Η ορθή ολοκλήρωση των έργων που υπάγονται στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και λήγει στο τέλος της χρονιάς, είναι άμεση προτεραιότητα του υπουργείου Πολιτισμού, όπως και η ορθή εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ και ο καταμερισμός των έργων - ανέφερε ο υπουργός πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς στην άτυπη συνάντηση με τους δημοσιογράφους νωρίτερα σήμερα στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Όσον αφορά τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου, αυτοί αποτελούν το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα - και είναι υπό διερεύνηση η στελέχωση και ενδυνάμωση κάποιων, ή αντίθετα η συρρίκνωση, ακόμα και η κατάργηση κάποιων άλλων.
«Οφείλουμε να λύνουμε τα προβλήματα με στρατηγική κι όχι με '''μπαλώματα'''', εδώ και τώρα» είναι η θέση του υπουργού πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος θεωρεί ότι το μείζον πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα, αντίθετα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «δεν υπάρχει συνέχεια των θεσμών, η οποία θα επέτρεπε να αλλάξουν τα πράγματα ώστε να μην εφαρμόζεται η ενός ανδρός ισχύ, δηλαδή του εκάστοτε υπουργού και της συνεπακολουθούμενης ρουσφετολογίας». Οι προκηρύξεις των θέσεων στους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου, είναι ένα παράδειγμα που έδωσε ο κ. Μπαλτάς.«Ιδανικά θα έπρεπε να γίνονται διεθνείς προκηρύξεις σε όλους τους οργανισμούς γιατί αίρει τα προβλήματα αναχρονισμού που διέπει κάποιους από αυτούς- έως και έλλειψη οικονομικού διευθυντή παρατηρείται σε κάποιες περιπτώσεις» σημείωσε.
Στη συνάντηση γνωριμίας που είχε σήμερα με τους δημοσιογράφους. ο κ. Μπαλτάς αναφέρθηκε στα ανοιχτά μέτωπα του υπουργείου Πολιτισμού και το σχεδιασμό αντιμετώπισης τους που βρίσκεται σε εξέλιξη και σύντομα θα δημοσιοποιηθεί αναλυτικά:
- Για την αρχαιολογία: Η σύνδεση της ενάλιας αρχαιολογίας με τον καταδυτικό τουρισμό σε διάφορα σημεία της χώρας και η ανάδειξή της συνολικά και μεθοδευμένα σε συνεργασία με τις περιφέρειες.
- Για τις προσλήψεις αρχαιοφυλάκων: «Δυστυχώς δεν είναι αρμοδιότητα του ΥΠΠΟ»
- Για το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ): «Το ΤΑΠΑ είναι τραγικά υποστελεχωμένο, και είμαστε σε επαφή με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» είπε ο κ. Μπαλτάς. Έχει καταρτιστεί το οργανόγραμμα και εξετάζονται οι λεπτομέρειες αυτού του νευραλγικού και εν δυνάμει προσοδοφόρου Ταμείου, που πρέπει να εκσυγχρονιστεί.
- Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ): «Η ένταξη του ΕΚΕΒΙ στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού είναι υπό εξέταση» τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού.
- Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ): «Για να λειτουργήσει, πρέπει να προσληφθούν ή να αποσπασθούν από αλλού 15 εργαζόμενοι. Απαισιόδοξα μιλώντας, θέλει ... τρεις μήνες για να ανοίξει» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει συζητήσεις και με την πρώην και την νυν διευθύντρια του Μουσείου, Άννα Καφέτση και Κατερίνα Κοσκινά, στην προσπάθειά του να εμβαθύνει και να καταλάβει τα προβλήματα του ΕΜΣΤ. «Η κ. Καφέτση αδικήθηκε, είναι προφανές» απάντησε ο Αρ.Μπαλτάς ερωτώμενος σχετικά με την απομάκρυνσή της.
- Μέγαρο Μουσικής: «Οι εργαζόμενοι, έως το επόμενο δίμηνο θα υπαχθούν στον δημόσιο τομέα, μόλις αλλάξει το νομικό καθεστώς του Μεγάρου. Η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας πρέπει να γίνει με όρους πλήρους διαφάνειας, τα χρέη του ανέρχονται σε 400 εκ.ευρώ. Θα διαφωνούσα κάθετα εάν έκλεινε το Μέγαρο. Λαμβάνει μια μικρή επιχορήγηση από το ΥΠΠΟ, και με ό,τι άλλους πόρους διαθέτει κι από το πρόγραμμα του, ελπίζουμε να κρατηθεί» σχολίασε ο υπουργός πολιτισμού.
- Εθνικό Θέατρο: «Είχαμε συζητήσεις και με τις δύο πλευρές (σ.σ. μετά την αντιπαράθεση του καλλιτεχνικού διευθυντή Στάθη Λιβαθηνού με τον πρόεδρο Θανάση Παπαγεωργίου και τα μέλη του ΔΣ). O κύκλος των επαφών θα συνεχιστεί» είπε ο κ. Μπαλτάς, ο οποίος αύριο θα επισκεφθεί τη Δραματική Σχολή του Εθνικού .
- Θεατρικό Μουσείο: «Μια σκέψη είναι να μεταστεγαστεί στο Μέγαρο Μουσικής».
Ελληνικός κινηματογράφος: «Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους σκηνοθέτες και παραγωγούς ΕΣΠΕΚ για την επαναφορά του ειδικού φόρου επί των εισιτηρίων, για την εφαρμογή του 1.5% - και επίσης «τρέχει» ο διαγωνισμός για την επιτροπή του Film Commission»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα από συστάσεως ελληνικού κράτους είναι ότι επαναλαμβάνονται οι υποσχέσεις. Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αλλάξει την δυναμική. Αλλά μια τέτοια αλλαγή χρειάζεται χρόνο» τόνισε ο Αριστείδης Μπαλτάς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ