή οικονομία».
Μιλώντας για το σχέδιο «Ηρακλής», επισήμανε ότι βασίζεται σε ένα ειδικό όχημα προστασίας του ενεργητικού (Asset Protection Scheme), που πρωτοεφαρμόστηκε στην Ιταλία και εξήγησε ότι «οι τράπεζες θα τιτλοποιούν τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και θα τα κατηγοριοποιούν σε τρεις διαβαθμίσεις: υψηλής, ενδιάμεσης και χαμηλής».
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο «Ηρακλής» θα συμβάλει στην ταχεία και με χαμηλό κόστος μείωση των κόκκινων δανείων και υπογράμμισε ότι «η ίδια η τιτλοποίηση με την εμπλοκή διαχειριστών θα δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον».
«Δεκάδες δισ. δανείων και εγγυήσεων θα αλλάξουν χέρια και στην αγορά θα προκύψει αμέσως μεγάλη ρευστότητα. Με διαφάνεια και θεσμική θωράκιση, όπως ακριβώς απαιτούν και οι διεθνείς αγορές κεφαλαίου», είπε και επισήμανε ότι αύριο θα συναντηθεί με τις ηγεσίες των πιστωτικών ιδρυμάτων για να αντιμετωπιστούν κάποιες άδικες χρεώσεις που ανακοινώθηκαν.
Καταλήγοντας, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η «η Ελλάδα σήμερα δεν βρίσκεται μόνο σε τροχιά πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής προόδου. Αλλά και θεσμικής ενδυνάμωσης. Η νέα κυβέρνηση εμπιστεύεται τη Δημοκρατία, τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη. Δεν βλέπει εχθρούς, αλλά αντιπάλους. Και αυτοί είναι μόνο τα προβλήματα».
«Δεν αντιπολιτευόμαστε… την αντιπολίτευση. Αφήνουμε σε εκείνην αυτόν το ρόλο και προχωράμε μπροστά, ενώνοντας τους Έλληνες. Όλους τους Έλληνες, εντός και εκτός συνόρων», είπε και υπογράμμισε ότι «γι'' αυτό και προχωράμε, με συναίνεση, στη διευκόλυνση όλων των συμπατριωτών μας του εξωτερικού να αποκτήσουν λόγο για το σήμερα και το αύριο του τόπου. Κάτι που άργησε κάπου μισό αιώνα. Και επιτυγχάνεται τώρα».