Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Την ουσιαστική εκποίηση του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία αλλά και το Κίνημα Αλλαγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, ενώ οι μεσιτικές τιμές στην περιοχή του Ασπροπύργου κυμαίνονται στα 100 ευρώ το τετραγωνικό για αγορά γης και στα 450 ευρώ για κτίρια, με την εν λόγω σύμβασης παραχώρησης το δημόσιο θα λάβει ως αντίτιμο μόλις 122 ευρώ το τετραγωνικό και για την έκταση και για τα κτίρια.
«Το σύνολο της έκτασης και των κτιρίων έπρεπε να αποτιμηθεί τουλάχιστον 145 εκ. ευρώ κι ενώ μιλάμε για επενδυτικό φιλέτο δίπλα από την Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση το πουλά για περίπου 67 εκατομμύρια ευρώ. «Θα έπρεπε να αποτιμηθεί τουλάχιστον 145 εκ. ευρώ και δεν μιλάμε για ένα απλό οικόπεδο αλλά για ένα επενδυτικό φιλέτο 600 στρεμμάτων δίπλα από την Αθήνα με άμεση σύνδεση», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.
Στην ίδια γραμμή, βρέθηκε και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης ο οποίος ο οποίος χαρακτήρισε το τίμημα εξαιρετικά χαμηλό. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον ίδιο προκύπτει ζημία τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων ευρώ για το δημόσιο. Και τούτο διότι καθώς το ελληνικό δημόσιο θα ξοδέψει άμεσα 36 εκατομμύρια ευρώ, για να εισπράξει τελικά σε βάθος 60 ετών 31 εκ. ευρώ!
Νωρίτερα, πάντως, η κυβέρνηση επιχείρησε να εισάγει το νομοσχέδιο ως κύρωση σύμβασης, ώστε να μην συζητηθεί με την κανονική διαδικασία αλλά ως κατεπείγον. Η συγκεκριμένη προσπάθεια σταμάτησε στην αντιπολίτευση, με τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη να συναινεί τελικά, λέγοντας πως υπάρχει άνεση χρόνου. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ στην αρχή οι βουλευτές της πλειοψηφίας εμφανίστηκαν σφόδρα αντίθετοι στο «άνοιγμα» της συζήτησης, μόλις ο κ. Σπίρτζης έκανε όπισθεν ολοταχώς, παραδέχτηκαν ότι τελικά θα πρέπει να εισαχθεί με την κανονική διαδικασία!
Τέλος, ο Γ. Αμυράς τόνισε ότι το Ποτάμι λέει «ναι» στην επένδυση, αλλά μόνο με διαφανείς όρους που θα εξυπηρετούν τον δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον. Ο ίδιος, πάντως, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να καταπέσει στην Ευρωπαϊκής Επιτροπή λόγω κρατικών ενισχύσεων.