Το προσκλητήριο που απηύθυνε ο πρωθυπουργός προς τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου για την ανάληψη δράσης για να ανακοπεί η κάθοδος Κασιδιάρη στην εκλογική αναμέτρηση της προσεχούς άνοιξης, συντονίζει το θεσμικό ρολόι με την ώρα της αλήθειας για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Οι πληροφορίες του Liberal.gr θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να ανοίγει επίσημα τα χαρτιά του το αργότερο μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα με την κατάθεση της ρύθμισης. Φαίνεται όμως ότι έχει ήδη προϊδεάσει για τον καταρχήν σχεδιασμό του, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, το σχετικό προσχέδιο βρίσκεται ήδη στα χέρια των επιτελών Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη.
Πρωτίστως όμως η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Κουμουνδούρου που η ηγεσία της και τα στελέχη της, επιμένουν να πλασάρονται ως κήρυκες του θεσμικού ανένδοτου για πάσης φύσεως υποθέσεις. Περαιτέρω οι ψήφοι της αξιωματικής είναι απολύτως απαραίτητοι για να εκπληρωθεί η πρόβλεψη με την οποία η νομοθετική παρέμβαση να ισχύσει από την προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Οι προωθούμενες ρυθμίσεις που μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι δικαίωμα για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων έχει το κόμμα που, θα πρέπει να έχει ιδρυθεί νομίμως και οι επικεφαλής του να μην έχουν καταδικαστεί:
-για συμμετοχή σε τρομοκρατική ή εγκληματική οργάνωση
-σε ισόβια κάθειρξη
-για τα αδικήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.
Κλειδί για να αποκλειστούν τυχόν ελιγμοί που ακούγεται ότι εξετάζονται από την πλευρά Κασιδιάρη, θεωρείται η διάταξη που αφορά στην οργάνωση και στη δράση του κόμματος που «πρέπει να υπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Όπως αναφέρεται από τους συντάκτες της ρύθμισης θα λαμβάνεται υπόψιν η καταδίκη μελών του κόμματος ή της πραγματικής ηγεσίας του στα αδικήματα που δεν επιτρέπουν την κατάρτιση εκλογικών ψηφοδελτίων.
Σε αυτό το φόντο οι διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μεταδίδουν ένα κλίμα σκεπτικισμού για την υποδοχή που έχει τύχει από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το κυβερνητικό σχέδιο. Οι δικαιολογίες της Κουμουνδούρου αφορούν στα ενδεχόμενα συνταγματικά κωλύματα των συγκεκριμένων ρυθμίσεων με την Κουμουνδούρου να μεταφέρει αρμοδίως στο κυβερνητικό στρατόπεδο το αίτημα της για τροποποιήσεις.
Σε κάθε περίπτωση αυτή η φοβική στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναπόδραστα δημιουργεί ερωτηματικά. Ταυτόχρονα ανασύρει από το πρόσφατο παρελθόν περιστατικά και περιπτώσεις για τα οποία η ηγεσία της Κουμουνδούρου είναι πολιτικά εκτεθειμένη για την ειδική μεταχείριση που επέδειξε τόσο από τα κυβερνητικά όσο και από τα έδρανα της αξιωματική αντιπολίτευσης στη Χρυσή Αυγή. Δεν έχουν μάλιστα διαγραφεί οι καταγγελίες Κοντονή που δείχνουν τη χαρακτηριζόμενη υπόγεια σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή.
Τότε η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην παραίτηση Κοντονή από την κεντρική επιτροπή του κόμματος ότι οι καταγγελίες του πρώην υπουργού δικαιοσύνης: «αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία», επί της ουσίας οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η καταγγελλόμενη εύνοια προς την Χρυσή Αυγή , εξυπηρετούσε τα στρατηγικά συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ, για τη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου στα δεξιά της ΝΔ.
Μετά τις κοινές παρουσίες κατά τα μνημονιακά χρόνια στις πλατείες των αγανακτισμένων καταγράφηκαν ουκ ολίγες πολιτικές συμπράξεις. Αποκορύφωμα τους είναι η ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που μεθοδεύτηκε μετά τη δολοφονία Φύσσα και τις διώξεις κατά της ηγεσίας και των μελών της Χρυσής Αυγής. Η συριζαϊκή ανησυχία για την αλλαγή της κοινοβουλευτικής αριθμητικής αποτυπώθηκε στις δημόσιες καταγγελίες 2014 περί κυβερνητικών μεθοδεύσεων να κηρυχθεί παράνομο το ναζιστικό κόμμα.
Τις ανησυχίες που εξέφραζε ο τότε γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, συμμερίστηκαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής η οποία δεν υπερψήφισε την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, εκφράζοντας μάλιστα ανοιχτά την αντίθεση της στη συνέχιση της θητείας της τότε συγκυβέρνησης.
Παίζοντας καθυστερήσεις για την ανεύρεση της αίθουσας που θα φιλοξενείτο η δίκη της Χρυσής Αυγής η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βρήκε τον Ιούνιο του 2015 το πολιτικό συμπλήρωμα στο κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Ακολούθησαν οι αποστολές και οι κοινές φωτογραφίες στα ακριτικά νησιά και το αποκορύφωμα ήταν η απόπειρα αλλαγής του εκλογικού νόμου το 2016. Ο τότε Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης δήλωνε χωρίς περιστροφές ότι για την καθιέρωση της απλής αναλογικής δεν υπάρχουν ψήφοι που δεν είναι ευπρόσδεκτες.
Η Χρυσή Αυγή είχε επίσης στηρίξει την υποψηφιότητα της κ. Βασιλικής Θάνου για τη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Οι τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, είχαν στηλιτευθεί από την Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία χαρακτήριζε απαράδεκτο: «ο νέος ποινικός κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας».