Αναθεώρηση σαν να λέμε εκλογικός νόμος;

Αναθεώρηση σαν να λέμε εκλογικός νόμος;

Του Αλέξανδρου Διαμάντη


Με συνοπτικές διαδικασίες ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει τον διάλογο για την Συνταγματική Αναθεώρηση, προκειμένου αφενός να περάσει στα ψιλά η κοινοβουλευτική ήττα του εκλογικού νόμου και αφετέρου να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τα επαχθή μέτρα, που σταδιακά πλέον εφαρμόζονται. Δεν είναι τυχαίο ότι την ερχόμενη Δευτέρα –εκτός απροόπτου- θα ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει στο Σύνταγμα. Η σχετική εκδήλωση με ομιλητή τον πρωθυπουργό αναμένεται να λάβει χώρα στον προαύλιο χώρο της Βουλής.

Μια πρώτη γεύση, έδωσε κατά την ομιλία του την περασμένη Πέμπτη στη συζήτηση και ψήφισης του εκλογικού νόμου.
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «ουσιαστική αναθεώρηση, που θα συμβαδίσει με την απόφασή μας να προχωρήσουμε σε μεγάλες τομές για τη δημοκρατική αναγέννηση της πατρίδας μας». Κατά τον ίδιο οι προτάσεις του θα κινούνται προς την κατεύθυνση:

Α) της κατοχύρωσης των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών
Β) της προστασίας των δημοσίων αγαθών
Γ) της ενδυνάμωσης του Κοινοβουλίου
Δ) της αποκατάστασης των σχέσεων εμπιστοσύνης των πολιτών με την πολιτική
Ε) της κατοχύρωσης της ισοτιμίας της ψήφους, ώστε να εμποδίζει τον όποιο νομοθέτη, στο μέλλον, να φτιάχνει τερατουργήματα ως εκλογικούς νόμους.

Όσο «εύηχα» και αν ακούγονται τα παραπάνω, αρκετοί αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα τις προτάσεις του πρωθυπουργού με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει πως δυσκολεύεται να ξεπεράσει τις ελληνικές παθογένειες, λ.χ. την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Εξάλλου πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον εκλογικό νόμο δεν υπάρχει.
Σε κάθε περίπτωση, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα περάσει από την Βουλή, μολονότι η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη πριν από λίγο διάστημα είχε αφήσει να εννοηθεί το αντίθετο. Ως εκ τούτου, για να εγκριθεί ένα νέο Σύνταγμα θα πρέπει να βρεθεί η απαραίτητη πλειοψηφία και συγκεκριμένα 180 βουλευτές σε αυτή τη Βουλή και 150 στην επόμενη ή 150 στην σημερινή και 180 στην επόμενη.

Όπως εξάλλου αναφέρει και το άρθρο 110 του Συντάγματος: «3. Αφού η αναθεώρηση αποφασιστεί από τη Βουλή, η επόμενη Βουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις.
4. Αν η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος έλαβε την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, όχι όμως και την πλειοψηφία των τριών πέμπτων, σύμφωνα με την παράγραφο 2, η επόμενη Βουλή κατά την πρώτη σύνοδό της μπορεί να αποφασίσει σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της.

Επιφυλακτική η ΝΔ

Ζητούμενο, λοιπόν, για μια ακόμη φορά για την κυβέρνηση είναι η ύπαρξη ευρείας πλειοψηφίας. Η αντιπολίτευση προς ώρας τηρεί στάση αναμονής, μέχρι τουλάχιστον ο πρωθυπουργός να αποκαλύψει τις προτάσεις του, μολονότι στην ΝΔ αρκετοί αναγνωρίζουν την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος. Υπενθυμίζετε, εξάλλου, ότι από το 2014 ο τότε πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς έχει βάλει στο τραπέζι το ζήτημα της αναθεώρησης, όταν στις 7 Μαΐου είχε παρουσιάσει τα 31 σημεία–προτάσεις του κόμματός του. «Χρειαζόμαστε, φίλες και φίλοι, ένα καινούργιο Σύνταγμα. Ένα νέο Καταστατικό Χάρτη της Χώρας. Γιατί, το σημερινό Σύνταγμα έχει κλείσει τον κύκλο του», τόνιζε εκείνη την περίοδο ο πρωθυπουργός.