Mε την επίκληση της αρχής της δεδηλωμένης απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν υποβληθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ για το νομοσχέδιο σχετικά με το εργασιακό. Τις ενστάσεις και αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας καταψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία και τις υπερψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Νωρίτερα, κλίμα μετωπικής σύγκρουσης είχε αποτυπωθεί στις βασικές εισηγήσεις των κομμάτων. Ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, επέμεινε να χαρακτηρίζει «εργατοπατερικά» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επέμεινε στη διαπίστωση ότι η απεργία της περασμένης Πέμπτης δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ως προς τη συμμετοχή των εργαζομένων, και επέμεινε ότι οι αλλαγές που φέρνει το υπουργείο Εργασίας θα αποδειχθούν θετικές για τον κόσμο της εργασίας.
Ο Κ. Μαραβέγιας χαρακτήρισε ακραίο αναχρονισμό τις ανακοινώσεις των κομμάτων ότι θα καταργήσουν το νομοσχέδιο με την αλλαγή διακυβέρνησης.
«Θα καταργηθεί στην πράξη»
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις, εξατομικεύει τις εργασιακές σχέσεις, μειώνει τις αποδοχές των εργαζομένων, χτυπάει τον συνδικαλισμό, στοχεύει στη χειραγώγηση των εργατικών σωματείων, χτυπάει την απεργία, απελευθερώνει τις απολύσεις, χτυπάει ακόμα και τις πιο ευάλωτες μορφές εργασίας, τους εργαζόμενους δηλαδή μερικής απασχόλησης με τις ευέλικτες μορφές εργασίας και με σπαστό ωράριο.
«Είναι ένα νομοσχέδιο που θα καταργηθεί στην πράξη από το εργατικό κίνημα αλλά είναι και ένα νομοσχέδιο που όταν εμείς λάβουμε τη λαϊκή εντολή, θα το καταργήσουμε», είπε.
Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης είπε ότι το κόμμα του, όταν το επιτρέψουν οι πολιτικοί συσχετισμοί, αυτό το νομοσχέδιο θα το καταργήσει, του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο είναι «οδοστρωτήρας» για τα εργατικά δικαιώματα, ενώ της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο δεν θα βοηθήσει στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αναγνωρίζοντας πως υπάρχουν και θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο, όπως οι διατάξεις ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις στην εργασία...
Διαβάστε ακόμη:
-Εργασιακό νομοσχέδιο: ΝΔ: Το εργατικό δίκαιο εκσυγχρονίζεται - ΣΥΡΙΖΑ: Θα το καταργήσουμε