Στην ανθρωπιστική διάσκεψη για τη Γάζα στο Παρίσι ο Κυρ. Μητσοτάκης
Shutterstock
Shutterstock

Στην ανθρωπιστική διάσκεψη για τη Γάζα στο Παρίσι ο Κυρ. Μητσοτάκης

Στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τους αμάχους της Γάζας που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα συμμετάσχει σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο Παρίσι.

Νωρίτερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Παλαιστίνης Mohammad Ibrahim Shtayyeh, στον οποίο αναμένεται να επαναλάβει την ελληνική θέση, ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό και ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος των Παλαιστινίων είναι η Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ θα τονίσει την πάγια θέση της Ελλάδας για λύση δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, όπως είχε επισημάνει και στην επικοινωνία του με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς.

Στη Διάσκεψη, που πραγματοποιείται στο Ελιζέ, έχουν προσκληθεί κράτη-μέλη της Ε.Ε, κράτη της περιοχής, μέλη της G20 με την εξαίρεση της Ρωσίας, η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ θα δώσουν το «παρών», διεθνείς δωρητές, ο ΟΗΕ και περιφερειακοί οργανισμοί, η Παλαιστινιακή Αρχή και μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται στο πεδίο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Κυρ.Μητσοτάκης θα επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αναμένεται να τονίσει ότι όλες οι πλευρές οφείλουν να σεβαστούν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, να υπογραμμίσει την αυξανόμενη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα και την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων, ώστε να υπάρξει συνεχής ροή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και θα επισημάνει την ετοιμότητα της Ελλάδας ως χώρας της περιοχής να συμβάλει στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση και ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού.

Άλλωστε, η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια με C130 μέσω της Αιγύπτου, ενώ βρίσκεται σε συνεννόηση με τους εμπλεκομένους και με την Κυπριακή Δημοκρατία για την πιθανότητα διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης προς τη Λωρίδα της Γάζας, εγχείρημα που, όπως επισημαίνεται, είναι επιχειρησιακά ιδιαιτέρως σύνθετο.