«Η τηλεοπτική λοταρία της κυβέρνησης απέδωσε τελικά 246 εκατομμύρια (για άδειες δεκαετίας συνολικού διαφημιστικού τζίρου - σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης – άνω των 2 δις ευρώ)», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, με αφορμή την ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών.
«Αν η κυβέρνηση είχε ''μελετήσει'' την πρόταση του Κινήματός μας για τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό αδειών υπό την εποπτεία του ΕΣΡ:
- Η συνταγματική τάξη δεν θα είχε παραβιαστεί
- Το δημόσιο θα είχε εισπράξει συνολικά περισσότερα λεφτά
- Ο ανταγωνισμός θα ήταν μεγαλύτερος
- Ο πλουραλισμός θα ήταν μεγαλύτερος
- Οι εργαζόμενοι θα ήταν περισσότεροι
- Η δυνατότητα ελέγχου της ενημέρωσης από την εκάστοτε κυβέρνηση θα ήταν μικρότερη
- Θα είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από κρατικό χρήμα (εργολάβοι και προμηθευτές του δημοσίου)
Η κυβέρνηση όμως επέμεινε στην αρχική της λάθος εκτίμηση - ότι το φάσμα χωράει μόνο 4 άδειες! - και πάνω σε αυτό οικοδόμησε μια παράλογη διαδικασία», σημειώνει το Ποτάμι και καταλήγει:
«Απαντώντας στους ισχυρισμούς των κυβερνητικών ότι ''μετά από 27 χρόνια ανομίας επιβάλαμε κάποιους ευρωπαϊκούς κανόνες'' τους απαντάμε: ''στην Ευρώπη πας και με απευθείας πτήση, δεν είναι ανάγκη να πας μέσω Βενεζουέλας''».
ΔΗΜΑΡ: Η κυβέρνηση αντί να λύσει ένα πρόβλημα δημιούργησε πολλά περισσότερα
«Η κυβέρνηση αντί να λύσει ένα πρόβλημα δημιούργησε πολλά περισσότερα στην τηλεοπτική αγορά», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ και συμπληρώνει: «Έπρεπε να μπει τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό πεδίο, όμως η κυβέρνηση με τις κινήσεις της δεν διασφάλισε τον στόχο αυτό. Στην ψηφιακή εποχή δεν είναι δυνατόν το κράτος να καθορίζει συγκεκριμένο αριθμό αδειών και μάλιστα τεσσάρων. Το συνολικό ποσό που θα μπει στα ταμεία του κράτους δεν είναι δυνατόν να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο επιτυχίας. Εξάλλου εάν οι άδειες ήταν περισσότερες, βάσει και των προσφορών, το ποσό που θα έμπαινε στα ταμεία του κράτους δεν θα ήταν υψηλότερο;».
«Δεν είναι δυνατόν να μην επιτρέπεται να λειτουργήσουν κανάλια που κατέθεταν προσφορές εκατομμυρίων ευρώ για τις άδειες και πληρούσαν τα κριτήρια επειδή αποφασίστηκε αυθαίρετα να επιβληθεί συγκεκριμένος αριθμός αδειών. Ποιος αποφάσισε ότι αυτές δεν είναι βιώσιμες επιχειρήσεις; Δεν είναι δυνατόν και δεν επιτρέπεται σε μια εποχή που η ανεργία έχει κορυφωθεί, να μείνουν χωρίς δουλειά εκατοντάδες εργαζόμενοι επειδή αποφασίσθηκε από την κυβέρνηση η δημιουργία μίας ολιγοπωλιακής κατάστασης με τέσσερις άδειες.
Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Παππάς δήλωσε ότι πλέον, στη χώρα μας θα εκπέμπουν τηλεοπτικοί σταθμοί που θα είναι βιώσιμες επιχειρήσεις, παράγοντας ποιοτικό και ανταγωνιστικό πρόγραμμα, κανάλια που θα ενημερώνουν τον ελληνικό λαό με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό. Πώς διασφαλίζονται άραγε αυτά από έναν διαγωνισμό που μοναδικό κριτήριο ήταν το χρήμα; Είναι φανερό ότι δεν έχουν διασφαλισθεί.
Μάλιστα τα πολύ υψηλά ποσά που δόθηκαν για τις άδειες δημιουργούν και αμφιβολίες για το κατά πόσο θα επιτευχθεί η βιωσιμότητα, χωρίς παράλληλα να έχουν μπει συγκεκριμένα κριτήρια-υποχρεώσεις. Οι προϋποθέσεις θα έπρεπε να συμπεριελάμβαναν περισσότερα κριτήρια και όσοι τις πληρούσαν να έπαιρναν άδεια χωρίς αυτές τις εξευτελιστικές πρωτόγνωρες διαδικασίες για οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε.
Είναι αδιανόητο ότι δεν έχει εξασφαλισθεί η αναγκαία θεσμική θωράκιση μέσω ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής του ΕΣΡ για κανόνες διαφάνειας και αντικειμενικότητας. Στόχος πρέπει να είναι το άνοιγμα του ανταγωνισμού με περισσότερες άδειες και όχι να παγιωθούν οι ολιγοπωλιακές συνθήκες που δημιούργησε ο διαγωνισμός», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ.
Μ. Σπυράκη: Σοβαρό ζήτημα Δημοκρατίας
«Το γεγονός ότι δόθηκαν τέσσερις άδειες μέσα από αυτή τη διαδικασία εγείρει σοβαρό ζήτημα Δημοκρατίας» δήλωσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στον ραδιοσταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".
«Το σύνολο του φάσματος δεν χρησιμοποιείται. Οι πανελλαδικές άδειες συγκεντρώνονται στα χέρια μόνο τεσσάρων εκδοτών, εκ των οποίων η προέλευση των χρημάτων τού ενός αμφισβητείται από τον βασικό κυβερνητικό εταίρο, τον κ. Καμμένο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σπυράκη και πρόσθεσε: «Η προέλευση των χρημάτων τού κ. Καλογρίτσα, που είναι ένας από τους τέσσερις που έχουν πλειοδοτήσει, αμφισβητείται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Θα πρέπει η κυβέρνηση να εξηγήσει στους πολίτες πώς είναι δυνατόν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από τη μία πλευρά να αμφισβητεί την προέλευση των χρημάτων τού ενός από τους τέσσερις πλειοδοτήσαντες και από την άλλη να προχωράει αυτή η διαδικασία».
«Γιατί υπάρχει ανάγκη για τέσσερις άδειες μόνο, εκ των οποίων η μία είναι αμφιλεγόμενη;» αναρωτήθηκε η κ. Σπυράκη και σημείωσε: «Για να υπάρχει συγκέντρωση και άρα ευκολότερη πρόσβαση της εξουσίας στα μέσα ενημέρωσης [...] Υπάρχει η ανάγκη από την πλευρά της κυβέρνησης να συγκεντρώσει, να ελέγχει το τοπίο και ταυτόχρονα να έχει ένα αφήγημα ενόψει όλων αυτών που έχει να αντιμετωπίσει στο οικονομικό πεδίο».
Σε ό,τι αφορά το πώς σκοπεύει να χειριστεί το θέμα των τηλεοπτικών αδειών η Νέα Δημοκρατία, η κ. Σπυράκη τόνισε: «Εμείς ως Νέα Δημοκρατία έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα καταργήσουμε τον νόμο με τον οποίο δόθηκαν αυτές οι άδειες και θα προκηρύξουμε το σύνολο του φάσματος [...] Θα ακολουθήσουμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τη συνταγματική επιταγή. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα ελέγχει την προέλευση των χρημάτων όλων όσοι μέχρι τώρα θα έχουν εμπλακεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και θα προκηρύξουμε το σύνολο του φάσματος. Δεν ενδιαφερόμαστε να παίξουμε ούτε με την παλιά ούτε με τη νέα διαπλοκή. Ενδιαφερόμαστε να έχουμε πολυφωνία, να έχουμε έσοδα και να δίνουμε τη δυνατότητα να μας κάνουν κριτική».
Για τη λειτουργία γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, η κ. Σπυράκη τόνισε πως είναι «προσβλητικό και απαράδεκτο να υπάρχει τέτοιου είδους κυβερνητική πρόταση» και πρόσθεσε: «Αν θέλει ο κ. Τσίπρας να συναντά τους παραγωγικούς φορείς, να έρχεται στη Θεσσαλονίκη, δεν χρειάζεται να φορτώσει τον Έλληνα φορολογούμενο με νέες προσλήψεις φίλων του εγνωσμένων πολιτικών πεποιθήσεων και αμφιλεγόμενου βιογραφικού και κυρίως δεν χρειάζεται να μοιράζει χάντρες».
Κ. Γκιουλέκας: Ευθέως αντιδημοκρατικός ο τρόπος αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών
«Ευθέως αντιδημοκρατικό» και «γελοία διαδικασία που παραπέμπει σε άλλα καθεστώτα» χαρακτήρισε τον τρόπο αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Γκιουλέκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι από σήμερα το τηλεκοντρόλ του κάθε πολίτη θα έχει μόνο τέσσερις επιλογές. Θα πάψουν να υπάρχουν τα υπόλοιπα κανάλια» ανέφερε ο κ. Γκιουλέκας, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί ένα από τα πιο βασικά αγαθά της Δημοκρατίας, η ενημέρωση του πολίτη, «να αντιμετωπίζεται με πρακτικές αποφασίζομεν και διατάζομεν».
Χαρακτήρισε «reality show» την όλη διαδικασία και σημείωσε πως δεν πλήττεται μόνο η ενημέρωση και η πολυφωνία, αλλά χάνουν τις θέσεις εργασίας τους και χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονται στα κανάλια που σε 90 ημέρες θα κλείσει η κυβέρνηση.
«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο του παραλόγου» τόνισε, εξηγώντας πως ενώ είχαμε μία ανεξάρτητη Αρχή, το ΕΣΡ, ξαφνικά οι αρμοδιότητες αυτές πέρασαν στην κυβέρνηση που αποφάσισε «με το έτσι θέλω» πως θα έχουμε τέσσερα κανάλια.
«Πρώτη φορά βλέπω να ρυθμίζει την αγορά η κυβέρνηση και να αποφασίζει για την ενημέρωση του πολίτη με βάση την αγορά. Δηλαδή, με αγοραίους τρόπους μιλάμε για ένα από τα πλέον βασικά αγαθά, την ενημέρωση του πολίτη» υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ.
Σε ό,τι αφορά το πώς σκοπεύει η Νέα Δημοκρατία να χειριστεί το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, εφόσον ανέλθει στην εξουσία, ο κ. Γκιουλέκας επισήμανε πως το ΕΣΡ, που είναι «η μόνη αρμόδια αρχή να αποφασίζει» θα αποκατασταθεί σε όλες τις λειτουργίες και τις αρμοδιότητές του και «ο νόμος Παππά θα καταργηθεί».
Όπως εξήγησε, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για το ποιοι θα λειτουργήσουν με βάση όχι μόνο το οικονομικό κριτήριο καθώς «η βιωσιμότητα είναι ένα, όχι, όμως, το μοναδικό και σίγουρα όχι το μείζον κριτήριο βάσει του οποίου απονέμονται τέτοιες άδειες».
ΚΚΕ: Η κυβέρνηση επεδίωξε να διαμορφώσει ένα φιλικό γι'' αυτήν τηλεοπτικό περιβάλλον
«Η "νέα σελίδα" στο τηλεοπτικό τοπίο αφορά αποκλειστικά την εναλλαγή ιδιοκτητών των μέσων και όχι στον χαρακτήρα και το περιεχόμενό τους. Τα τηλεοπτικά κανάλια, με τους ίδιους και ορισμένους νέους επιχειρηματικούς παράγοντες, δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν ούτε το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, οι οποίοι θα συνεχίζουν να δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα, ενώ οι μεγαλομέτοχοι θα τη βγάλουν καθαρή» αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίζοντας τον ρόλο του "τροχονόμου" παλιών και νέων επιχειρηματικών συμφερόντων επεδίωξε να ξαναμοιράσει την πίτα των καναλιών και να διαμορφώσει ένα φιλικό γι'' αυτήν τηλεοπτικό περιβάλλον, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο επικοινωνιακός αντιπερισπασμός που έστησε, δε μπορεί να κρύψει τη λαϊκή αγανάκτηση από την εκτόξευση των φόρων, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, που δεν πρόκειται να καταργηθούν επειδή στα κρατικά ταμεία θα μπει το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών» προσθέτει η ανακοίνωση.
Το ΚΚΕ σημειώνει ότι «τα περί "κατοχύρωσης του δημόσιου συμφέροντος, αντικειμενικότητας και πλουραλισμού στην ενημέρωση" και άλλα αποτελούν γελοιότητες στις συνθήκες που το καπιταλιστικό κέρδος βασιλεύει και τα τηλεοπτικά κανάλια παραμένουν στην ιδιοκτησία του κεφαλαίου, το οποίο θα το αξιοποιεί για το δικό του συμφέρον».
«Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από σωματεία, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς τους χρειάζεται να αναπτύξουν τους δικούς τους δίαυλους επικοινωνίας και ενημέρωσης. Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Να μην αξιοποιηθεί ο διαγωνισμός για να διαγραφούν οφειλές και δεδουλευμένα προς τους εργαζόμενους» υπογραμμίζει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του, καταλήγοντας: «το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση, στην ψυχαγωγία, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, που θα έπρεπε να προάγουν τα ΜΜΕ, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων σ'' αυτά, μπορούν να διασφαλιστούν μόνο όταν οι συχνότητες, τα κανάλια, τα συστήματα τηλεπικοινωνίας γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, που θα λειτουργούν με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και εργατικό -λαϊκό έλεγχο, στο πλαίσιο ριζικών ανατροπών στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας».
ΛΑΕ: Το νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι συνέχεια του παλιού, τα 246 εκατ. ευρώ θα τα πληρώσει τελικά ο λαός
«Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι ΘΑ εισπράξει 246 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες, την ίδια ώρα οι συνταξιούχοι βλέπουν να περικόπτονται άγρια οι επικουρικές συντάξεις τους, ενώ συνολικά η ληστεία των συντάξεων στην τετραετία θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, πέρα από τη βροχή των άλλων μέτρων λιτότητας». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας με αφορμή το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η ΛΑΕ εκτιμά ότι έπειτα «από ένα χωρίς προηγούμενο αδιαφανές σίριαλ, κατανεμήθηκαν, μέσα από μια διάτρητη διαδικασία πρωτοφανούς φαρσοκωμωδίας, οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες για την διανομή των οποίων η κυβέρνηση επί της ουσίας “είχε το μαχαίρι και έκοβε το πεπόνι”».Συνεχίζει δε προειδοποιώντας ότι «πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αυτά τα ποσά για τις τηλεοπτικές άδειες, αν και εφόσον εισπραχθούν τελικά από το κράτος, είναι αδύνατο να αντληθούν στη συνέχεια από τους καναλάρχες ως κέρδη από τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών. Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι τα λεφτά των τηλεοπτικών αδειών τελικά θα τα πληρώσει, και θα τα πληρώσει ακριβά, ο ελληνικός λαός και φυσικά η χώρα, με όχημα τη χειραγώγηση της ενημέρωσης».
Επίσης η ΛΑΕ εκτιμά ότι με τις μεθοδεύσεις και τις διαδικασίες που επέλεξε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προκύψει καμιά βελτίωση του ρόλου της τηλεόρασης. «Το νέο τηλεοπτικό τοπίο, που θα προκύψει μετά την παρωδία του κυβερνητικού διαγωνισμού, όχι μόνο δεν θα αλλάξει την προηγούμενη τηλεοπτική κατάσταση, η οποία είναι συνυπεύθυνη για τη σημερινή τραγωδία της χώρας αλλά θα αποτελέσει και την συνέχεια της με βαριές συνέπειες για τον ελληνικό λαό», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Γ. Μαυρωτάς: Να δημιουργηθούν συνθήκες ώστε να μην δημιουργηθεί μία νέα διαπλοκή
«Εφόσον θέλουμε να απαλλαγούμε από την παλιά διαπλοκή, το θέμα είναι πώς θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες μέσω των δυνατών θεσμών - και το ΕΣΡ είναι ένας πυλώνας σ'' αυτή τη διαδικασία - ώστε να μην δημιουργηθεί μία νέα διαπλοκή» δήλωσε ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, σχολιάζοντας το νέο τηλεοπτικό τοπίο, στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, "Πρακτορείο 104,9 FM".
«Θεωρούσαμε εξαρχής ότι η διαδικασία έπρεπε να γίνει υπό την αιγίδα του ΕΣΡ και όχι του υπουργείου επικρατείας και του κ. Παππά, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται, μέσω μιας ανεξάρτητης αρχής, η θεσμική κατοχύρωση. Ο αριθμός των αδειών ήταν ένα αυθαίρετο νούμερο και ήταν αυτό που δημιούργησε τα περισσότερα προβλήματα στην όλη διαδικασία» ανέφερε ο κ. Μαυρωτάς.
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας Ποταμιού με το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει, δεν είναι να ενώσουμε το ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι αλλά να αναζωογονήσουμε το συγκεκριμένο χώρο, δηλαδή να προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε τους πολίτες που βρίσκονται και εκτός αυτών των δύο κομμάτων και εκφράζονται από τον συγκεκριμένο χώρο».
«Η απαίτηση που υπάρχει από τον κόσμο που κινείται στον χώρο αυτόν, είναι αφενός μεν να υπάρξει αυτή η σύνθεση αλλά δεν θέλει να πρωταγωνιστεί πάλι το παρελθόν. Στην πολιτική το άθροισμα δεν είναι όπως στα μαθηματικά, ένα κι ένα κάνουν δύο, μπορεί να κάνει ενάμιση ή και δυόμιση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρωτάς.
Β. Κεγκέρογλου: «Ολιγοπώλιο» το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο
«Ολιγοπώλιο» χαρακτήρισε την εικόνα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τηλεοπτικών αδειών, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου, μιλώντας στον ραδιοσταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Θα μπορούσε να γίνει με χιλιάδες άλλους τρόπους» τόνισε και εξήγησε: «Θα μπορούσε να καθοριστεί το τίμημα εκ των προτέρων και να τεθούν οι υπόλοιπες προϋποθέσεις και να παρθούν οι άδειες από όσους ήθελαν [...] Θα μπορούσαν να είναι και οχτώ οι άδειες».
Σε ό,τι αφορά το ΕΣΡ, ο κ. Κεγκέρογλου σημείωσε: «Η ενημέρωση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι σε λιγότερα χέρια πλέον και γι'' αυτό είναι καλό που θυμήθηκε η κυβέρνηση το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο, όμως, θα πρέπει να είναι ισχυρό. Ισχυρό σημαίνει να μην είναι το μακρύ χέρι του κ. Παππά και της κυβέρνησης, αλλά να είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός που δεν θα έχει κομματικούς εγκάθετους κανενός κόμματος και θα μπορέσει να προστατεύσει και τον πολίτη και τους εργαζόμενους και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των ανθρώπων που επένδυσαν».
Ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρθηκε και στους εργαζόμενους των τηλεοπτικών καναλιών που δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια λειτουργίας, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- πως «η κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί πρωτίστως με τους ανθρώπους αυτούς [...] Θα πρέπει να έχουν κάθε προτεραιότητα».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
- ΠΑΣΟΚ: Η διαδικασία για τις άδειες δεν αναιρεί τα προβλήματα από τις κυβερνητικές επιλογές