Η διαχείριση της πανδημίας, η πορεία το προγράμματος εμβολιασμού και η έγκριση του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης ανοίγουν το δρόμο για την εφαρμoγή του προγράμματος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μετά το εργασιακό στο τραπέζι μπαίνουν η επικουρική ασφάλιση και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
Ο Πρωθυπουργός δεν προτίθεται να αφήσει άλλο χρόνο να χαθεί, αλλά και να θεωρηθεί πως αυτή η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση διαχείρισης κρίσεων όπως αυτή της πανδημίας. Τα δεδομένα που διαμορφώνονται ως προς την πορεία του κορονοϊού σε συνδυασμό με την εφαρμογή το προγράμματος Ελευθερία έρχονται να προστεθούν στην έγκριση του ελληνικού σχεδίου για το ταμείο Ανάκαμψης.
Στο πλαίσιο αυτό και με το εργασιακό να αποτελεί πλέον νόμο του κράτους (εκκρεμεί μόνο η δημοσίευση σε ΦΕΚ) μετατρέποντας την κατά την αντιπολίτευση «μητέρα των μαχών» σε υπερψήφιση από την πλευρά της των μισών και παραπάνω άρθρων του σχεδιάζεται η επόμενη ημέρα εστιάζοντας σε νομοσχέδια που είναι έτοιμα να πάρουν το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο.
Μάλιστα στον σχεδιασμό του Μαξίμου είναι να συνεδριάσει την προσεχή εβδομάδα πιθανότατα την προσεχή Τετάρτη με αφορμή την έγκριση του ελληνικού σχεδίου από την Κομισιόν αλλά με στόχο να συζητηθούν δύο επίσης εμβληματικά νομοσχέδια που καθιερώνουν επί της ουσίας τη μεταρρυθμιστική πορεία της κυβέρνησης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει και επισήμως το μήνυμα ότι η χώρα αλλάζει σελίδα, μετά την περιπέτεια του κορονοϊού και να καθορίσει τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal ο πρωθυπουργός ενώπιον των μελών υπουργικού συμβουλίου θα ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα προχωράει στην οδό της ανάκαμψης και της ανάπτυξης με βασικό όχημα τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Δύο νέες εμβληματικές μεταρρυθμίσεις
Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι στη συνεδρίαση του υπουργικού θα παρουσιαστούν δύο σημαντικές νέες μεταρρυθμίσεις με σαφή στόχο η κυβέρνηση να συνεχίσει να νομοθετεί στην ίδια λογική, κάνοντας πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις της.
Η πρώτη παρέμβαση θα έχει να κάνει με τον πυλώνα της επικουρικής ασφάλισης. Ο αρμόδιος υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου αναμένεται να παρουσιάσει το καινούργιο πλαίσιο, στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει μεγάλη σημασία.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα η προωθούμενη μεταρρύθμιση θα αφορά στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας με υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης και σε προαιρετική βάση τους ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών.
Βασικός κανόνας θα είναι ότι οι εισφορές των νέων θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται. Κάθε ασφαλισμένος θα έχει τον ατομικό του κουμπαρά και θα μπορεί να επιλέξει από έναν μικρό αριθμό επενδυτικών προφίλ.
Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα διασφαλίσει υψηλότερες μελλοντικές συντάξεις και θα δημιουργήσει ισχυρά αντικίνητρα για συμμετοχή στη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.
Η δεύτερη παρέμβαση έχει να κάνει με τον πολύπαθο τομέα της εκπαίδευσης. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο για την πορεία του νέου νομοσχεδίου που θα αφορά στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας, εν τούτοις κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη για τις εξελίξεις στον χώρο της Παιδείας.
Είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν αντιδράσεις εν τούτοις το θέμα της αξιολόγησης αποτελεί αίτημα των πολιτών όμως και πολλών εκ των εκπαιδευτικών.
Όπως ήδη έχει σημειώσει το Liberal αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου το δεύτερο εξάμηνο του 2021 να χαρακτηριστεί από την υλοποίηση εμβληματικών μεταρρυθμίσεων. Το εργασιακό αποτελεί την αρχή με τον Πρωθυπουργό να είναι αποφασισμένος να προχωρήσει την ατζέντα του προεκλογικού του προγράμματος και σειρά νομοθετημάτων που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του πολίτη.
Άλλωστε η άσκηση πραγματικής πολιτικής, αποτελεί προνομιακό πεδίο της σημερινής κυβέρνησης όπως τουλάχιστον καταγράφεται μέσα από τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει στραφεί στην κινηματική λογική παλαιότερων ετών.