Ξαφνική «ρέντα» φαίνεται ότι έχει ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, καθώς μια μέρα μετά τη συζήτηση για την διαφθορά στη Δικαιοσύνη, η επιτροπή Πόθεν έσχες τον αθώωσε και έλυσε τα προβλήματα που είχε με τα 1.800.000 ευρώ που είχε ξεχάσει να αναφέρει στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, καθώς κατόπιν σχετικής εισήγησης των δικαστικών (μελών της επιτροπής) ο κ. Σταθάκης είναι πλήρως νομίμως! Κατά τις ίδιες πηγές μοναδικός που διαφώνησε φέρεται να ήταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, την ώρα που τα υπόλοιπα έξι μέλη είπαν «ναι» στην αθωωτική απόφαση.
Ο κ. Σταθάκης φέρεται να έχει καταθέσει ένα πολυσέλιδο υπόμνημα, στο οποίο παρουσίαζε τις κινήσεις του λογαριασμού του και έπεισε τους δικαστικούς. Σε ότι αφορά, το γεγονός ότι τα είχε παραλείψει δεν θεωρήθηκε μεμπτό, διότι «από μόνος του προχώρησε σε συμπληρωματική δήλωση».
Σχετικά με την υπόθεση του ιδιοκτήτη του ΔΟΛ, Σταύρο Ψυχάρη η επιτροπή αποφάσισε να σταλεί επιστολή προς το γραφείο, ώστε σε διάστημα 15 ημερών να αποστείλει τα παραστατικά για τα πόθεν έσχες που δεν έχει προσκομίσει.
Να σημειωθεί ότι το χρονικό διάστημα που έχει στην διάθεσή του εκπνέει αφού το …γράμμα παρελήφθη από τον κ. Ψυχάρη στις 18 του μήνα.
Τέλος, αναφορικά με τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλο η επιτροπή θα απευθυνθεί στην αρχή για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος, προκειμένου να σταλεί επιστολή σε τράπεζα της Αγγλίας, από την οποία θα ζητηθούν στοιχεία όπως αν είχε λογαριασμό, μέχρι πότε και τι χρήματα είχε.
«Αθώοι» από την Ολομέλεια της Βουλής οι Γ. Σταθάκης και Π. Πολάκης
Νωρίτερα, καταψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το αίτημα για άρση της ασυλίας του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη. Ειδικότερα, σε σύνολο 187 βουλευτών 151 ψήφισαν κατά της άρσης ασυλίας του, 28 υπέρ και 8 δήλωσαν παρών.
Να θυμίσουμε ότι ο κ. Σταθάκης κατηγορείται για κακοδιαχείριση των κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης κατά την περίοδο 1996-2004, οκτώ χρόνια πριν την εκλογή του ως βουλευτής.
Ο Υπουργός Οικονομίας ήταν υπόλογος διότι (μαζί με άλλους καθηγητές) την περίοδο 2002-2004 με αποφάσεις που είχαν υπογράψει χρέωσαν τον ειδικό λογαριασμό του Πανεπιστημίου αθροιστικά με 1.000.000 ευρώ! Πιο συγκεκριμένα, τα 260.000 ευρώ αφορούν ασφαλιστικές καλύψεις προς το προσωπικό, που δεν ήταν αναγκαίες, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα (περίπου 740.000 ευρώ) έχουν δοθεί για την κάλυψη μισθολογικών αναγκών μέσω ενός ειδικού λογαριασμού των ερευνητικών προγραμμάτων.
Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2014 ο κ. Σταθάκης είχε αθωωθεί με βούλευμα για την υπόθεση της διαχείρισης πόρων του πανεπιστημίου Κρήτης ως μέλη της Επιτροπής Ερευνών και του Τεχνικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης, ωστόσο πλέον ελέγχεται από την Δικαιοσύνη για «διαφορετικά αδικήματα».
Για την ιστορία ο Υπουργός Οικονομίας ισχυρίζεται ότι για παρόμοια αδικήματα είχε αθωωθεί με βούλευμα, ενώ εκείνη την περίοδο η αρμόδια Επιτροπή είχε πει «όχι» στην άρση της ασυλίας του, με την πρώην πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου να διαφοροποιείται και να ψηφίσει «παρών», σε σχέση με τους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν καταψηφίσει.
Τέλος, η Ολομέλεια απέρριψε την άρση ασυλίας και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Παλάκη (αφορούσε πλοία του Δήμου Σφακίων την περίοδο που ήταν δήμαρχος), καθώς 148 βουλευτές ψήφισαν κατά, 31 υπέρ και 8 δήλωσαν παρών.
Αλέξανδρος Διαμάντης
Διαβάστε ακόμη: