Με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι, Διεθνής Διάσκεψη για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ΟΗΕ, ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία, αλλά και αραβικά κράτη, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, με παρούσα και την Παλαιστινιακή Αρχή και τον Αραβικό Σύνδεσμο, θα επιχειρήσουν να βρουν διέξοδο στην ανθρωπιστική κρίση, που βιώνουν 2 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας.
Με δεδομένη την παραδοχή της Δύσης -και της Ελλάδας- ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αυτό, που πλέον αναζητείται είναι η χρυσή τομή στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Στη γαλλική πρωτεύουσα, ωστόσο, δεν θα βρεθεί το Ισραήλ.
Από τη μία πλευρά, η φρικιαστική επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος, που σόκαρε τη διεθνή κοινή γνώμη, αφήνοντας πίσω της αθώα και ανυποψίαστα θύματα, αλλά και δεκάδες ανθρώπους να ζουν σε καθεστώς ομηρείας από το πρωινό της 7ης Οκτωβρίου. Από την άλλη, εικόνες, που επίσης σοκάρουν και έρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας, με νεκρά παιδιά, αβοήθητους τραυματίες, καταστραμμένα ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.
Τριάντα τρεις ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, η εικόνα του πολέμου αποτυπώνεται και σε αριθμούς: περισσότεροι από 1.400 νεκροί Ισραηλινοί και πάνω από 200 όμηροι στα χέρια της Χαμάς, περισσότεροι από ενάμιση εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι και 10 χιλιάδες Παλαιστίνιοι νεκροί, ελλείψεις ιατροφαρμακευτικού υλικού, τροφίμων, ακόμη και νερού στη Λωρίδα της Γάζας, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και κατάρρευση των τηλεπικοινωνιών, που μετατρέπουν σε κόλαση την περιοχή, που σφυροκοπείται, για τους αμάχους.
Η ανθρωπιστική βοήθεια, που φθάνει στην περιοχή -στην οποία περιλαμβάνεται και το φορτίο, που μετέφερε με C130 το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών- μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό. Οι φωνές διεθνώς, μεταξύ αυτών και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που καλούν σε παύση των ισραηλινών επιχειρήσεων, ώστε να ανεφοδιαστεί η περιοχή, πέφτουν έως τώρα στο κενό και συναντούν την άρνηση του Ισραήλ, που υποστηρίζει ότι μια ανθρωπιστική παύση θα έδινε τη δυνατότητα στη Χαμάς να ανασυνταχθεί.
Η Αθήνα, η οποία έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, έχει ζητήσει την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά και έχει διαχωρίσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση από τον παλαιστινιακό λαό, κάνει πλέον λόγο δια στόματος πρωθυπουργού, αλλά και υπουργού Εξωτερικών, για υπέρβαση της λελογισμένης αντίδρασης του Ισραήλ απέναντι στην τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε, διατυπώνοντας την άποψη ότι έχει σημασία και το πώς ασκείται το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.
Άλλωστε, από τα πρώτα 24ωρα η Ελλάδα είχε καταθέσει ένα σχέδιο πέντε σημείων που περιλάμβανε την καταδίκη κάθε μορφής τρομοκρατίας, την προστασία των αμάχων, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και διασφάλισης ανθρωπιστικών διαδρόμων, την άμεση απελευθέρωση των ομήρων και την οργάνωση μίας διεθνούς διάσκεψης για την εξεύρεση λύσης, παραμένοντας προσηλωμένη στην προοπτική επίλυσης του μεσανατολικού με τη δημιουργία δύο κρατών.
Με σαφείς τις θέσεις αυτές, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, με όλους τους εμπλεκόμενους: ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συμμετέχει σήμερα στη Διάσκεψη για τη Γάζα στο Παρίσι, έδωσε το παρών και στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στο Κάιρο, επισκέφθηκε το Ισραήλ και τον Μπένζαμιν Νετανιάχου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, ενώ η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή και στη Γάζα βρέθηκε στο επίκεντρο και της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.
Η προσπάθεια επικεντρώνεται πλέον στη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, επιχείρηση, που θα βρεθεί στο επίκεντρο της Διάσκεψης στο Παρίσι και αν τελικά προχωρήσει, τότε Ελλάδα και Κύπρος αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά, λόγω τόσο της γεωγραφικής τους θέσης, όσο και λόγω της στάσης, που έχουν τηρήσει.
Οι αναγκαίες προϋποθέσεις, ωστόσο, για να διεκπεραιωθεί με επιτυχία μία τέτοια αποστολή, όπως αυτή των θαλασσίων διαδρόμων, είναι να υπάρξει συμφωνία όλων των πλευρών, ασφάλεια της αποστολής και δυνατότητα η βοήθεια να φθάσει σε όσους την έχουν πραγματικά ανάγκη. Μια δύσκολη εξίσωση, που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών.
Ένα μήνα και πλέον μετά την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να βρίσκεται πλέον στη «καρδιά» της Γάζας, τη Χαμάς να διατηρεί, όπως φαίνεται, τις δυνάμεις της, παρά τα πλήγματα, που έχει υποστεί, τους αμάχους σε απόγνωση και τον κίνδυνο ανάφλεξης ολόκληρης της περιοχής, με εμπλοκή και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, να μην έχει αποσοβηθεί, η διεθνής κοινότητα καλείται να στείλει σαφές μήνυμα κατά της τρομοκρατίας, διατηρώντας, όμως, τις ανθρωπιστικές αξίες και το Διεθνές Δίκαιο στην αιχμή των αποφάσεών της.